Blog > Komentarze do wpisu

Kukułkowiec czyli ciasto z kukułkami

Rewelacyjne ciasto z serii bez pieczenia, przypominające w smaku torcik węgierski. Herbatniki przekładane czekoladowym kremem budyniowo- maślanym z kukułkami. Zmodyfikowałam trochę górę ciasta i zamiast kremu czekoladowego dodałam lekko kwaskowate wiśnie.  Powstało świetne połączenie smakowe: czekoladowy krem, o aromacie kukułek z dodatkiem alkoholu, jest zrównoważony, nieprzesłodzony a wiśnie wieńczą i ożywiają całość. Po nocy w lodówce ciasteczka lekko rozmiękają i  dosłownie rozpływają się w ustach razem z kremem. Polecam!
Przepis pochodzi z gazetki Kauflandu.

kukułkowiec czyli ciasto z kukułkami

kukułkowiec czyli ciasto z kukułkami

kukułkowiec czyli ciasto z kukułkami

Składniki( na blaszkę około 20x22cm*):

1 litr mleka
300g cukierków kukułek
4 budynie czekoladowe
200g miękkiego masła
2 łyżki kakao
100ml likieru śmietankowego( zastąpiłam 100ml wódki i 2 łyżeczkami ekstraktu z wanilii)
250g herbatników typu petit beurre

dodatkowo: słoiczek 200ml wiśni z kompotu lub zalewy

Wykonanie:

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową( całą foremką lub samo dno).

Cukierki rozpuścić w pół litra mleka, na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W pozostałym mleku rozrobić bardzo dokładnie wszystkie budynie, tak aby nie było grudek. Mleko z kukułkami zagotować i wlać do niego rozpuszczone budynie, cały czas energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotować 2-3 minuty** następnie odstawiać do ostygnięcia. Powierzchnię przykryć folią, aby nie powstał kożuch.
W osobnej misce zmiksować masło z kakao. Dodawać po jednej łyżce przestudzonego budyniu i ucierać lub miksować do powstania gładkiej masy. Następnie wlać likier i dokładnie połączyć.

Dno blaszki wyłożyć herbatnikami. Równo rozłożyć 1/3 kremu na herbatnikach. Masę przykryć herbatnikami. Czynności powtórzyć z pozostałymi herbatnikami i masą( powinny powstać 3 warstwy herbatników i 3 warstwy kremu). Na górę ciasta wyłożyć odsączone wiśnie. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum 4-5 godziny a najlepiej na całą noc. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

*W oryginale podane składniki są na blaszkę 30x 30cm, jednak 250g herbatników wystarcza jedynie na foremkę 20x22cm, jeśli ktoś chciałby użyć większej formy, radziłabym zwiększyć ilość herbatników do minimum 400g
** jeśli podczas gotowania w budyniu zrobią się grudki, wystarczy dobrze go zmiksować

kukułkowiec czyli ciasto z kukułkami

kukułkowiec czyli ciasto z kukułkami

wtorek, 23 kwietnia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/23 10:38:59
Pychota! Podoba mi się, że jest z herbatnikami...
-
2013/04/23 10:55:19
wow, wspaniałe ciasto! pozdrawiam :)
-
2013/04/23 15:30:06
Wygląda przepysznie! :)
-
2013/04/23 17:00:47
Nawet gazetka z Kauflanda potrafi zaskoczyć.. ;)
-
2013/04/23 17:44:37
Wow! Jak każde Twoje ciasto - robi wrażenie!!!
-
2013/04/23 18:17:02
ten duży kawałek dla nas oczywiście? ;-) Czekamy na zdjęcie i zapraszamy do naszego wiosennego konkursu!
-
2013/04/23 19:07:40
Wygląda bardzo ładnie, fajnie się trzyma w pionie. rewelacja :)
-
2013/04/23 19:21:11
Wygląda wspaniale, wyobrażam sobie, jak musi cudownie smakować!
Pozdrawiam!:)
-
2013/04/23 21:38:13
No kto by pomyślał, ze takie rarytasy w gazetce reklamowej supermarketu :)
Juz wydrukowałam przepis i zrobię na weekend majowy, tym bardziej, ze mam wielki słój wiśni z nalewki :)
-
2013/04/25 23:51:40
mikimama- o taaak dosławnie pychota:)a herbatniki mozna nawet pełnoziarniste użyć:-tak żeby trochę udać, że zdrowsze;)
ewa_ciasteczkowakraina, Gość: justka2712, nemisiek, slodka.babeczka- a dziękuję bardzo:)
Gość: Inspirowane Smakiem-, kasiaaaa24-też się tego nie spodziewałam,ale jak widać nigdy nie wiadomo, gdzie się wyszpera dobry przepis:) A taką perełkę znalazła moja Teściowa:)
A wiśnie z nalewki będą super pasowały!:)
wykrywaczsmaku- no oczywiście,że największy kawałek dla Was:)
-
2013/04/26 10:41:34
Ależ fajny przepis. I kukułki, i wiśnie, muszę zapisać. Pozdrawiam.
-
2013/04/27 07:50:11
Mniam! To coś dla mnie, aż przełknęłam slinkę :) Bardzo apetycznie wygląda
-
2013/04/28 10:32:04
Jakie proste a na pewno mega pyszne.
-
2013/05/04 08:51:16
Ciasto jest przepyszne. Mój numer jeden jak chodzi o ciasta bez pieczenia :)
Polecam też dodać wiśnie z nalewki - bardzo podkreślają jego smak.

Dziękuję za inspirację :)
-
Gość: ewe, *.adsl.inetia.pl
2013/05/14 01:08:04
witam, a czy zamiast kukułek można użyć innych cukierków, albo innego składnika, bo ciasto kusi, ale w domu nikt kukułek ni raczków nie jada ...?
-
2013/05/23 12:02:12
Gość: ewe- przepraszam, ze dopiero odpisuję, ale byłam na urlopie i nie miałam dostępu do komputera. Kukułki można zastąpić innymi cukierkami, ciężko mi podpowiedzieć jakimi, bo nie mieszkam w Polsce i nie pamiętam już zbytnio dostępnych cukierków, ale wydaje mi się, że nawet krówki lub toffi by się nadawały, oczywiście smak będzie trochę inny. W ostateczności można całkowicie je pominąć - dodać za to dość sporo cukru (1/4 szklanki lub więcej- musi być słodkie- do gorącego mleka)i ewentualnie kilka łyżeczek jakiegoś alkoholu/ likieru np. wiśniowego..
-
2013/05/31 00:15:09
Pyszne ciasto, aksamitne, kremowe i te wiśnie... To hit! Dzięki za przepis.
-
2013/10/24 00:10:06
-
Gość: Panimagoga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/04 13:00:49
Dziękuję za ciekawy przepis;)
-
2014/01/04 21:35:56
:)
-
Gość: Basia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/04/01 15:41:51
Witam,
czym można zastąpić wiśnie ? Gdyż brak wiśni w domu :P A chyba ich nie kupie?
Może na górze rozsmaruje dżem wiśniowy i posypię startą czekoladą ?
-
2015/04/01 18:04:17
Witam, Pomysl z dzemem jest calkiem dobry, ale wybralabym jakis kwaskowaty, zeby przelamania slodkisci masy. A wisnie lub czeresnie moga byc nawet z kompotu, takie powinny byc dostepne w sklepach, ew. Mozna zastapic je innymi lekko kwaskowatymi owocami.
-
Gość: aniołek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/12/13 16:59:07
co zrobić żeby ciasto się nie rozpadało?



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi