Blog > Komentarze do wpisu

Tort Fraisier- francuska klasyka

Fraisier cake- francuska klasyka i  jedna z pozycji na mojej liście " do zrobienia- chociaż raz w życiu":)
Elegancki biszkoptowy torcik wypełniony w oryginale krem patissiere oraz  charakterystycznie ułożonymi truskawkami.  Widziałam wiele wariacji Fraisier-a, z dodatkiem różnych kremów, bitej śmietany, musów a nawet innych owoców( chociaż nie nazwałabym już tego Fraisier- "fraise” oznacza w końcu truskawkę!;)
Ostatecznie zdecydowałam się na przepis Mary Berry w wersji z kremem muślinowym( czyli kremem patissiere wzbogaconym o masło). Tort nie jest skomplikowany do przygotowania, wymaga jednak długiego chłodzenia przed podaniem, aby dobrze się kroił.  Przyznam, że Fraisier nie rzucił mnie na kolana- owszem tort jest bardzo dobry, dość ciężki krem doskonale ożywiają truskawki a wszystkie smaki świetnie do siebie pasują, ale jednak po tak pięknym wyglądzie, spodziewałam się czegoś bardziej wyszukanego;) Polecam spróbować- przynajmniej raz:)

Fraisier Cake

Fraisier Cake

Fraisier Cake

Składniki( na tortownicę 20cm)

Ciasto biszkoptowe:

125g g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
125g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 jajka, w temperaturze pokojowej
125g mąki self- raising( lub 125g mąki z dodatkiem 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia i 1/4 łyżeczki sody)
szczypta soli
2 łyżki mleka
skórka otarta z 1/2 cytryny( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać od 1800C. Dwie* blaszki 20cm wysmarować odrobiną margaryny, dno wyłożyć papierem,  boki obsypać odrobiną mąki.

Masło,  cukier i wanilię utrzeć lub zmiksować do powstania lekkiej, jasnej masy. Następnie dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem wsypując również łyżkę mąki, krótko miksować do połączenia składników. Następnie w 2-3 partiach dodać pozostałą mąkę, sól, mleko i skórkę cytryny. Połączyć do uzyskania jednolitej masy i równo podzielić na 2 foremki. Piec około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka i gdy góra biszkoptów nabierze złotobrązowego koloru. Całkowicie ostudzić.

*jeśli nie mamy 2 takich samych foremek- połowa porcji ciasta może poczekać na pieczenie, można również upiec całość w jednej, wysokiej foremce- wydłużyć czas pieczenia i delikatnie przeciąć biszkopt po upieczeniu na 2 części)

Krem muślinowy

550ml mleka
4 całe jajka, w temperaturze pokojowej
2 żółtka, w temperaturze pokojowej
180g cukru
100g maki ziemniaczanej
150g masła, w temperaturze pokojowej
ziarenka z jednej laski wanilii( plus laska wanilii, z której wyskrobaliśmy ziarenka)

Dodatkowo

500g truskawek
około 100-150g marcepanu( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mleko zagotować z ziarenkami i laską wanilii, następnie odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyłowić laskę wanilii. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać jajka, żółtka, cukier i mąkę. Całość wlać do przestudzonego mleka, ustawić na średnim ogniu i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia kremu. Gotować około minuty, zdjąć z palnika i lekko przestudzić.(Jeśli zrobiłyby się grudki- zmiksować masę mikserem lub przetrzeć przez sitko). Na koniec dodać pokrojone w kostki masło i dokładnie wymieszać. Krem przykryć folią, aby nie utworzył się kożuch i odstawić do schłodzenia na godzinę.

Wybrać 12-16( w zależności od wielkości) najładniejszych i najrówniejszych truskawek. Obciąć im szypułki z częścią główek, aby powstała płaska podstawa, a następnie rozciąć je na pół. Z pozostałych truskawek odłożyć 2-3 sztuki do dekoracji a resztę  dość drobno pokroić.

Boki tortownicy, w której były pieczone biszkopty( oczywiście umytej;) wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Jeśli korzystaliśmy z niskiej formy( tzn. 2-3 cm) , należy użyć obręczy cukierniczej lub wykonać wyższy pierścień z tektury* i od środka wyłożyć go folią spożywczą lub papierem do pieczenia( ja tak właśnie zrobiłam).

Na dno tortownicy położyć jeden z biszkoptów. Dookoła, na brzegach, ułożyć truskawki, rozcięciem na zewnątrz, tak aby dotykały papieru/ folii. Schłodzony krem( powinien być podobnej gęstości do ostudzonego budyniu lub nawet trochę gęstszy) przełożyć do rękawa cukierniczego( lub worka do mrożenia). Wycisnąć jedną warstwę - obręcz kremu na biszkopcie, tuż za truskawkami( dzięki temu nie będą się rozsuwać) a następnie dokładnie wypełnić przestrzenie między truskawkami. Następnie wycinąć warstwę( wysokości około 0,5-1 cm) kremu muślinowego na biszkopt, wyrównać i wyłożyć na niego połowę truskawek. Owoce przykryć warstwą kremu a na niego ponownie wyłożyć truskawki. Środek i brzegi ciasta wypełniać całkowicie kremem, aż do wykończenia masy. Tort przykryć drugim biszkoptem i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.  Przed podaniem Fraisier-a delikatnie usunąć papier/ folię i udekorować górę ciasta dyskiem z marcepanu i truskawkami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

*pierścień z tektury należy wpasować od środka blaszki

Fraisier Cake

Inspiracja: książka "The Great British Bake off"

poniedziałek, 24 czerwca 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/06/24 13:06:02
Bardzo elegancki!
-
2013/06/24 15:08:50
Prezentuje się po prostu pięknie!
Pozdrawiam:)
-
2013/06/24 15:53:03
Bardzo elegancki tort:)
Zjadłabym choć kawałeczek!
-
2013/06/24 16:00:30
Perfekcja w każdym calu :)
-
2013/06/24 16:46:52
Dziękuję bardzo za komplementy:)
-
2013/06/24 16:52:03
Wspaniale wygląda ,dziękuję,za szczery komentarz odnośnie smaku,pozdrawiam.
-
2013/06/24 18:22:12
Prezentuje się imponująco, niezwykle wyszukane ciasto. Ale kuchnia francuska chyba właśnie tym się szczyci - elegancja na pierwszym miejscu :)
-
2013/06/24 19:54:06
Wygląda perfekcyjnie:)
-
2013/06/24 21:54:27
Robiłam ostatnio bardzo podobny torcik, tyle, że mój był sernikiem na zimno na ciemnym biszkopcie:)
Takie ciasto wygląda bardzo efektownie.
-
2013/06/25 08:49:08
Piękny tort - sama zdobyłam się na odwagę i upiekłam już drugi. Zawsze mam stres przed pieczeniem biszkoptu.
-
2013/06/25 10:01:53
jak sobie zjem truskawki z cukrem i śmietaną już myślę, że jestem mistrzynią kuchni, a tutaj widzę takie smakołyki
-
2013/06/25 13:44:52
Ależ elegancki :)
-
2013/06/26 12:18:46
Piękny!
-
Gość: Marta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/26 15:10:49
Ja właśnie jestem w trakcie robienia :) mam nadzieję, że wyjdzie pysznie :)
-
2013/06/28 00:46:43
Cudowny! Wygląda jak z wystawy :)
-
2013/07/03 10:24:57
wygląda obłędnie



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi