Blog > Komentarze do wpisu

Torcik z Gigantycznych Czekoladowych Ciastek

Pamiętacie jeszcze Torcik chocolate chip cookie z kremem z nutelli? Dziś nowa wersja tego wypieku: Torcik z Gigantycznych Czekoladowych Ciastek, przełożony kremem z likierem Baileys na serku mascarpone. Który jest lepszy? Zdania były podzielone- dla mnie tort ciasteczkowy- czekoladowy  jest jednak znacznie smaczniejszy, mimo, że po pokrojeniu nie prezentuje się tak równiutko i ładnie. Połączenie moich ulubionych czekoladowych ciastek wg Nigelli, z lekko alkoholowym kremem dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam!

Czekoladowy tort ciasteczkowy z kremem Baileys

Czekoladowy tort ciasteczkowy z kremem Baileys

Czekoladowy tort ciasteczkowy z kremem Baileys

English version (click here)

Ciastka

Składniki( na 9 ciastek):
 
150g ciemnej(lub deserowej) czekolady
125g miękkiego masła
50g białego cukru
75g ciemnego cukru muscovado
1 jajko( zimne)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150g mąki pszennej
30g kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
opcjonalnie: 50g białej czekolady drobno posiekanej

Piekarnik nagrzać do 1700C. Dużą blachę wyłożyć matą silikonową lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Lekko ostudzić. W osobnym naczyniu dobrze zmiksować masło i oba rodzaje cukru, dodać wanilię a następnie letnią, rozpuszczoną czekoladę oraz jajko i dalej miksować. W innym naczyniu wymieszać mąkę, kakao oraz sodę i sól. Wszystkie suche składniki wsypać do masy czekoladowej i dobrze połączyć mikserem. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę. Całość wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na 9 części. Z masy, wilgotnymi rękoma, kształtować kulki a następnie nakładać na blaszkę i rozpłaszczyć  na placek o średnicy około 7-8 cm( rękoma lub przez kawałek folii spożywczej), zachowując odstępy między ciastkami( ja piekłam max 3 na blaszce). Piec około 12-13 minut ( im dłużej będziemy je piec, tymbędą bardziej kruche ). Całkowicie ostudzić.

Krem

Składniki:

250- 300g serka mascarpone
125- 150ml śmietany kremówki
2- 5 łyżki cukru pudru( lub do smaku)
3- 4 łyżki likieru baileys( można zastąpić innym likierem lub ekstraktem z wanilii)

Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do serka, delikatnie wymieszać. Pod koniec wlać likier i dobrze połączyć.

Wykonanie tortu:

Ciasteczka przełożyć kremem, dowolnie udekorować. Schłodzić około 2 godzin przed podaniem. Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)

Czekoladowy tort ciasteczkowy z kremem Baileys

dla porównania Torcik chocolate chip cookie wyglądał tak:

chocolate chip cookies cake

czwartek, 28 lutego 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/28 11:45:37
Bardzo pomysłowy tort!
-
Gość: Gvan, 31.146.187.*
2013/02/28 13:06:17
No more English versions? :|
-
2013/02/28 15:22:46
obłedny ten torcik :)
-
2013/02/28 17:52:20
Gość: misiask, mikimama - dziękuje bardzo:)

Gość: Gvan -English versions will be little bit later:)
-
2013/03/01 17:22:15
Oh! This looks so nice! I just started with my diet but I cannot skip this! nomm nomm
-
2013/03/01 21:32:10
Oh my, cudo *_* Muszę koniecznie zrobić coś podobnego!
-
2013/03/02 13:47:42
Twoja kreatywność jest niesamowita:)
-
2013/03/02 19:39:36
:)
-
Gość: Gvan, 31.146.187.*
2013/03/02 21:22:59
Thank You! :)
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2013/03/04 18:18:48
Rewelacja, Twoje ciasteczkowe torty mnie po prostu rozbrajają :)
-
2013/03/05 11:09:30
Dziękuję, staram się jak mogę:)
-
2013/03/09 20:10:38
nie wiem sama który lepszy.... zamawiam oba! ;)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi