Blog > Komentarze do wpisu

Odrywana drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Rewelacyjna odrywana drożdżówka z rabarbarem i kruszonką. Najlepszy drożdżówkowy przepis jaki ostatnio testowałam( do tego jeszcze mój własny;). Do ciasta dość nietypowo dodałam starte jabłko, dzięki czemu drożdżówka jest wilgotna, treściwa a do tego pachnąca wanilią i odrobiną cynamonu. Wczoraj zjedliśmy połowę- jeszcze ciepłej, sądzę, że dziś dokończymy dzieła;) Drożdżówkę można również normalnie kroić, chociaż dla mnie cały urok tkwi w odrywaniu aromatycznych płatów ciasta.... Polecam z rabarbarem oraz innymi owocami( lub nawet bez).

odrywana drożdzówka z rabarbarem pull apart rhubarb cake

odrywana drożdzówka z rabarbarem i kruszonką pull apart rhubarb cake

odrywana drożdzówka z rabarbarem i kruszonką pull apart rhubarb cake

odrywana drożdzówka z rabarbarem i kruszonką pull apart rhubarb cake

Składniki( na keksówkę około 26x11 lub trochę większą):

Ciasto drożdżowe

1 szklanka letniego mleka+ 2 łyżeczki cukru
21g świeżych drożdży
4- 5 i 1/2 szklanek mąki
1/4 szklanki brązowego cukru lub muscovado
1/2 szklanki białego cukru( można zastąpić brązowym)
1/4 rozpuszczonego masła
ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
1/2 średniego jabłka + 1 łyżeczka cukru

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, do momentu, aż drożdże zaczną pracować, zaczyn zwiększy swoją objętość i pojawi się pianka.
Połówkę jabłka zetrzeć na tarce, na bardzo drobnych oczkach. Dodać łyżeczkę cukru i podsmażyć około 2-3, aby sok odparował. Lekko przestudzić. 

W dużej misce wymieszać 3 i 1/2 szklanki mąki( pozostałą cześć odstawić na bok i stopniowo dosypywać podczas wyrabiania), cukier brązowy i biały, wanilię i sól. W osobnym naczyniu połączyć letnie masło, jajka, jabłko i wlać do mąki a następnie dodać gotowe mleko z drożdżami. Całość wymieszać najpierw łyżką, dosypując stopniowo pozostałą część mąki, a kiedy będzie już wystarczająco gęsta- wyrobić rękoma na podsypanej mąką stolnicy, aż do uzyskania gładkiego ciasta( około 10 minut). Surowa drożdżówka powinna być zwarta( można z niej ukształtować kule i nie rozlewa się po bokach), ale nie za twarda, może lekko lepić się do rąk. Ciasto posmarować niedużą ilością oleju lub rozpuszczonego masła, włożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką( tak, aby nie dotykała masy)i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją wielkość, na około 1 godzinę. Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów i otwartych okien, najlepiej wstawić je np. do piekarnika( oczywiście wyłączonego) i zapalić wewnętrzną lampkę- powstanie wówczas idealny klimat do wyrastania drożdżówki.

Dodatkowo:

3-4 łodygi rabarbaru+ 4 łyżeczki cukru

Rabarbar pokroić w około 0,5 mm kawałki, wymieszać z cukrem i odstawić.

Kruszonka

1/2 szklanki mąki
1/2szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2( płaskie) łyżki margaryny
1 łyżka zimnej wody

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na kruszonkę.

Posypka cukrowa

1/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
dodatkowo: 1-2 łyżeczki rozpuszczonego masła lub oleju

Wszystkie składniki, poza masłem/ olejem, wymieszać.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1750C. Keksówkę o wymiarach około 26x 11cm( można użyć większej foremki, wówczas kawałki do odrywania będą wyraźniejsze)  wysmarować tłuszczem, dodatkowo dno można wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość około 40x 35 cm. Posmarować 1-2 łyżeczkami masła lub oleju a następnie obsypać równomiernie cukrową posypką( można ją delikatnie docisnąć rękoma) . Ciasto pociąć na prostokąty, szerokości i wysokości mniej więcej naszej foremki. Kawałki ciasta sklejać do siebie i układać w blaszce( podobnie jak w Tym przepisie). . Następnie odsączyć rabarbar i wkładać go między poszczególne kawałki ciasta( nie za głęboko), podobnie postępować z kruszonką. Piec około 50-60 minut, jeśli góra zacznie się zbyt mocno przypiekać- przełożyć blaszkę na niższy poziom. Przed wyjęciem z foremki lekko przestudzić. Gotową drożdżówkę można polukrować. Świetna na ciepło jak i na zimno:)

Smacznego:)

 odrywana drożdzówka z rabarbarem i kruszonką pull apart rhubarb cake

odrywana drożdzówka z rabarbarem i kruszonką pull apart rhubarb cake

wtorek, 11 czerwca 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/06/11 13:01:18
Jakie mięciutkie wnętrze!
-
2013/06/11 13:19:13
wygląda zjawiskowo :)

chyba się nie oprę
-
2013/06/11 15:28:43
Patent z jabłkiem ostatnio coraz częściej do mnie trafia w różnych przepisach więc chyba jest to wniosek żeby go wreszcie wypróbować:)
-
2013/06/11 15:33:19
No i teraz bedzie mi sie ta drozdzowka snic po nocach :)
-
2013/06/11 15:34:53
mikimama- super mięciutkie i wilgotne
cozerka- dziękuję:)
wiosenka27-ja poprzednio robiłam podobną drożdżówkę z puree z dyni- i była super wilgotna i delikatna,ale stwierdziłam, ze dynia i rabarbar to chyba nie jest najlepsze połączenie więc postanowiłam zastąpić dynię jabłkiem- nie wpłynęło ono w ogóle na smak, ale za to wilgotność jest znacznie lepsza, niż w zwykłych drożdzówkach jakie jadłam.
-
2013/06/11 15:36:38
Gość: Maggie- no to całkiem przyjemne sny;)
-
2013/06/11 15:58:31
ojjj,cudna,wgryzła bym się w nią,pozdrawiam.
-
2013/06/11 17:25:08
Wygląda rewelacyjnie;) Te kawałki rabarbaru na wierzchu obłędnie wylądają;)
-
2013/06/11 19:52:47
Drożdżowe ciasta to dla mnie ideał, u nas zawsze znika szybko i ciągle jest mało, zwłaszcza z owocami rozchodzi się najszybciej :D
-
2013/06/11 22:42:22
BOSKA! i zdecydowanie dla mnie, uwielbiam wszystko co da się jeść palcami
-
2013/06/12 12:09:15
Jak puszyście wygląda... kawałek takiej drożdżówki kubek mleka, oj zjadłabym :)
-
2013/06/12 17:02:21
W tym roku robiłam już ciasto drożdżowe z rabarbarem, ale patrząc na Twoje zdjęcia znów nabrałam ochoty :)
-
2013/06/17 19:43:45
zakochałam się!:) <3

Pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji!:)
-
2013/07/09 21:42:27
Hey could you provide me with the grams of flour and liquids? I really want to make this



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi