Blog > Komentarze do wpisu

Frużelina truskawkowa

Domowa truskawkowa frużelina. Coś pomiędzy galaretką a kisielem, z dużą ilością owoców- idealny dodatek do lodów, gofrów, wszelakich innych deserów oraz wyjadania prosto ze słoiczka;) W tym roku zrobiłam ją po raz pierwszy, ale już nie mogę się doczekać wersji frużeliny z innymi owocami:)

Frużelina truskawkowa

Frużelina truskawkowa

Składniki:

500g truskawek
3/4* szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny plus 2 łyżki gorącej wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej( lub skrobi kukurydzianej) plus 2-3 łyżki zimnej wody
łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Połowę truskawek pokroić w średniej wielkości kawałki. Drugą część pokroić na większe kawałki i odstawić na bok. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.

Drobniej pokrojone truskawki wsypać do garnka razem z cukrem, sokiem z cytryny i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Owoce powinny puścić sok i lekko się "rozchlapać". Następnie dodać przygotowaną mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i kilka sekund gotować, aż masa zgęstnieje. Wsypać drugą część truskawek, wymieszać i podgrzewać jeszcze około pół minuty. Następnie zdjąć całość z palnika, odczekać 2- 3 minuty i dodać płynną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i odstawić, aby frużelina ostygła i zgęstniała.

Smacznego:)

*cukru można dodać według uznania, w zależności jak słodki są owoce

Frużelina truskawkowa

Przepis znaleziony Tutaj.

środa, 26 czerwca 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/06/26 12:55:52
Uwielbiam takie przetwory... szczególnie jak owoce nie są całkowicie zmielone tylko zostają większe kawałki :) ŚWIETNE! Koniecznie będę musiała zrobić :)
-
2013/06/26 15:17:56
W tym roku już nie zrobię ale przepis zachowam na przyszły sezon:)
-
2013/06/27 15:39:28
zdjęcia kipią słodkością normalnie :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi