Blog > Komentarze do wpisu

Tort Harley Davidson

Tort Harley Davidson w stylu angielskim stworzony z okazji spotkania inauguracjnego nowego klubu harleyowego. Tort wyszedł olbrzymi- gotowy ważył (razem z tekturową podstawą) około 6.5 kg- 3 warstwy ciasta czekoladowego( z tego przepisu) o średnicy 26 cm, obficie przełożone  migdałowym kremem maślanym,  z dodatkiem płatków migdałowych i likieru amaretto. Ciasto zostało obłożone warstwą marcepanu a następnie wykończone czarną sugarpaste. Wszystkie dekoracje na torcie( poza małymi, szarymi  literkami, które zrobiłam royal icingiem- czyli lukrem królewskim) zostały wykonane z lukru plastycznego( sugarpaste), płomienie dodatkowo pomalowałam farbkami spożywczymi. 

Harley Davidson cake

Harley Davidson cake

Harley Davidson cake

Harley Davidson cake

Harley Davidson cake

wtorek, 19 lutego 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/19 11:26:13
Zaintrygowała mnie nazwa! A tort naprawdę czadowy! Odjechany :)
-
2013/02/19 11:27:24
śliczny, bardzo estetyczny tort :))) po prostu the best! na pewno ktoś kto go zamowił był zachwycony!
Pozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
-
2013/02/19 12:02:38
Mistrzostwo świata:)
-
2013/02/19 12:17:21
obłędny, cudny, bajeczny !!
-
2013/02/19 13:00:18
REWELACJA!
-
2013/02/19 13:40:41
Fantastyczny! Zachwyciłby mojego motocyklistę :)
-
Gość: Renata D., 188.95.30.*
2013/02/19 15:46:55
Ten tort jest wspaniały! Wygląda jak dzieło sztuki!
-
2013/02/19 18:01:49
Rany!! Rewelacja!! Wygląda fantastycznie! Jesteś wielka! Przydałabyś mi się tu, teraz, bo się wpakowałam w zrobienie tortu Tomka, wiesz, tej lokomotywy z bajki dla dzieci...
Chylę czoła i podziwiam!
-
Gość: wisznia, *.dynamic.chello.pl
2013/02/19 23:30:39
superowy! a jak zrobilas to logo? jakis szablon, czytak od ręki? :) jest idealne!
-
Gość: magdaminka, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/02/20 08:57:20
a używasz gotowej sugarpasty czy sama robisz (jeśli sama to jaki masz przepis)?
-
2013/02/20 20:54:26
No no, prezentuje się super - marzenie każdego faceta :D
-
2013/02/20 21:39:10
Mikimama,Olinka, Wiosenka27, dogsonx, Pralin,, kuchenny bałagan, Renata D.,nashelly dziekuje bardzo :)

Slodka.babeczka- dzieki, widzialam Twoja Swinke- swietna!mam nadzieje,ze z Tomkiem tez bezproblemowo Ci poszlo!

Wisznia - niestety szblonu nie posiadam, wszystkie literki wycinalam oddzielnie przy pomocy malego noza-skalpelka

Magdaminka- zazwyczaj uzywam gotowej sugarpasty( leniwiec ze mnie;) ale mam tez przepisy na domowy lukier plastyczny : caketime.blox.pl/2011/03/Sugarpaste-domowej-roboty.html
-
2013/02/21 00:40:15
Super!. Pełna perfekcja!
-
2013/02/21 11:26:08
Piękny, idealnie wykonany:))) Masz wielki talent! Gratuluję! pozdrawiam Ania
-
2013/03/06 20:26:55
szczęka mi opadła, wielki szacun za to wykonanie :)
-
2013/03/09 22:04:09
Dzięki:)
-
2013/03/10 11:26:24
mistrzostwo swiata !!!
-
2013/03/12 16:37:21
Wygląda bardzo estetycznie :D
-
Gość: Inez, *.is.net.pl
2013/08/16 17:32:13
rewelacyjny! robi wrażenie :D gratuluję ;)
-
2013/08/18 18:54:38
Dzięki:)
-
Gość: madzik, *.sta.asta-net.com.pl
2013/09/03 19:00:50
Witaj, tort jest fantastyczny, chciałabym podobny zrobić bratu na 30 urodziny ;] powiedz mi tych rozmiarów tort mniej więcej na jaką liczbę gości jest przeznaczony?
Ile potrzeba sugarpaste na obłożenie takiego tortu?i czy można do przełożenia tortu użyć masy na bazie mascarpone i śmietany?
Będę wdzięczna za odpowiedź :)
-
2013/09/03 19:46:11
Ten tort byl bardzo duzy, 26 cm srednicy, wysokosci dokladnie nie pamietam, ale chyba kolo 20-22 cm, planowany byl chyba na okolo 20 osob. Jak obliczyc ile bedziesz potrzebowac sugarpaste mozesz zerknac tu: caketime.blox.pl/2011/03/Ile-sugarpaste-potrzeba-do-pokrycia-ciasta.html chociaz mi zazwyczaj wychodza troche mniejsze ilosci. Masa mascarpone i smietany raczej sie nie nadaje- pod jej wplywem masa cukrowa sie rozpuszcza, poza tym tego typu ciast przed rozkrojeniem nie powinno trzymac sie w lodowce( roznica temperatur sprawi,ze pojawia sie kropelki wody na torcie, co moze calkowicie zniszczyc ozdoby) a tort z kremem na smietanie, nie przetrwa dlugo bez lodowki. Udanego pieczenia i dekorowania:)
-
Gość: madzik, *.sta.asta-net.com.pl
2013/09/03 20:09:41
Dziękuję Ci za informacje:)
Właśnie czytałam sporo o tych kremach czy jest może gdzieś przepis na krem który Ty stosowałaś? Bardzo bym chciała by mi wyszedł w końcu to będzie prezent dla mojego brata ;]
myślałam by przełożyć go mascarpone a cały tort pokryć przed położeniem sugarpaste najprostszym kremem maślanym ale to chyba i tak się nie uda ;)
tort będzie robiony w dniu urodzin będę nad nim pracować od rana i mam nadzieję, że mi się uda i że przynajmniej w połowie wyjdzie tak piękny jak Twój :)
brat jeździ na Harleyu i myślę, że ten tort jest idealny ;]
-
2013/09/03 20:26:02
Ja zazwyczaj uzywam taki zwykly przepis na krem maslany: miekkie maslo, cukier puder, ekstrakt waniliowy plus aromaty i dodatki na jakie mam akurat zamowienie plus odrobine mleka, zeby masa byla troche bardziej puszysta. Jesli dobrze uszczelnisz krem z mascarpone to moze nic sie nie stanie. Tylko jesli tort bedzie ciezki to krem z mascarpone moze sie rozjechac na boki. A marcepan pod sugarpaste tez planujesz polozyc? Jesli moge podpowiedziec to jesli literki bedziesz wycinac z masy cukrowej to lepiej zrobic to dzien wczesniej - sporo czasu to zajmuje. Jestem pewna, ze tort swietnie Ci wyjdzie:)
-
Gość: madzik, *.sta.asta-net.com.pl
2013/09/03 20:51:57
To może i ja zrobię krem maślany by mieć pewność, że wszystko pójdzie dobrze :)może tak jak Ty zrobię migdałowy albo dodam nasiona z laski wanilii, myślę, że też będzie fajnie, a ciasto zrobię na pewno z przepisu, który podałaś bo lubię takie ciacha :Di dobrze się sprawdzi pod taką masą ;]
Właśnie miałam zapytać i o marcepan czy jest on konieczny? bo mogę mieć problem z jego dostaniem ;]literki myślę, że tak jak mówisz zrobię dzień wcześniej :)
może zamiast z trzech blatów zrobię z dwóch bo zaczynam mieć wątpliwości czy mi starczy sugarpaste ;)mam kg i formę 26 cm ;] chciałam rozwałkować na około 3mm
Dziękuję za rady, robiłam różne torty, ale pierwszy raz z tą masą ;) myślę, że dzięki Twoim podpowiedziom i sercu jakie włożę w przygotowanie wszystko się uda :)
-
2013/09/03 21:10:10
Marcepan mozna pominac, chociaz dzieki niemu wykonczenie sugarpaste jest gladsze ( jesli nie klade marcepanu to daje grubsza warstwe sugarpaste albo 2 normalne-co na jedno wychodzi;) Ja osobiscie za sugarpaste nie przepadam i zawsze wyjadam z dekoracji marcepan;) kilogram sugar paste na 3 warstwy ciasta plus napisy i plomienie moze byc troche malo. A caly tort dobrze jest posmarowac cienka warstwa kremu maslanego, tak jak pisalas wczesniej, albo gladkim dzemem- sugarpaste nie bedzie sie odklejac .powodzenia
-
Gość: madzik, *.sta.asta-net.com.pl
2013/09/03 21:19:59
Ja też nie przepadam, ale stwierdziłam, ze do takiego tortu sprawdzi się idealnie ;)
Dziękuję za wszystkie rady, na pewno się przydadzą :) Robisz piękne rzeczy zarówno dla oka jak i duszy :)Podziwiam ;)
-
Gość: Sylvs, *.telkomadsl.co.za
2014/07/29 08:58:38
Hej - musze wlasnie zrobic taki torcik - jak zrobilas emblemat Harley Davidson? Trudno bylo? Mozesz podac wskazowki? Dzieki
-
2014/07/29 09:55:44
Emblemat trudny nie byl, jedynie czasochlonny. Wszystkie elementy wydrukowalam, lacznie z literkami, w odpowiedniej wielkosci, wycielam z papieru a nastepnie odrysowywalam na rozwalkowanej sugarpaste przy pomocy bardzo malego i ostrego ostrza. Odczekalam aby liteki przeschly( zeby nie znieksztalcic ich podczas przenoszenia) i przyklejalam.powodzenia:)
-
Gość: Sylvs, *.telkomadsl.co.za
2014/07/29 10:23:28
dzieki- rzeczywiscie, masz racje - super pracochlonne i trzeba miec suuuuuper cierpliwosc!!!! Nie wiem jak mi sie to uda - trzymaj kciuki - pozdrawiam z RPA!
-
2014/07/29 11:26:10
:) najlepiej literki zrobic dzien wczesniej, przy jakims dobrym filmie;) trzymam kciuki:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi