Blog > Komentarze do wpisu

Prawdziwy Angel Food Cake

Najdelikatniejsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam. Wszelkie biszkopty się przy nim chowają! Jest lekkie( i białe) jak chmurka i wilgotne- dosłownie anielskie! Angel food cake zupełnie mnie zauroczyło. Gdybym miała pod ręką znowu nadmiar białek zrobiłabym je  natychmiast.

Przyznaję z pokorą, ze trochę przesadziłam z dodatkami: serek ricotta, frużelina i masa owoców zupełnie przysłoniła piękny wygląd ciasta. Na swoją obronę napiszę, że  spodziewałam się, iż ciasto będzie trochę suchawe( bo tak wyglądało na niektórych zdjęciach na blogach) i wszystkie te dodatki miały ożywić jego smak. Ten zabieg okazał się jednak totalnie zbędny, chociaż muszę powiedzieć, że połączenie tych wszystkich smaków i tekstur jest rewelacyjnie. Następnym razem kiedy będę robiła Angel food cake, obiecuję zrobić zdjęcie zupełnego golaska:) Bardzo gorąco polecam!

Ps.
Przepis zawiera cream of tartar( winian potasu), który pomaga w stabilizacji białek. Wiem, że nie jest to popularny składnik w polskich sklepach. Ja znalazłam go np. TU i TU. Przy kolejnym pieczeniu ciasta postaram się poeksperymentować bez tego składnika, żeby sprawdzić na ile jest on niezbędny.

Angel food cake

Angel food cake

Angel food cake

English version (click here)

Składniki:

1 szklanka( 125g) mąki self raising( albo 1 szklanka( 125g) mąki plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej)
1 i 1/2 szklanki( 375g) cukru
12 białek
1 i 1/2 łyżeczki cream of tartar
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
kilka kropli ekstraktu/ olejku migdałowego

Dodatkowo( opcjonalnie)

200g serka ricotta
4-5 łyżek frużeliny truskawkowej( przepis tutaj)
100g jagód lub borówek amerykańskich
1 brzoskwinia
150- 200g truskawek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Foremka do angel food cake* lub inna foremka z kominkiem. Blaszki niczym nie smarujemy, nie obsypujemy ani nie wykładamy- zapobiega to opadaniu ciasta.

Mąkę oraz 3/4 szklanki cukru przesiać razem 4-5 razy!

Do białek dodać cream of tartar  oraz sól. Ubijać mikserem, aż białka będą sztywne. Następnie, cały czas miksując, dodawać po jednej łyżce pozostałej części cukru( tej bez mąki!). Masa powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Na koniec dodać wanilię oraz olejek migdałowy. Następnie bezpośrednio do białek przesiewać przez sitko po 2-4 łyżki mąki zmieszanej z cukrem i delikatnie mieszać ręcznie za pomocą płaskiej szpatułki. Dzięki temu nie powstaną grudki a masa nie straci objętości. Czynność powtarzać do zużycia całej mąki.

Surowe ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i piec około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka oraz gdy góra nabierze złotego koloru. Foremkę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry nogami i pozostawić na kratce, aż całkowicie ostygnie( u mnie zostało na całą noc). Ciasto nie powinno w tym czasie wysunąć się z formy. Aby wyjąć Angel food cake należy ostukać blaszkę ze wszystkich stron i oddzielić dokładnie i delikatnie cieniutkim nożem( trzymając się jak najbliżej boku blaszki) ciasto od formy.

Na ciasto wyłożyć serek, frużelinę i owoce( wypełnić nimi również otwór po kominku) lub też w wersji skromniejszej- obsypać cukrem pudrem:)

Smacznego:)

*Foremka do angel food cake jest wyższa od standardowych form z kominkiem, kominek w niej jest też węższy. Forma, z której korzystałam ma 21cm średnicy na dnie i rozszerza sie do 25 cm na górze

Angel food cake

Angel food cake

Angel food cake

Angel food cake

Inspiracja: książka  "The essential baking cookbook" 

 

piątek, 28 czerwca 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/06/28 15:40:03
wygląda bardzo apetycznie :)
-
2013/06/28 16:51:15
Taaaak, to ciasto jest przepyszne. Ja uwielbiam je jeść z karmelizowanymi jabłkami; )
-
2013/06/28 17:06:45
Bosko się prezentuje!
-
2013/07/01 10:47:26
anielskie dzieło normalnie, wygląda ślicznie uroczo
-
2013/07/01 12:55:43
Smakowicie wygląda,na pewno wykorzystam przepis :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi