Blog > Komentarze do wpisu

Kulicz- rosyjska wielkanocna baba drożdżowa

Kulicz- rosyjska wielkanocna baba drożdżowa o sympatycznym, grzybkowym kształcie. Rosyjska czy nie, ale smakuje jak drożdżówka mojej babci:) Kulicz jest lekki, puszysty a przy tym dość wilgotny jak na babę drożdżową. Jedzona jeszcze na ciepło to zupełne niebo: mięciutka, delikatnie pachnąca przyprawami i koniakiem baba. A do tego szklanka mleka...hmm... aż się rozmarzyłam:) przepis znalazłam na blogu Kuchnia Alicji  . Właściwie nic nie zmieniałam, następnym razem jedynie poza owocami kandyzowanymi i rodzynkami dodałabym jeszcze migdały. Może w tym roku skusicie się na taką wielkanocną babę?:)

kulicz- drożdżowa baba wielkanocna

kulicz- drożdżowa baba wielkanocna

kulicz- drożdżowa baba wielkanocna

Składniki:

1 kg mąki
50 g drożdży
1 - 1,5 szklanki mleka
10 żółtek
3 białka
250 g cukru
200 g masła
100 g rodzynek
25 g koniaku
25 g kandyzowanych owoców
3 łyżki otartej skórki cytrynowej lub 1 łyżeczka mielonego kardamonu i 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka nalewki szafranowej( pominęłam)
2-4 łyżeczki cukru waniliowego
1 g soli

Wykonanie:

Przygotować dwie kilogramowe puszki*, np. po owocach. Wysmarować je masłem i wyłożyć dno i boki papierem do pieczenia( można wyłożyć jedynie dno, ale zdecydowanie łatwiej wyjąć baby kiedy boki również są wyłożone)

1. drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z 100 g mąki i odstawić na 10 minut.
2. W tym czasie 100g mąki i 1/2 szklanki wrzącego mleka i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednorodnej konsystencji. Można dodać 1-2 łyżeczki mleka, jeśli będzie ciężko szło.
3. Połączyć obie przygotowane wcześniej mieszaniny, nakryć i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
4. Przygotować masę jajeczną - żółtka, białka, cukier i sól utrzeć na jednolitą masę i ubić do białości.
5. Połowę masy jajecznej wlać do mieszaniny drożdżowej, dodać 250g mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
6. Dodać drugą połowę masy jajecznej oraz 500g mąki, zagnieść ciasto. Zagniatać tak długo, aż ciasto będzie się odklejać od rąk. Wówczas dodawać do niego niewielkimi porcjami roztopione, ciepłe masło, cały czas mieszając, a następnie dodać koniak i przyprawy. Wyrobione ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia.
7. Po drugim wyrastaniu odgazować ciasto, dodać do niego rodzynki i kandyzowane owoce, wcześniej oprószonych mąką, wymieszać i znów odstawić do wyrośnięcia.
8. Podzielić ciasto na dwie części. Przełożyć do przygotowanych wcześniej form do połowy ich wysokości. Odstawić do wyrośnięcia do 3/4 wysokości form, posmarować żółtkiem( pominęłam) i piec w 160-1700C około 35- 45minut, puszki najlepiej ustawić na drugiej od dołu półce piekarnika( drożdżówki wyrastają jeszcze ponad puszki)
Lekko przestudzić a następnie wyjąć z puszek. Polukrować.

Swoje baby drożdżowe przechowywałam w zamkniętych woreczkach, dzięki temu dłużej były świeże i wilgotne.

* piekłam z połowy składników- wyszły mi 2 puszki ( o pojemności: około 400ml i 900ml ) oraz 6 małych babeczek pieczonych w foremkach od muffinek

Smacznego:)

kulicz- drożdżowa baba wielkanocna

kulicz- drożdżowa baba wielkanocna

czwartek, 14 marca 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/03/14 11:38:35
Ciekawy pomysł na babę:) Brzmi smakowicie:)
-
2013/03/14 11:40:47
Ślicznie wyglądają i bardzo podoba mi si ępomysł wykorzystania puszek :-)
-
2013/03/14 12:01:17
ciekawy pomysł :) prezentują się smakowicie :)
-
2013/03/14 14:32:12
Bardzo oryginalna!
-
2013/03/14 15:46:08
Drożdżowe babki kocham:)
-
2013/03/14 20:02:04
Ciekawa propozycje, pysznie się zapowiada i lubię różne klimaty w kuchni, na rosyjski też się warto skusić :)
-
2013/03/17 14:00:39
b-o-s-k-a !!
-
2013/04/05 12:52:27
wyglądają przecudownie!



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi