Blog > Komentarze do wpisu

Tradycyjny Sernik Krakowski

Naszła mnie ostatnio ochota na sernik. Taki typowy, polski, ciężki sernik, bez żadnych udziwnień i dodatków. Wybór padł na tradycyjny sernik krakowski, ozdobiony kratką z ciasta i polany słodkim lukrem. Na blogu White Plate wyszperałam przepis Pierre'a Herme i się nie zawiodłam:) Sernik był taki jak oczekiwałam: treściwy, dość wilgotny, tradycyjny. Mówiąc krótko- polecam:)

tradycyjny sernik krakowski

tradycyjny sernik krakowski

tradycyjny sernik krakowski

Składniki( na formę około 26x30cm)

Ciasto na spód i kratkę:

250 g mąki
125 g cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii( lub 2 łyżeczki cukru waniliowego)
125 g zimnego masła
1 jajko

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszkę wysmarować lekko margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia( również boki) lub wysmarować tłuszczem i obsypać delikatnie bułką tartą.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, i wanilią. Masło pokroić w kostki i dodać do mąki. Następnie rozdrobić je palcami rozcierając razem z mąką do powstania kruszonki. Wbić jajko i całość szybko wyrobić, ukształtować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce około 30-40 minut.
Ze schłodzonej masy oderwać około 2/3- 3/4 ciasta( w zależności od tego ile chcemy przeznaczyć na spód a ile na kratkę) i rozłożyć równomiernie na dnie blaszki( można rozwałkować i następnie przełożyć do formy). Ponakłuwać i wstawić do piekarnia na 15 minut. Ostudzić.

Pozostałą część cienko rozwałkować, podsypując ciasto mąką, i wycinać podobnej szerokości, długie paski.

Masa serowa: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

1 kg twarogu trzykrotnie mielonego lub z "wiaderka"
8 jajek, osobno białka i żółtka
100 g miękkiego masła
250 g cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego( zastąpiłam ziarenkami z jednej laski wanilii)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek( pominęłam)
dodatkowo: 1 żółtko, roztrzepane, lukier*

Wykonanie:

W dużej misce ucierać na jasny krem: masło, cukier waniliowy oraz 200g cukru pudru. Dodawać po 1 żółtku, a następnie po łyżce twarogu. Ucierać tak długo, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Białka ubić w drugiej misce na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g cukru pudru.
Do masy dodać rodzynki( jeśli dodajemy) i mąkę ziemniaczaną. Następnie dokładnie, ale jednocześnie dość delikatnie wmieszać pianę z białek.
Masę  serową wlać na podpieczony spód. Na wierzchu sernika ułożyć paski ciasta i posmarować je żółtkiem. Piec około 50-60 minut( obniżyłam temperaturę do 1700C). Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowi ostygnąć.  Zimny polukrować. Przed krojeniem sernik najlepiej schodzić kilka godzin w lodówce.

PS.

Mój sernik sporo urósł a następnie  trochę opadł, ale równomiernie:)

*zrobiłam lukier na maśle z wanilią- około 150-200g cukru pudru połączyłam z łyżeczką rozpuszczonego masła, łyżeczką ekstraktu waniliowego i 1-2 łyżeczkami wody)

tradycyjny sernik krakowski

wtorek, 09 kwietnia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/09 11:19:08
Jaki piękny, leciutki, z wiosną mi się kojarzy, która podobno jest już w drodze do nas :-)
-
2013/04/09 11:45:38
wow, jest fantastyczny :)
-
2013/04/09 12:51:51
tio prawda lekki na pewno rozplywa sie w ustach:)
-
2013/04/09 12:53:19
pycha:)
-
2013/04/09 14:44:44
Piękna fotografia pysznego sernika:)
-
2013/04/09 16:11:33
wygląda trochę przez kolorystykę... jak papieski sernik
-
2013/04/09 21:02:47
Do twarzy mu z tym czerwonym ;)
-
2013/04/10 12:38:15
Pięknie się prezentuje, czasem każdy ma ochotę na taką klasykę...
-
2013/04/10 12:49:53
Piekny, po prostu piękny. Kocham dobre serniki. I tak patrząc na przepis, to mam całkiem podobny :) I też nie dodaje rodzynek
-
2013/04/11 00:02:35
Ja też go robiłam z przepisu Pierre'a! Mój ulubiony sernik z tych typowo polskich!
-
2013/04/11 16:56:03
Twoje zdjęcia poruszył moje kubki smakowe :)
-
Gość: lolka, *.internetdsl.tpnet.pl
2015/01/18 15:48:20
zrobiliśmy, pycha, polecam
-
2015/01/19 09:00:38
:)
-
Gość: , *.play-internet.pl
2016/01/31 16:13:16
Witam,świetny blog i świetny przepis.Pozwoliłam sobie umieścić go na mojej stronie na której piekę i testuję interesujące znane i mniej znane przepisy ciast.Zapraszam do odwiedzenia mojej strony kokosankapieczeitestuje-blog24.pl na której znajduje się Twój przepis.Pozdrawiam



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi