Blog > Komentarze do wpisu

Na Dzień Dziecka: Ciasteczka z żelkami- miśkami

Super kruche, waniliowe ciasteczka z kolorowymi oczkami- rozpuszczonymi  miśkami- żelkami. Uwielbiam takie szybkie i proste przepisy. Ciasteczka bardzo mnie zaskoczyły- nie spodziewałam się, że będą tak delikatne- prawie piaskowe a do tego będą tak wciągające, naprawdę nie da się skończyć na jednym:) Jestem pewna, że dzieciakom będą bardzo smakować- w końcu to ciasteczka i żelki w jednym! Doskonały pomysł na nadchodzący Dzień Dziecka!:) Bardzo polecam!

Przepis ze strony The Baking Robot

na dzien dziecka-kolorowe ciasteczka z misiami zelkami

na dzien dziecka-kolorowe ciasteczka z misiami zelkami

na dzien dziecka-kolorowe ciasteczka z misiami zelkami

na dzien dziecka-kolorowe ciasteczka z misiami zelkami

English version (click here)

Składniki( na 20* sztuk)

115g masła lub margaryny
1/4 szklanki białego cukru( można użyć brązowy)
1 żółtko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1  szklanka mąki, plus 1/4 szklanki ekstra
2 szczypty soli
1/8 łyżeczki( lub dwie spore szczypty) proszku do pieczenia( opcjonalnie)
20* żelków- miśków( użyłam misiów Grryzli z Biedronki)

Przygotowanie:

W misce dokładnie zmiksować masło z cukrem. Dodać żółtko i wanilię, dalej miksować. W osobnym naczyniu wymieszać 1 szklankę mąki, sól i proszek do pieczenia( jeśli dodajemy). Suche składniki wsypywać w 2- 3 partiach do masła i miksować lub ucierać do powstania jednolitej masy, jeśli ciasto będzie zbyt luźne- dodać pozostałą część mąki( 1/4 szklanki) i wymieszać. Masę ciasteczkową ukształtować w dysk, owinąć w folię i wstawić na 10- 15 minut do zamrażalnika.

Piekarnik nagrzać do 1700C. Dużą blaszkę wyłożyć matą silikonową lub lekko wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzoną masę podzielić na 20 równych części. Każdą ukształtować w kuleczkę, ułożyć na blaszce w niedużych odstępach i  kciukiem lub łyżeczką zrobić zagłębienie na misia( najlepiej sprawdzić, czy cały miś mieści się w otworkach- inaczej wypłynie z ciasteczka przy rozpuszczaniu się). Żelków nie umieszczamy w ciasteczkach przed pieczeniem!! Surowe ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Po tym czasie ciastka powinny być już prawie dobre- wysunąć blaszkę( można również wyjąć całą blachę z piekarnika) i ostrożnie, aby się nie poparzyć, umieścić w zagłębieniach żelki( jeśli dołki na żelki zrobiłyby się zbyt płytkie można je uklepać łyżeczką;). Blachę ponownie wsunąć do piekarnika i piec około 1-2 minut, do rozpuszczenia miśków. Najlepiej cały czas obserwować piekarnik- w zależności od tego jakiej firmy żelki użyjemy, mogą one mieć różny czas rozpuszczania. Wyjąć z piekarnika natychmiast po rozpuszczeniu się wszystkich misiów, przełożyć na kratkę do studzenia. Po całkowitym ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!
 
* ilość ciasteczek( jak i misiów) zależy od wielkości żelków- im mniejsze żelki, tym mniejsze można zrobić ciasteczka i tym samym będzie ich więcej :)

na dzien dziecka-kolorowe ciasteczka z misiami zelkami

na dzien dziecka-kolorowe ciasteczka z misiami zelkami



poniedziałek, 27 maja 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/05/27 12:53:29
jakie cudne, świetny pomysł na słodkości na Dzień Dziecka:)
-
2013/05/27 13:35:25
Świetny przepis, na pewno wypróbuję miśkowe nadzienie :)
-
2013/05/27 16:07:01
Ale pyszność! Aż chciałabym znów być dzieckiem. ;)
-
2013/05/27 20:24:11
fantatyczny pomysł! dla małych, ale i tych dużych dzieci :)
-
2013/05/27 20:45:53
Mam sentyment do Misiow...to moje ulubione slodycze z dziecinstwa.Swietny pomysl!
-
2013/05/27 20:56:51
Fantastyczne!
-
2013/05/27 21:23:41
Biedne miśki! Fajny pomysł

Zapraszam do mnie na konkurs piernikowa-chata.blogspot.com/p/konkursy.html
-
2013/05/28 12:40:58
Ale smakowity pomysł... Muszę wypróbować!
-
2013/05/28 21:19:56
Zrobie synkowi takie ;) i córce
-
2013/05/30 19:48:05
Gość: martawkuchni.blog.pl,nemisiek -dzięki
Gość: Inspirowane Smakiem- nie trzeba być dzieckiem, żeby podjadać takie słodkości:)
mikimama, zbigniewdulaj, Gość: Szeloba - mam nadzieję, że będą smakowały:)
kaspiecze-dokładnie, moje " duże " dziecko miało radości co niemiara:)
Gość: BeeSweet- u nas miśki też są ulubieńcami:)
Gość: PiernikowaChata, Gość: sweetandchili- dziekuję bardzo za zaproszenie
-
Gość: Pinky, *.dynamic.chello.pl
2013/06/01 17:19:08
wlasnie je upeiklam, omnomnomnom pycha!
tylko ciasto wyszlo mi strasznie sypkie i ciężko było uformować kulki, wiesz może czemu tak? chyba za dużo mąki bo nie wiem czemu :(
i przez to ciastka nie wyszly takie idealne jak Twoje tylko popękane, zobacz:
fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/972040_3083361101123_824900392_n.jpg

ale i tak pycha!
dzięki za przepis!
-
2013/06/01 19:26:39
Ciesze sie, ze smakowaly:)
Co do ciasta to moje dla odmiany bylo za mokre,dlatego dodalam do oryginalnego przepisu 1/4 szklanki maki ekstra. Jesli masa byla za sypka to albo bylo za duzo maki albo np. zoltko bylo male, mozna ewentualnie dodac troche wiecej tluszczu, lub troszke( 1-2lyzeczki) zimnej wody, zeby ciasto bylo bardziej scisle. Ale i tak bardzo ladnie Ci wyszly, fajnie kolorki miskow w ciastkach:) nas stronie z ktorej jest przepis, ciasteczka tez sa lekko popekane. Pozdrawiam



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi