Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym

Wielką fanką rabarbaru nie jestem, ale co roku staram się wypróbować coś nowego w sezonie rabarbarowym. W tym roku zaczynam od wiosenno-letniej tarty z rabarbarem. Kruche ciasto wypełnione delikatnym waniliowym kremem, zwieńczone lekko kwaskowatym rabarbarem. Całość doskonale wyważona smakowo. Przygotowanie nie jest trudne a jeśli komuś brakuje czasu lub chęci można je jeszcze bardziej uprościć, używając zwykłego budyniu zamiast kremu z przepisu.

tarta z rabarbarem (Rhubarb Tart)

Tarta z rabarbarem (Rhubarb Tart) 

Składniki( na formę o średnicy 23cm):

Kruche ciasto:

200g mąki( lub 150g mąki plus 50g drobno mielonych migdałów)
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
100g zimnego masła, pokrojonego w kostki
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki zimnej wody

Foremkę do tarty wysmarować margaryną lub masłem i lekko obsypać mąką.

Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać masło i rozcierać je palcami z mąką, aż do uzyskania kruszonki( lub umieścić składniki w food procesorze i pulsacyjnie zmiksować). Następnie dodać jajko, sok z cytryny i łyżkę wody. Szybko zagnieść na jednolitą pasę( w razie konieczności dodać drugą łyżkę wody). Rozwałkować i delikatnie przełożyć do foremki. Lekko docisnąć do boków, odciąć nadmiar ciasta, dno ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 20-30 minut.

Między czasie przygotować krem.

Krem:

3 jajka
375ml mleka
75g cukru
30g skrobi kukurydzianej( zastąpiłam mąką ziemniaczaną)
ziarenka wanilii z jednej laski lub łyżeczka pasty waniliowej

dodatkowo: 2-3 łodygi rabarbaru, 4 łyżki cukru

Mąkę ziemniaczaną/skrobię rozprowadzić w 50 ml mleka. Pozostałe składniki wymieszać w garnku, dodać przygotowaną mąkę lub skrobię. Garnek umieścić na średnim ogniu i cały czas mieszać, aż masa mocno zgęstnieje( powinna być podobna do konsystencji budyniu). Doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Gotowy krem przykryć folią, aby nie powstał kożuch i odstawić do ostudzenia.

Krem można zastąpić gotowym budyniem przygotowanym na 400 ml mleka.

Piekarnik nagrzać do 1700C.

Rabarbar pociąć na 5-7 mm kawałki, posypać cukrem, wymieszać i odstawić na bok, na minimum 15 minut.

Schłodzone ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć, np. fasolą do pieczenia lub specjalnymi kulkami i piec około 15- 20 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie i piec kolejne 10 minut, lub do lekkiego zrumienienia.

Na podpieczony spód tarty wyłożyć krem i udekorować go rabarbarem. Całość wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut, w 1800C. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem górę tarty można posmarować glazurą( 3-4 łyżeczki cukru gotować z 2 łyżeczkami cukru do powstania gęstego syropu).

Smacznego:)

Tarta z rabarbarem (Rhubarb Tart)

Tarta z rabarbarem (Rhubarb Tart) 

 Inspiracja i przepis na krem pochodzi z Tej storny.

środa, 05 czerwca 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/06/05 11:46:44
Wygląda na idealną!
-
2013/06/05 12:02:07
Dzięki:)
-
2013/06/05 12:17:41
Jak Ty to robisz, że nawet najprostszy przepis zamieniasz w dzieło sztuki :)?
-
Gość: 6niebo, *.cdma.centertel.pl
2013/06/05 12:17:59
Jeśli smakuje tak jak wygląda, to jest idealna:)
-
2013/06/05 12:24:01
ale piękny rabarbarowy wzór!
-
2013/06/05 12:50:40
Wygląda naprawdę smakowicie - a do tego jest to banalny przepis. Super! :)
-
2013/06/05 13:28:27
Wygląda jakby wirowała:D Super!
-
2013/06/05 14:14:45
Przepięknie się prezentuje:)
-
2013/06/05 17:52:34
Piękny kolor ma ten Twój rabarbar, nie mogę na taki trafić... Podoba mi się również to, że tak ładnie go ułożyłaś na tarcie;)
-
Gość: Kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/05 19:41:56
Super, świetnie wygląda, rabarbar ułozony idealnie :)
-
2013/06/05 20:15:24
ale równiusieńkie;>
Dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar :>
-
2013/06/06 12:48:01
wygląda idealnie!
Uwielbiam rabarbar, ale nie potrafię znaleźć nigdzie takiego, który w środku też jest czerwony.
-
2013/06/06 17:51:04
mismakuje,Gość: 6niebo,ugotujmy,Gość: Mika,wiosenka27,Gość: Kasia- dziękuję ślicznie:) aż się zarumieniłam jak ten rabarbar:)

nemisiek-najpierw myślałam, że tak nieostre zdjęcia mi wyszły!;)

darkangelika,Gość: Angie- powiem szczerze, że przed pieczeniem rabarbar wcale tak ładnie nie wyglądał, było kilka różowych części, ale ogólnie raczej zielonkawy był, dopiero w trakcie pieczenia taki ładny kolorek się zrobił

olciaky- a ja dziękuję za akceptację:)
-
2013/06/06 22:54:26
Wygląda ślicznie :) Ja rabarbar uwielbiam, a Twoja tarta podoba mi się ogromnie - porywam przepis ;)
-
2013/06/08 13:10:53
Wygląda rewelacyjnie !!
-
2013/06/09 00:13:10
Robiłam podobna tartę z malinami - z wirem z rabarbaru wygląda jeszcze lepiej :)
-
Gość: ramka, *.4-2.cable.virginm.net
2016/04/13 08:54:08
Mam pytanie Czy do tej masy dodaje sie całe jajka czy tylko żółtka ?
-
Gość: edycia85, *.dynamic.chello.pl
2016/05/22 06:19:26
Składniki glazury są chyba do poprawy. Tarta super czekam na poprawiony przepis puki jest jeszcze rabarbar ;)
-
2016/05/24 10:33:44
FaktycZnie za duzo cukru tam sie zrobilo;) chodzi o 2 lyzeczki wody
-
2016/05/24 10:36:45
Chociaz glazure mozna sobie nawet tu darowac:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi