Blog > Komentarze do wpisu

"German Chocolate Cake"- tort czekoladowy z kremem orzechowo- kokosowym

German Chocolate Cake-ciasto, które wcale nie wywodzi się z Niemiec, jako można początkowo przypuszczać, a z Ameryki. Nazwę zawdzięcza użytemu w oryginalnym przepisie rodzajowi ciemnej czekolady(o zawartość kakao 48%)- Baker's German's Sweet Chocolate. Natomiast czekolada nazwana była dla uhonorowania jej twórcy, którym był Sam German.
Na to czekoladowe ciasto natknęłam się przygotowując Skandaliczny Tort Chrisa i już wtedy wiedziałam, że muszę je zrobić w oryginalnej wersji. Tort jest rewelacyjny. Zdobył u mnie miano najlepszego ciasta czekoladowego, detronizując tym samym ciasto według przepisu Iny Garten. Same czekoladowe płaty są puszyste, delikatne a przy tym wilgotne. Można je wykorzystać do wielu innych tortów. Krem jest zupełnie inny od wszelkich kremów, jakie do tej pory robiłam, lekko karmelowa masa wymieszana ze świeżymi wiórkami kokosowymi i orzechami pecan. Dodaje tekstury i charakteru ciastu. Wszystko połączone w dość spory torcik to zupełna poezja. Świetne ciasto na specjalne okazje- okazałe i do tego niezapomniane w smaku. Bardzo polecam!

german chocolate cake

german chocolate cake

najlepszy tort czekoladowy

English version (click here)

Ciasto czekoladowe( źródło)

Składniki( na 3 warstwy, tortownice 20 cm)

1/2 szklanki gorącej wody
120g dobrej mlecznej czekolady( lub pól na pół z ciemną czekoladą)
2 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki kakao do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 szklanki cukru
220g miękkiego masła
4 jajka( oddzielnie żółtka i białka)
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka maślanki

Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownice wysmarować odrobiną tłuszczu, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki oprószyć mąką.
Czekoladę drobno posiekać, wrzucić do niedużej miseczki i zalać wrzącą wodą. Dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy z wodą. Odstawić do ostudzenia.
W misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, sól. W oddzielnym naczyniu zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, następnie pojedynczo dodawać żółtka i dokładnie zmiksować. Do masy wlać przestudzoną czekoladę a następnie dodawać mieszankę mąki na przemian z maślanką. W niedużym naczyniu ubić na sztywno białka i połączyć delikatnie z pozostałą częścią ciasta.
Masę rozłożyć równo do foremek( jeśli nie mamy 3 blaszek, ciasto może poczekać na pieczenie). Piec około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Całkowicie ostudzić.

Krem kokosowo- orzechowy:

Składniki:

1 szklanka cukru
340ml mleka skondensowanego niesłodzonego( ew. śmietany kremówki)
115g masła
4 żółtka( lub 3 duże)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 i 1/2 szklanki świeżych wiórków kokosowych
1 i 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów pecan( lub orzechów włoskich)

W niedużym garnku wymieszać: cukier, mleko, masło, żółtka i wanilię. Ustawić na średnim ogniu i gotować, aż zgęstnieje, cały czas mieszając( około 15-20minut). Dodać wiórki kokosowe i orzechy, dobrze połączyć i odstawić do ostudzenia( przemieszać w między czasie kilka razy, aby nie powstał korzuch).

Wykonanie German Chocolate Cake

Krem podzielić na 3 części i przełożyć nim płaty czekoladowego ciasta oraz równo rozsmarować na górze. Boki ciasta posmarować ganache* i wyrównać. Dowolnie udekorować wierzch również używając ganache.

Ganache można zupełnie pominąć i pozostawić tort o naturalnym wyglądzie;)

Ganache

Składniki:

225g dobrej jakości ciemnej czekolady( można 1/4 zastąpić dobrej jakości mleczną czekoladą)
180ml śmietany kremówki

Czekoladę bardzo drobno pokroić i wrzucić do średniej miseczki. Śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia a następnie zalać nią czekoladę. Odczekać 2 minuty, aby czekolada pod wpływem ciepła zmiękła i całość delikatnie wymieszać, do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Odstawić, aż ostygnie i zgęstnieje( najlepiej ganache przygotować dzień wcześniej)

 Smacznego:)

german chocolate cake

środa, 27 marca 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF
Komentarze
2013/03/27 12:14:25
Wyglada cudnie! Zwykle uzywam czekolady o wyzszej zawartosci kakao, ale w niektorych przepisach, jak widac, nizsza sprawdza sie doskonale.
-
2013/03/27 14:11:31
Dumnie się prezentuje!
-
2013/03/27 14:22:54
Gość: Maggie- też zazwyczaj używam czekolady z wyższą zawartością kakao,ale tu właśnie chodzi o mleczną- ciasto dzieki temu ma delikatniejszy, słodszy smak:)
mikimama- bo zdecydowanie może być z siebie dumne:)
-
2013/03/27 16:35:45
Obłędny!
-
2013/03/27 18:39:01
Rany, zabijasz mnie każdym kolejnym tortem! Jest cudowny pod każdym względem. Pięknie się prezentuje:)
Pozdrawiam!
-
2013/03/27 20:27:55
Lubię takie wyzwania:)
-
2013/03/28 08:40:22
Skomentowałam Twoje małe ciasteczka, i wróciłam zobaczyć co tu jeszcze ciekawego masz, i benc! No śliczny jest ten tort, i ta dobra czekolada. Z pewnością by mi smakował, jak i każdemu smakoszowi czekolady :)
-
2013/03/30 16:00:37
Mam nadzieję, że jeszcze znajdziesz cos ciekawego dla siebie:)
-
2013/04/03 16:14:29
Zrobiłam go :) jest pyszny ! i co ważne prezentuje się.
-
2013/04/05 12:43:28
wygląda genialnie! jakby mi ktoś taki tort na urodziny zrobił, to bym go nosiła na rękach!
-
2013/04/20 23:26:06
Tort wygląda niebanalnie :P
-
Gość: gość, 85.219.213.18*
2013/10/18 15:00:40
Próbowałam zrobić ciasto ale poległam już na początku, cukier nie rozpuścił się w maśle.....Proszę o jakieś rady bo mam ochotę jeszcze raz zaryzykować.
-
2013/10/18 17:07:47
A w którym momencie cukier się nie rozpuścił: przy robieniu ciasta czekoladowego czy kremu kokosowo- orzechowego? Jeśli przy robieniu ciasta- to nie musi się rozpuścić całkowicie w maśle, chodzi jedynie o zmiksowanie z masłem na puszystą, jasną masę( jak przy zwykłych ucieranych ciastach). A jeśli się nie rozpuścił przy kremie, to dziwne;) Po 15- 20 minutach gotowania zdecydowanie powinien się rozpuścić! Zmieniłabym może cukier na drobny cukier do wypieków( chociaż ja zawsze używam najzwyklejszy cukier).
-
Gość: gość, 85.219.213.18*
2013/10/19 12:14:25
Cukier nie rozpuścił się przy robieniu biszkoptu, ucierałam ponad pół godziny i nadal zgrzypiał. Nie wpadłam na to, że nie musi się rozpuścić....Masa krem wyszła za to obłędna. Dziękuję za informację.
-
Gość: kasia, e125-60.icpnet.pl
2014/07/02 18:27:54
Witam,czy blaty ciasta powinno sie czyms nasaczyc? Chcialabym zrobic ten torcik na swoje urodziny.Wyglada przepysznie:)
-
2014/07/02 20:26:45
Ja ich nigdy nie nasaczam. Mam nadzieje, ze bedzie smakowac:)

Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi