Blog > Komentarze do wpisu

Szokujące babeczki na Dzień Dziecka!!

Jeśli chcecie zaskoczyć dzieciaki na Dzień Dziecka to doskonale trafiliście! Te babeczki wyglądają może niepozornie, ale kryją szokującą niespodziankę!!:D Delikatne waniliowe cupcake-i  przykryte tęczowymi, kremowo- maślanymi czapeczkami... Przed ugryzieniem spodziewamy się czegoś słodkiego... a tu niespodzianka- pierwszy kęs i buźka wykrzywia się nam jak po zjedzeniu kwaśnych żelków!:) Krem zwieńczony jest bowiem kwaśną posypką. Reszta babeczki jest oczywiście  słodka, dlatego po pierwszym szoku wszystko wraca do normy. W połowie cupcake-ów wycięłam również niewielkie dołki i napełniłam je dżemem truskawkowym, jako dodatkowy prezencik. Ponieważ nie przepadam za klasycznymi, maślanymi kremami na babeczkach a nie chciałam, żeby cukier za szybko się rozpuścił na kremie z  mascarpone, dlatego połączyłam oba składniki  i otrzymałam znacznie lżejszy i delikatniejszy, od samego maślanego, a jednocześnie bardzo trwały i stabilny krem. Jak bardzo kwaśna będzie posypka- zależy od  Waszej odwagi;) Najlepsze babeczki na Dzień Dziecka- POLECAM!!

Przepis na babeczki: źródło 
Pomysł: źródło

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

Składniki( na 12 sztuk):

60g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
110g cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
160g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2/3 szklanki mleka
dodatkowo: kilka łyżeczek dżemu( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami.

Masło połączyć z cukrem i wanilią. Dodać jajko i miksować,  aż powstanie lekka, jasna masa. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypywać na masła na przemian z mlekiem. Zmiksować do powstania gładkiej masy. Przygotowane foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec, aż nabiorą złotawego koloru, 25-30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z blaszki  i ostudzić. Opcjonalnie: w połowie( lub we wszystkich) babeczkach powycinać nożem nieduże otwory i napełnić je dżemem. Udekorować kremem.

Krem:

200g masła, w temperaturze pokojowej
200g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
2-3 szklanki cukru pudru( do smaku)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
barwniki spożywcze( opcjonalnie)

Masło zmiksować dokładnie z cukrem pudrem i wanilią, aż powstanie lekka, jasna masa. Dodawać partiami serek mascarpone i mieszać łyżką. Krem podzielić na mniejsze części i zabarwić( opcjonalnie). Masą udekorować babeczki. Na koniec dokładnie obsypać kremowe czapeczki kwaśną posypką i udekorować żelkami.

Posypka:

2-3 łyżki białego cukru*
1-3 łyżki kwasku cytrynowego( w zależności od upodobań;)
dodatkowo: kwaśne żelki do dekoracji

Cukier wymieszać z kwaskiem cytrynowym w dowolnych proporcjach. Ja zrobiłam posypkę w proporcji 1:2 (kwasek: cukier) dla odważnych proponuję  1:1;)

Smacznego:)

* zamiast białego można użyć kolorowego cukru, np. z tego przepisu( klik)

 szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes 

piątek, 31 maja 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/05/31 10:56:18
Ciekawe co by moje dzieciaki powiedziały na kwasiury :)
-
2013/05/31 11:07:16
przykuwają uwagę :) aż ślinka leci na sam widok :)
-
2013/05/31 11:34:21
Ciekawy pomysł :)
-
2013/05/31 13:07:29
Ge-nia-lne!!!! Uwielbiam takie połączenie smaków.. Poproszę o taki prezent dla mnie na dzień dziecka!! :) Bo w końcu to święto każdego z nas..
-
2013/05/31 14:32:58
Piękne,kolorowe,czego chcieć więcej.
-
2013/05/31 16:08:34
Wyglądają jak ciepłe zimowe czapeczki. :)
-
2013/05/31 17:12:27
Wspaniałe, kolorowe babeczki.
Mojej siostrze by zasmakowały:)
-
2013/05/31 20:35:43
Łał, genialne! Uwielbiam takie cukierki - kwaśne z wierzchu, słodkie w środku :) Zapisuję przepis :)
-
2013/05/31 22:21:54
Ale piękne, ta kwaśna posypka musi być super, uwielbiam kwaśne żelki z cukrem!; D
-
2013/06/01 22:45:02
Świetny pomysł z kwaśną posypką jak w niektórych żelkach :)
-
2013/06/03 16:17:35
Wyglądają fantastycznie :)
-
2013/06/09 00:14:58
Wow, jestem zauroczona. Świetne kolory :)
-
2013/06/10 18:55:32
Bosko wyglądają:) i pewnie smakują, zwłaszcza ta kwaśna posypka:)
-
2013/06/24 11:40:01
mniamki, mniamki wyglądają bombowo
-
Gość: kamila718, *.gorlice.ap-media.pl
2014/01/04 21:17:05
na jaki rozmiar papilotek jest ten przepis? czy na standardowe 5 cm wyjdzie ich 12 jak w przepisie?
-
2014/01/04 21:31:53
Byly pieczone w papilotkach srednicy prawie 5 cm i wysokosci 3 cm i wyszlo 12 sztuk :)
-
2014/07/06 00:30:16
W przyszły weekend robimy przyjęcie dla dzieciaków i z całą pewnością wykorzystam ten przepis!!! Zapisuje do ulubionych :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi