Blog > Komentarze do wpisu

Torcik brownies z kremem jagodowym

Dwie warstwy brownies przełożone delikatnym kremem jagodowym( a właściwie jagodowo-borówkowym). Przyznam, że brownies powstały do zupełnie innego ciasta, ale ponieważ nie wyszły tak gliniaste jak zazwyczaj lubię, dlatego musiałam znaleźć dla nich inne zastosowanie:)
Takie ciasto, słodkie, ale delikatne, będzie doskonałe na lato z różnymi owocami, szczególnie z lekko kwaskowatymi malinami. Już nie mogę się doczekać :)

ps. Wszystkiego najsłodszego dla wszystkich Kobiet z okazji Dnia Kobiet!!:)

torcik brownies z kremem jagodowym

torcik brownies z kremem jagodowym

torcik brownies z kremem jagodowym

Brownies( przepis z książki "Fat Witch Brownies" Patricia Helding)

Składniki( na 2 tortownice 18cm):

200g masła lub margaryny
75g ciemnej czekolady
1 i 1/4 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100g mąki
szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownice wysmarować margaryną, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać mąką.
Masło i czekoladę rozpuścić w niewielkim garnku na małym ogniu. Odstawić do przestudzenia.
Cukier, jajka i wanilię zmiksować na jasną masę. Dodać rozpuszczony tłuszcz i dobrze wymieszać. Następnie wsypać mąkę i dokładnie połączyć. Ciasto rozdzielić między tortownice i piec około 25minut(na patyczku wbitym w brownies nie może pozostawać surowe ciasto). Jeśli nie mamy 2 tortownic- surowe ciasto może poczekać na swoją kolej. Ostudzić.

Krem

300-320g serka mascarpone
180g jogurtu jagodowego
2-3 łyżki cukru pudru

Opcjonalnie: 2łyżeczki żelatyny plus 2-3łyżki gorącej wody

Jeśli dodajemy żelatynę składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Dodatkowo: 125g jagód lub borówek amerykańskich

Serek wymieszać z jogurtem i cukrem. Żelatynę rozpuścić z gorącej wodzie, odczekać, aż lekko ostygnie a następnie wlać do kremu i dobrze wymieszać. Dodać połowę jagód.

Połowę kremu wyłożyć na pierwszym placku brownies. Przykryć go kolejnym a na niego rozłożyć pozostałą kremu i posypać jagodami.

Smacznego:)

torcik brownies z kremem jagodowym

piątek, 08 marca 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/08 14:06:31
Cisto jak zwykle zachwyca, częstuję się kawałkiem:)
Dla Ciebie również wszystkiego dobrego w tym dniu!:)
-
2013/03/08 20:28:42
Dziekuje:)
-
2013/03/09 20:09:21
jak zwykle wspaniały tort:) ach z jagodami <3
-
2013/05/26 00:26:53
Zrobiłam! Zmieniłam tylko jagody na porzeczki. Był znakomity! :) Wpis u mnie na blogu :) oczywiście zacytowałam, ze jest od Ciebie :)
-
2013/05/26 18:18:39
Cieszę się, że smakował! Świetny pomysł z porzeczkami- doskonale pasują do brownies:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi