Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto kubusiowe

Od bardzo dawna miałam chrapkę na Ciasto Kubuś. Bardzo delikatne w smaku, na leciusieńkim, puszystym biszkopcie, z marchewkowo- budyniową warstwą przykrytą kremową pierzynką. Obawiałam się trochę, czy ciasto nie będzie mdławe, nie ma tu jednego dominującego elementu, ale na szczęście okazało się, że wszystkie smaki ładnie ze sobą współgrają. Mimo, że kubusiowego ciasta wychodzi duża blacha to jednak nie liczyłabym na to, że długo przetrwa;)
Przepis, z moimi zmianami, zaczerpnęłam ze strony: Gotuję, bo lubię

ciasto kubusiowe

ciasto kubusiowe

Składniki:

Biszkopt

3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki octu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Blachę 25 x 36 cm  posmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 1800C.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia dobrze wymieszać i odstawić na bok.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać powoli cukier, miksować, aż całość będzie bardzo sztywna i lśniąca.  W osobnym naczyniu wymieszać żółtka z octem a następnie wlać je do białek i dokładnie wymieszać. Przygotowaną mąkę wsypywać stopniowo do masy i miksować na niskich obrotach, do połączenia składników
Ciasto przelać do foremki, wyrównać i piec około 30 minut, aż na bierze brązowo-złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia( po wystudzeniu dobrze jest delikatnie zdjąć papier z biszkoptu- gotowe ciasto będzie się lepiej kroić i wyciągać z blaszki)

Warstwa kubusiowa

1l soku marchewkowego typu Kubuś(użyłam soku domowej roboty z TEGO przepisu)
2 budynie waniliowe
4 łyżki cukru( można dodać więcej jeśli ktoś lubi)

Dodatkowo: 9 sztuk herbatników typu lady fingers( można użyć zwykłych, okrągłych, wówczas potrzebna będzie cała paczka)

Około 300-350 ml soku wlać do miski i dokładnie rozpuścić w nim oba budynie.  Pozostałą część soku zagotować razem z cukrem. Następnie przygotować tak, jak zwykły budyń- po zagotowaniu wlać do garnka sok z budyniem i dalej gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Gorącą masę kubusiową wyłożyć na biszkopt. Na pomarańczowej warstwie układać biszkopty( delikatnie wcisnąć je w masę,  póki jest jeszcze ciepła). Odstawić do ostygnięcia.

Warstwa kremowa

250g serka mascarpone( najlepiej w temperaturze pokojowej)*
250ml śmietany kremówki
1 jasna galaretka( użyłam żółtą, wieloowocową)

Galaretkę rozpuścić w 200- 220 ml wody, przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić prawie na sztywno. Wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone. 1/4 masy przełożyć do przestudzonej( ale jeszcze płynnej) galaretki, połączyć. Następnie powstałą mieszankę wlać do reszty serka. Całość bardzo dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby masa zaczęła gęstnieć, od czasu do czasu mieszać. 
Zgęstniałą kremową warstwę wyłożyć na ciasto. Całość wstawić do lodówki, na minimum 3-4 godziny.
Przed podaniem udekorować np. startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.

*do warstwy kremowej można użyć również samej śmietany lub serka homogenizowanego, ja dodałam to, co akurat miałam w lodówce;)

Smacznego:)

ciasto kubusiowe

 

czwartek, 02 maja 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/05/02 10:34:29
Ja też go wczoraj robiłam :)) Świetny pomysł z tymi biszkopcikami w środku :))
-
2013/05/02 11:58:19
ale ładna ta pomarańczowość!
-
2013/05/02 12:09:09
Cieszę się, że smakowało :) Ja je bardzo lubię. Jest lekkie i owocowe.

Ja wczoraj przygotowałam ciasto Kukułka, które znalazłam kilka dni temu na Twoim blogu. Jest pyszne. Zwłaszcza w wiśniami z wiśnióweczki ;)

Miłego dnia!
-
2013/05/02 14:19:19
Bardzo ładnie wygląda:)
-
2013/05/02 22:28:43
i u mnie niegdyś obecne karmel-itka.blogspot.com/2010/11/smutek-nieba-i-kubusiowe-ciasto.html.
bardzo smaczne, a naprawdę proste w przygotowaniu.
-
2013/05/02 22:30:48
wygląda nieziemsko!
-
2013/05/03 21:20:25
Gość: beti27-jakie zgranie w czasie!:)
ugotujmy,wiosenka27 ,Gość: whipped cream- dziękuję bardzo:D
kasiaaaa24- ja dziekuje za przepis- swietne ciasto:) jeszcze na jeden z serników od Ciebie się szykuję:)
Cieszę się, że Kukułka smakowała:)
karmel-itka - widziałam, super Ci wyszło:)tylko coś link nie dziala i trzeba bylo troche poszukać;)
-
2013/05/03 21:43:45
Ja właśnie zrobiłam ostatnio sernik z truskawkami od Ciebie :) Wyszedł super. Zdjęcia póki co dopiero na FB, ale niebawem na blogu :)
-
2013/05/03 22:30:51
Wygląda naprawdę smakowicie :)
-
2013/05/03 22:52:25
Gin86- nie tylko wyglada, ale i smakuje super:)
Kasiaaaa24- ogladalam i sernik i kululkowca- piekne zdjecia! Chetnie bym dodala komentarz na FB, ale ,nie wiem czemu, nie zapisuje moich komentarzy na FB:/
-
2013/05/05 00:05:04
u nas się robi też to ciasto, tyle, że na zielono... Shrek na to się mówi :D Ale ciasto genialne!!!
-
2013/05/06 21:50:33
Jestem mega ciekawa smaku tej masy.:D
-
2013/05/07 11:03:20
wygląda przepysznie, dziękujemy za zdjęcie!
-
2013/05/07 11:23:39
Gość: martusia.mieso- widziałam zielone wersje również, super wyglądają, ale nie mam dostępu do zielonego soku kubusiowego:/
Gość: cukrowawrozka- masa jest bardzo delikatnie marchewkowo- waniliowa... pyszna:)
wykrywaczsmaku- a ja dziękuję za dodanie:)
-
2013/05/07 17:27:52
Robiłyśmy takie ciasto i jest pyszne !! Twoje wygląda super :)
-
2013/05/08 13:09:34
wygląda smakowicie,muszę wypróbować!
-
Gość: Beth, *.multi-play.net.pl
2013/05/23 12:37:09
Ciasto wspaniałe. Lekkie, puszyste, rozpływające się w ustach i bardzo szybko znikające:) Na pewno upiekę je jeszcze wielokrotnie!:)
-
2013/05/24 15:11:55
:)
-
Gość: luieta, *.play-internet.pl
2015/04/04 14:01:24
Ciasto zapowiada się znakomicie. Właśnie czekam na wystudzenie się pomarańczowej warstwy. A potem czas na białą warstwę. Zrobiłam ją na pomarańczowej galaretce, bo żółtą wykupili :D tak czy siak to chyba najlepsze ciasto jakie zrobiłam i z pewnością szybko zniknie. W przepisie brakowało mi pewnej informacji o galaretce, napisałaś "przestudzonej, ale jeszcze płynnej", więc dodałam taką pół gęstniejącą jaką dodaje do pianki i widzę, że gęstnieje, czy miałaś na myśli taką bardziej płynną i też by zgęstniało?
-
2015/04/04 16:35:50
Witam, ja galaretke dodawalam dosc plynna, ale pewnie pozna dodac juz taka lekko scinajaca sie- wazne zeby polaczyla sie bez problemow ze smietana i serkiem i zeby nie powstaly grudki galaretki w kremie. Mam nadzieje ze bedzie smakowac! Pozdrawiam:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi