Blog > Komentarze do wpisu

Zielony warstwowiec z migdałami i Matchą (Matcha-Almond Génoise Layer Cake)

Niezwykle delikatny w smaku, pięknie zielony przekładaniec, o lekkim aromacie sproszkowanej zielonej herbaty Matcha i migdałów. Sama warstwa biszkoptowa jest rewelacyjna- dzięki mielonym migdałom ma bardziej wilgotną i sprężystą strukturę. Natomiast co do masy, to radziłabym usztywnić ją żelatyną lub chociaż serkiem mascarpone, ponieważ jest tak delikatna, że znacznie utrudnia krojenie ciasta. A! I przede wszystkim muszę uprzedzić, że wyszły mi dosłownie 4 kawałki ciasta... Podsumowując, zielony biszkopt jest zdecydowanie do wykorzystania w innych ciastach( zrobiłam z niego już nawet roladę i świetnie się sprawdził), ale całości w takiej formie chyba nie powtórzę, no chyba, że z podwójnej ilości składników;)
Przepis z książki: :SprinkleBakes: Dessert Recipes to Inspire Your Inner Artist" Heather Baird

warstwowiec na biszkopcie z migdałami i herbata matcha

warstwowiec na biszkopcie z migdałami i herbata matcha

English version( click here)

Składniki:

Biszkopt( Genoise)

2 jajka( w temperaturze pokojowej)
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mielonych migdałów
1 i 1/2 łyżeczki herbaty Matcha
1/8 szklanki mąki
2 białka( w temperaturze pokojowej)
1/8 łyżeczki cream of tartar*
2 łyżki białego cukru

* w razie braku cream of tartar pominęłabym go lub zastąpiła szczyptą proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzać do 2000C. Blaszkę wielkości 25x36 cm( w oryginale 28x39) wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce zmiksować 2 całe jajka, cukier puder i mielone migdały, aż masa zrobi się jasna i lekka. Dodać herbatę Matcha  i dobrze zmiksować na niskich obrotach. Wsypać przesianą mąkę i odstawić na bok.
W osobnym naczyniu zacząć ubijać białka, dodać do nich cream of tartar i ubić na sztywno.  Wsypać 2 łyżki białego cukru i jeszcze chwilę miksować do połączenia. 1/3 białek dodać do masy jajeczno- migdałowej, wymieszać . Następnie dodać pozostałą część piany i delikatnie połączyć szpatułką.
Gotową masę rozprowadzić równo na przygotowanej blaszce. Piec 5-8 minut- najlepiej cały czas obserwować  piekarnik, ponieważ bardzo łatwo można zbyt mocno przypiec biszkopt. Odstawić do ostudzenia a następnie bardzo ostrożnie zdjąć papier i podzielić ciasto na 4 równe części.

Masa do przełożenia

250 ml śmietany kremówki( 36%)
4 łyżki cukru pudru

opcjonalnie: usztywniacz do śmietany lub 1-1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości śmietany lub 1/4 szklanki serka mascarpone

Śmietanę bardzo dobrze ubić z cukrem pudrem( ew. dodać jeden z usztywniających dodatków).
Przygotowane płaty biszkoptowe przełożyć ubitą śmietaną. Przed pokrojeniem dobrze schłodzić w lodówce( minimum1-2 godziny).

Sos z białej czekolady i herbaty Matcha

około  60-70g białej czekolady
1/4 łyżeczki herbaty matcha
1 łyżka śmietany kremówki

dodatkowo- 2-3 łyżeczki płatków migdałowych, herbata Matcha do oprószenia

Białą czekoladę razem ze śmietaną rozpuścić nad kąpielą wodną. Na koniec dodać zieloną herbatę i dokładnie połączyć.
Na pokrojonych kawałkach rozprowadzić równo zielony sos z białej czekolady. Udekorować migdałami i oprószyć herbatą Matcha.

Smacznego:)

warstwowiec na biszkopcie z migdałami i herbata matcha 

warstwowiec na biszkopcie z migdałami i herbata matcha

 

wtorek, 07 maja 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/05/07 14:40:39
Cudowne ciasto:)
-
2013/05/07 15:42:43
Bardzo wiosenne:)
-
2013/05/07 16:02:33
Zgadzam sie z dziewczynami super ciacho i ten kolor...
-
2013/05/07 20:01:17
Wygląda rewelacyjnie i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
-
2013/05/07 22:26:21
normalnie dzieło sztuki
-
2013/05/08 08:49:35
wygląda bardzo intrygująco muszę przyznać :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi