Blog > Komentarze do wpisu

Mini serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello

Po małej urlopowej przerwie zapraszam dziś na delikatne serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello. Wilgotne, kremowe mini serniki, niezbyt słodkie, o delikatnym aromacie migdałów i kokosu. Płatki migdałowe tworzą chrupiący spód a biała czekolada oraz pralinki Raffaello dodają odrobinę słodkości do serniczków. Polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za super słodkimi wypiekami. Przygotowanie serniczków jest szybkie i proste a do tego, moim zdaniem, uroczo wyglądają i doskonale nadają się na nadchodzący Dzień Matki!:) Przepis można oczywiście wykorzystać do tradycyjnego sernika w dużej, okrągłej formie.

Źródło: "White Plate- słodkie" Eliza Mórawska

mini serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello

mini serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello

mini serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello

mini serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello

mini serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello

English version (click here)

Składniki( na 12-14 mini serników lub 26 cm tortownicę)

4 jajka
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego( lub z gotowego z wiaderka)
1 budyń śmietankowy( 60g)
150g cukru
200ml śmietanki kokosowej
3 krople olejku migdałowego( najlepiej naturalnego)
3-4 łyżki wiórków kokosowych( opcjonalnie)

dodatkowo:

50g płatków migdałowych- na spód
100g białej czekolady
100g kwaśnej śmietany( zastąpiłam 50ml kremówki)
12-14 pralinek Raffaello
2-3 łyżeczki płatków migdałowych lub wiórków kokosowych- do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami lub tortownicę posmarować margaryną, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki obsypać bułką tartą. Na dno tortownicy/ blaszki do muffinek równomiernie wysypać płatki migdałowe.

Ser utrzeć lub delikatnie zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym jajku a następnie stopniowo wlewać śmietankę kokosową i olejek migdałowy, na końcu wsypać budyń. Krótko miksować. Na koniec dodać wiórki kokosowe( można pominąć, ja dodałam je ponieważ z doświadczenia wiem, że śmietanka kokosowa daje wystarczająco kokosowego smaku, jak dla mnie) i wymieszać łyżką. Masę wylać do przygotowanych foremek lub tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 1600C. Piec, w zależności od wielkości użytych foremek 45-50 minut lub około 60 minut jeśli pieczemy jeden, duży sernik. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika( szczególnie duży sernik, mini serniczki po kilku minutach można wyjąć z piekarnika).

Przygotować polewę- śmietanę i połamaną czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną, cały czas mieszając. Masę wylać na ostudzony sernik/ mini serniczki a następnie udekorować pralinkami kokosowymi- można pokroić je na mniejsze kawałki i posypać płatkami migdałowymi/ wiórkami lub ułożyć na górze sernika w całości. Przed podaniem serniczki najlepiej schłodzić  w lodówce.

Smacznego:)

 mini serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello

 

piątek, 24 maja 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/05/24 11:05:03
Jakie urocze! Chyba się poczęstuję :)
-
2013/05/24 11:06:52
zapraszam na kawkę i serniczek:)
-
2013/05/24 11:26:48
-
2013/05/25 19:52:09
Idealne dla mojej Mamy, która uwielbia Rafaello :)
-
2013/05/26 18:24:33
Może chcesz mnie adoptować?:)
-
2013/05/26 18:34:44
Nie ma sprawy- a będziesz mi piekła takie słodkości jak masz u siebie na stronie?;)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi