Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka Anzac

Jedne z moich ulubionych ciastek.  Nazwa anzac biscuits wywodzi się od Australian and New Zealand Army Corps - zostały one bowiem stworzone prawdopodobnie dla żołnierzy ANZAC walczących podczas I wojny światowej.

Ciasteczka są super proste do przygotowania i nie potrzeba do nich nawet jajek.  Do tego są uzależniające, często dodaję do nich również ziarenka słonecznika i wówczas kompletnie nie jestem w stanie skończyć je zajadać. Aż ciężko uwierzyć, że tak proste ciastka mogą być tak dobre! Chrupkie zaraz po upieczeniu, po kilku dniach lekko miękną( wtedy są najlepsze:)- świetne do moczenia w gorącej herbacie. Idealne na nadchodzące pikniki i wyprawy rowerowe, można je spakować do koszyka czy plecaka bez obaw, że się rozpadną i podjadać w czasie drogi:)
Inspiracja: "A step by step guide to cakes, biscuits & slices" praca zbiorowa

ciastka anzac / anzac biscuits

ciastka anzac / anzac biscuits

English version (click here)

Składniki( na około 26-30 sztuk, w zależności od wielkości):

1 szklanka mąki
2/3 szklanki cukru
1 szklanka płatków owsianych( mogą być zwykłe lub ekspresowe)
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2-3/4 szklanki ziaren słonecznika( opcjonalnie)
125g masła lub margaryny
1/4 szklanki golden syrup( można zastąpić płynnym miodem)
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka wrzącej wody

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Dużą, płaską blachę wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać: mąkę, cukier, płatki owsiane, wiórki kokosowe i ziarna słonecznika( jeśli dodajemy). W niewielkim garnku umieścić masło i golden syrup i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia masła i połączenia się obu składników. Odstawić na bok. W małym naczyniu rozpuścić sodę w łyżce wrzącej wody i wlać do garnuszka z masłem. Natychmiast dokładnie wymieszać, soda powinna lekko spienić i rozjaśnić mieszankę. Mokre składniki wlać do przygotowanej wcześniej mąki i dokładnie wyrobić. Gotową masę kształtować w kulki( z około 1- 1,5 łyżki ciasta), ułożyć je na blaszce( zachowując odstępy ) i lekko spłaszczyć palcami. Piec około 10- 12 minut( książka podaje 20 minut, ale moim zdaniem to zdecydowanie za długo), aż do uzyskania brązowo-złotego koloru. Przed zdjęciem z blaszki odczekać by chwilę przestygły. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego:)

ciastka anzac / anzac biscuits



 

czwartek, 11 kwietnia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/11 11:01:21
Bardzo lubię ciastka z takimi dodatkami :)
-
2013/04/11 11:08:50
w weekend wypróbuję! :) zapowiada się uczta :D
-
2013/04/11 11:14:13
mikimama- ja też, mogłabym jej jeść cały czas:)
Gość: Mamusia- super:) moich już pewnie do weekendu nie będzie;)
-
2013/04/11 13:34:10
No na pewno są bardzo dobre :)
-
2013/04/11 16:03:14
Następne do wypróbowania:)
-
2013/04/11 16:53:59
Zrobię na 100% :)
-
2013/04/13 21:47:52
też je luuubię!:-))
-
Gość: wiosna31, *.adsl.inetia.pl
2013/08/11 10:23:01
Witam
właśnie robię te ciastka i mam pytanie bo ciasto wyszło mi bardzo suche, tak ma być czy coś zepsułam
Poz
drawiam
PS
na surowo też są super
-
2013/08/11 12:59:02
One są dość suche zaraz po upieczeniu, ale po kilku dniach trochę miękną. Te ciasteczka z założenia miały być suche i twarde, żeby mogły długo przetrwać w "żołnierskich warunkach":) Kiedy są taki suche najlepiej mi smakują maczane w herbacie lub mleku:)
A surowe ciasto, tez podjadam przy ich robieniu:)
Pozdrawiam



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi