Blog > Komentarze do wpisu

Wegańskie, czekoladowe ciasto z czerwonym winem- na mące żytniej!

Ciasto niesamowite. Smakuje jak żadne inne ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam! Ciacho jest wegańskie, na mące żytniej, do tego zawiera bardzo małą ilość tłuszczu( jest to w dodatku oliwa z oliwek)a przygotowuje się je w 5 minut! Zaznaczam- nie jest wybitnie słodkie, ale taki już jego urok:) Smak jest naprawdę intrygujący: delikatnie czekoladowe, słodkawe, z wyraźną nutą wina.
Ponieważ wyraźnie czuć w nim wino, dlatego ważne jest, aby użyć dobry trunek, który lubimy. Ciasto jest wilgotne a dzięki mące żytniej- treściwe, ale nie za ciężkie.  Dla osób, które lubią nietypowe wypieki będzie rewelacyjne. Jeśli ktoś chciałby je wypróbować bez wina- można zastąpić je np. niesłodzonym sokiem pomarańczowym( chociaż smak będzie już pewnie inny). Bardzo gorąco polecam!
Źródło: stona Love Food Eat

wegańskie ciasto czekoladowe na winie

wegańskie ciasto czekoladowe z winem

wegańskie ciasto czekoladowe z winem

wegańskie ciasto czekoladowe z winem

English version( click here)

Składniki( na tortownicę o średnicy 18cm):

1 i 1/2 szklanki mąki żytniej
1/3 szklanki kakao do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki brązowego cukru lub cukru muscavado( ewentualnie można użyć białego)
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin( można zastąpić innym olejem)
1/4 szklanki dżemu truskawkowego( można dodać inny smak)
1 szklanka( 250 ml) dobrego czerwonego wina( ja użyłam półsłodkiego)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1500C. Tortownicę wysmarować odrobiną oliwy lub oleju, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki można obsypać odrobiną mąki żytniej.
W naczyniu połączyć składniki suche: mąkę, kakao( najlepiej je przesiać) sodę, cukier i sól. W osobnej misce dobrze wymieszać wanilię, dżem, olej oraz wino. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie połączyć. Piec około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, przed podaniem można posypać kakao, cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Smacznego!

wegańskie ciasto czekoladowe z winem

wegańskie ciasto czekoladowe z winem

wtorek, 12 marca 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/12 12:47:46
Uwielbiam ciasta czekoladowe! Sama skłaniam się do robienia takich w wersji light, czasem stworzę coś wegańskiego :) Myślę, że to z pewnością stałoby się moim faworytem :)
-
2013/03/12 14:13:21
Toż to moje ciasto! Dla dzieci wino raczej się nie nadaje;) Ja używam mleka roślinnego, wody, soku pomarańczowego, herbaty... O winie też myślałam, ale co to za frajda piec ciasto i nie móc się podzielić z dziećmi?
-
2013/03/12 14:34:14
już czuje jego smak po Twoim opisie:) na pewno wypróbuje w najbliższym czasie. Nie mogę się doczekać aż spróbuje:)
-
2013/03/12 14:52:57
Kolejne pyszne ciasto w Twoim wykonaniu:)
-
Gość: , 178.218.226.*
2013/03/12 15:27:50
Jaka średnica formy?
-
2013/03/12 15:29:32
Wygląda wspaniale :) Widać, że na mące żytniej można zrobić naprawdę apetycznie wyglądające, reprezentatywne ciasta.
-
2013/03/12 16:01:27
Nie wiem jeszcze gdzie i kiedy go zrobię, ale z pewnością długo nie będę czekać;) Uwielbiam czekoladowe ciasta;)
-
2013/03/12 16:40:04
Zaintrygowałaś mnie tym ciastem!
-
2013/03/12 16:44:51
Bardzo apetycznie wygląda;)
-
2013/03/12 20:25:36
Gość: Carunia, wiktorkowa, Gość: malloryplth, mikimama- bardzo polecam, mam nadzieję, że Wam również będzie tak smakowało jak mi:)
pinkcake-:)jaki ten świat kulinarny jest mały:) dla mnie wlaśnie wino nadaje ten niezwykły smak, ale zawsze można zrobić dwie wersje i każdy ma swoje ciasto:)
Gość: , 178.218.226.24* -faktycznie zapomniałam, już poprawiam- 18 cm średnicy
Gość: whiness-można, można:)
nemisiek, darkangelika-dzięki:)
-
2013/03/13 11:00:45
Intrygujący przepis :)
-
2013/03/13 11:15:48
wygląda obłędnie :) Ciekawe jaki smak daje dodatek wina!Dziękujemy za zdjęcie!
-
2013/03/13 16:24:38
Wygląda bardzo apetycznie :) Jeszcze nigdy nie piekłam ciasta na mące żytniej. Sądząc po opisie to najwyższy czas spróbować :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/13 22:40:55
Ciasto wygląda naprawdę wspaniale! Mam jednak pytanie o ilość cukru... Zakładam, że ma być 3/4 szklanki, tak?
Pzdr Aniado
-
2013/03/13 22:51:13
Tak zgadza sie:)3/4 szklanki
-
Gość: ania, 151.80.41.*
2013/03/22 21:07:08
a co bedzie jak zastapie make polenta?
-
2013/03/22 22:29:39
Niestety nie wiem co z takiej zamiany wyjdzie.
-
Gość: ania, *.46-151.net24.it
2013/03/23 13:24:26
nie odwazylam sie sprobowac z polenta i bardzo dobrze, nie warto ulepszac tego przepisu bo jest swietny. Naprawde wspaniale ciasto, lekkie, rewelacyjna konsystencja, lekko chrupkie z zewnatrz, lekko wilgotne w srodku, uzylam nero d'avola (nieslodkie, niedrogie), nadalo calosci posmak nie tyle winny co owocu dzikiej rozy, startego jablka (nie mialam dzemu) i przyznam sie, ze dodalam pol tabliczki roztopionej gorzkiej czekolady bo chcialam by bylo bardzo, bardzo czekoladowe. Wielkie dzieki za podzielenie sie tym!
-
2013/03/23 15:17:11
Bardzo sie ciesze, ze smakowalo:)
-
Gość: ania, *.46-151.net24.it
2013/03/23 22:28:49
ostatni komentarz (przynajmniej na chwile obecna). Dobrze pani pisze i dokladnie wszystko wyjasnia. Podoba mi sie ten blog
-
2013/04/08 13:56:03
Mmmm, wygląda naprawdę smakowicie! :) Uwielbiam gotować, a szczególnie piec ciasta i inne słodkości. Moim ulubionym deserem jest sernik z własnoręcznie zmielonego sera, gotowych mas serowych kompletnie nie wyznaję ;) Jeśli chodzi o wino, to najbardziej przepadam za półsłodkim lub słodkim czerwonym. Ja polecam ten sklep internetowy z winem, bo mają naprawdę duży wybór gatunków i krajów pochodzenia, a ceny są całkiem przyjemne :)
-
2013/11/28 08:50:17
Długo szukałam odpowiedniego przepisu na ciasto wegańskiego i w koncu znalazłam! dziekuję:) ciasto jest nieziemskie, a mąka żytnia nie dość, że jest zdrowsza od pszennej, to jeszcze w połączeniu z winem i oliwą dodaje mu wyjatkowego samku. Oby więcej takich przepisów!
-
2014/07/13 21:32:11
Czy moge pominąc kakao i zastapic np. Lyzka maki ? Chcialabym zrobic tort z tego ciasta i potrzebuje "dwa kolory" ;)
-
2014/07/13 21:54:22
Teoretycznie mozna pominac tu kakao( zastapilabym maka w takiej samej ilosci co kakao w przepisie ) ale przyznam,ze nie wiem zupelnie jak to ciasto bedzie smakowac bez niego. W ciescie mocno wyczuwalna jest nuta wina i bez kakao nie wiem czy bedzie rownie smaczne?
-
Gość: Katarzynka, *.ssp.dialog.net.pl
2014/11/17 10:38:25
Dzień dobry, czy można użyć mąki pełnoziarnistej razowej żytniej, typ 2000?
-
2014/11/17 15:18:50
tak, ja takiej ostatnio nawet uzywalam.



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi