Blog > Komentarze do wpisu

Skandaliczny Tort Chrisa

Bardzo okazały, bardzo słodki i dość niespotykany tort. Składa się z dwóch warstw brownies, dwóch warstw ciasta czekoladowego oraz sernika, przełożony jest kremem kokosowo- orzechowym a wykończony ganache. Tort doskonały, kiedy nie możemy zdecydować się na co mamy ochotę:) Zaznaczam, że ciasto jest zdecydowanie dla słodyczo i czekoladoholikow. Jeden taki kawałek potrafił zaspokoić moje zapotrzebowanie na słodycze na cały dzień:) Tort wzorowałam na nieziemskim cieście Chris' Outrageous Cheesecake™ amerykańskiej firmy The Cheesecake Factory. Niestety nie uzyskałam dokładnie takiego samego efektu jak oryginał, ale za jakiś czas dalej będę eksperymentować. Tort jest dość pracochłonny dlatego najlepiej rozłożyć pieczenie na minimum 2 dni.

Ps.
Jeśli będziecie kiedyś możliwość odwiedzenia restauracji lub kawiarni The Cheesecake Factory to szczerze polecam- mają najbardziej niesamowite ciasta jakie kiedykolwiek jadłam!

skandaliczny tort chrisa

Tort brownie,s ciasto czekoladowe, sernik i krem kokosowy

Tort brownies ,ciasto czekoladowe, sernik i krem kokosowy

Brownies( przepis z książki: 'Simple cookery series: Chocolete')

Składniki( na 2 warstwy):

350g ciemnej czekolady
225g masła
225g cukru
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki bardzo mocnej kawy
100g self- raising flour (lub mąki pszennej z dodatkiem 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki sody)

Piekarnik nagrzać do 1900C. Dwie tortownice o średnicy 18cm ( mogą być również 20cm) wysmarować odrobinę tłuszczem a następnie wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciemną czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Cukier, jajka, wanilię oraz kawę dokładnie wymieszać mikserem, następnie powoli wlewać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Stopniowo dodawać mąkę. Wymieszać. Podzielić na pół i wylać do wcześniej przygotowanych form( jeśli mamy tylko jedną- surowe ciasto może poczekać). Piec około 30* minut (ale sprawdzenie najlepiej zacząć już po 20 minutach, w środku powinno być bardzo wilgotne, gliniaste a góra dobrze wypieczona, brownies lepiej piec za krótko niż za długo).

*Wkradł się tu poprzednio mały błąd, musiałam poprawić czas pieczenia- z 45 na 30 minut

Sernik( źródło)

Składniki:

250 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
125 g serka mascarpone
2 małe jajka( lub 1,5 dużego)
200g mleka skondensowanego słodzonego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzać do 1500C, umieścić w środku żaroodporne naczynie z wodą ( sernik będzie pieczony z parą wodną*) .Tortownicę o średnicy 18cm wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, boki lekko oprószyć mąką.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki, zmiksować (lub utrzeć ręcznie) tylko do połączenia się składników, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Piec w temperaturze przez około 50- 60 minut, aż sernik będzie ścięty ale jeszcze lekko miękki w środku. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

*tortownica w piekarniku powinna stać obok naczynia z wodą, lub na półce nad nim- nie w samym naczyniu)

Ciasto czekoladowe( źródło)

Składniki( na 2 warstwy):

1/4 szklanki gorącej wody
60g dobrej mlecznej czekolady( lub pól na pół z ciemną czekoladą)
1 szklanka mąki pszennej
1/8 szklanki kakao do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
110 g miękkiego masła
2 jajka( oddzielnie żółtka i białka)
1/2 łyżeczki wanilii
1/2 szklanki maślanki

Piekarnik nagrzać do 1800C. Dwie Tortownice o średnicy 18cm wysmarować odrobiną tłuszczu, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki oprószyć mąką.
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną, odstawić do ostudzenia. W misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, sól. W oddzielnym naczyniu zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, następnie pojedynczo dodawać żółtka i dokładnie zmiksować. Do masy wlać przestudzoną czekoladę a następnie dodawać mieszankę mąki na przemian z maślanką, na koniec wlać wodę. W niedużym naczyniu ubić na sztywno białka i połączyć delikatnie z pozostałą częścią ciasta.
Masę rozłożyć równo do foremek( jeśli nie mamy 2 blaszek, ciasto może poczekać na pieczenie). Piec około 30 minut, lub do tzw. Suchego patyczka. Ostudzić całkowicie.

Krem kokosowo-orzechowy:( źródło)

Składniki

1/2 szklanki cukru
170ml mleka skondensowanego niesłodzonego( ew. śmietany kremówki)
55g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 szklanki świeżych wiórków kokosowych
3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub pecan

W niedużym garnku wymieszać cukier, mleko, masło, żółtka i wanilię. Ustawić na średnim ogniu i gotować, aż zgęstnieje, cały czas mieszając ( około 10-13 minut). Dodać wiórki kokosowe i orzechy, dobrze połączyć i odstawić do ostudzenia ( przemieszać w między czasie kilka razy).

Ganache

Składniki:

225g ciemnej czekolady, minimum 60% zawartości kakao( można 1/4 zastąpić dobrej jakości mleczną czekoladą)
180ml śmietany kremówki

Czekoladę bardzo drobno pokroić i wrzucić do średniej miseczki. Śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia a następnie zalać nią czekoladę. Odczekać 2 minuty, aby czekolada pod wpływem ciepła zmiękła i całość delikatnie wymieszać, do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Odstawić, aż ostygnie i zgęstnieje( najlepiej przygotować ganache dzień wcześniej)

Wykonanie ciasta

Na paterze ułożyć jedną z warstw brownies. Krem kokosowy podzielić na 3 części, jedną z nich rozsmarować na brownies, przykryć ją krążkiem ciasta czekoladowego. Ciasto czekoladowe posmarować niedużą ilością ganache. Następnie umieścić na przygotowanych warstwach sernik i z góry również posmarować go cienką warstwą ganache. Przykryć kolejnym krążkiem brownies a na nim rozsmarować drugą część kremu kokosowego. Na górze ułożyć ostatnią warstwę ciasta czekoladowego i dokładnie pokryć ją resztą kremu kokosowego. Boki ciasta posmarować pozostałym ganache, część kremu można również przeznaczyć na dekorację góry ciasta. Tort wstawić na około 1,5-2h do lodówki po zrobieniu, ale najlepiej wyjąć przed podaniem około15-20 minut, aby się trochę ocieplił. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

Tort brownies ,ciasto czekoladowe, sernik i krem kokosowy 

Tort brownies ,ciasto czekoladowe, sernik i krem kokosowy

czwartek, 21 lutego 2013, anahitka9
Tagi: czekolada
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/21 12:21:30
o rany!!!! jakie cudo!!! Zapisuję koniecznie bo wygląda niesamowicie!!!!!
-
2013/02/21 12:35:00
2 dni czekać na taki skandal, warto:)
-
Gość: Renata D., 188.95.30.*
2013/02/21 12:38:22
WOW! Wygląda niesamowicie! Pewnie jest nieziemsko pyszny!
-
2013/02/21 13:20:41
Skandalicznie smacznie wyglada!
-
2013/02/21 13:22:51
Ależ cudo!! Najlepiej było by wpaść do kogoś na taki torcik ;-)
-
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2013/02/21 14:01:51
Cudne zdjęcia!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
-
2013/02/21 14:21:57
Wygląda obłędnie!!
-
2013/02/21 15:00:45
Wygląda zjawiskowo!
-
Gość: Lucyna, 193.34.220.*
2013/02/21 16:07:07
Serio SKANDAL ;) Bardzo smaczny swoją drogą, pozdrawiam
-
2013/02/21 16:27:43
Wygląda świetnie. Jaki wysoki! :)
-
2013/02/21 18:44:54
odjazd! :D wygląda super smakowicie, w factory byłam ale niestety akurat tego ciasta nie jadłam
-
2013/02/21 20:24:38
Wow, odebrało mi mowę, a może bardziej zdolność pisania, wygląda super smacznie :D
-
2013/02/21 20:50:50
Prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej!
-
2013/02/21 22:53:28
o PYSZNOŚCI:)
-
2013/02/22 09:09:34
Tort jak marzenie. Odebrało mi mowę.
-
2013/02/22 20:20:10
istny obłęd! :)
-
2013/02/22 23:19:03
No po prostu OBŁĘDNY! *_*
-
2013/02/23 14:42:40
Rozpusta dla podniebienia :)
-
2013/02/24 13:03:38
Tyle szczęścia w jednym :-)
-
2013/12/05 10:59:18
Miałam przyjemność zrobić ten torcik na urodziny :))) jest bajecznie pyszny :)))) wszyscy goście byli zachwyceni :)
-
Gość: beti, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/23 12:14:13
Podpisuje się pod wcześniejszymi komentarzami, wygląda obłędnie i pewno tak smakuje! Chciałabym go zrobić w najbliższym czasie i moje pytanie, czy ciasto można upiec z podwójnej porcji a potem przekroić? Byłoby szybciej ;-) Pozdrawiam.
-
2014/03/24 17:02:39
Przypuszczam, że ciasto czekoladowe teoretycznie można by upiec za jednym razem i później przeciąć, chociaż ja osobiście wolę piec każdą warstwę osobno- ciasto jest dość delikatne więc należy uważać, aby się nie złamało przy przecinaniu. Co do brownies, może być trochę trudniej, warstwa ciasta będzie gruba więc bałabym się, że przesuszę brzegi a środek w tym czasie środek nie będzie wystarczająco przepieczony.
-
Gość: Anet, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/28 13:39:25
Błagam pomóżcie....pierwszy raz piekę brownies...czy ciasto przed upieczeniem ma być bardzo gęste?
-
2014/03/28 13:46:36
Z tego przepisu tak raczej srednio geste, bo jest tu tylko 100g maki
-
Gość: Anet, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/29 10:56:22
Dziękuję za odpowiedź. Ja zwiększyłam proporcję na tortownicę o śr 22cm i chyba dałam jednak za dużo mąki, bo moje ciasto wyszło bardzo gęste. Po upieczeniu na wierzchu jest chrupkie a w środku chyba wilgotne ale o tym dopiero się przekonam jak solenizantka rozkroi ;-) Teraz jestem na etapie kremu. Nie miałam mleka skondensowanego i zastąpiłam kremówką. Wszystko wymieszałam, pogotowałam i....chyba coś jest nie tak, wydaje mi się, że żółtka się ścięły. Czy to możliwe? A może jeszcze pogotować? Kurcze wydawało się takie banalne....:-(
-
2014/03/29 14:21:48
Jesli wyszlo lekko chrupiace na gorze a wilgotne i gliniaste w srodku to znaczy, ze jest takie jak powinno:) jesli krem nie zrobil sie gesty to mozna sprobowac chwile dluzej pogotowac, powinien zgestniec podobnie jak budyn. Po ostudzeniu prawdopodobnie zgestnieje odrobine bardziej. Mam nadzieje, ze sie uda:)
-
2014/03/29 14:28:58
A jesli krem nie zgestnial a smakuje dobrze można ewentualnie sprobowac go zagescic 1-2 lyzeczkami maki ziemniaczanej rozrobionej z odrobina smietany i calosc chwile pogotowac.
-
Gość: Gola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/31 17:51:10
Pięknie wygląda ale jestem rozczarowana, bo smakiem nie powala. Szkoda czasu i produktów....Krem ze śmietaną kremówką porażka, masło się wytrąciło w trakcie gotowania....może z mlekiem skondensowanym wychodzi ale już na pewno nie skorzystam. Jedynie do sernika nie mam zastrzeżeń.
-
2014/03/31 18:15:59
No to szkoda, ze akurat nie trafil w Twoje gusta:/ co do kremu kokosowego, to nie mialam z nim nigdy problemow a robilam go juz 3 razy. Jesli maslo sie wytracilo to mozliwe, ze krem mogl byc za gwaltownie i za mocno podgrzewany.
-
Gość: iza, *.bychawa.nowanet.pl
2015/09/28 14:31:45
Robiłam ten tort z tego przepisu,miałam problem z warstwą brownie,ale udało się umieścić ,w smaku jest obłędnie czekoladowy,nie jadłam lepszego,cuuudowny
-
2015/12/03 09:25:43
Witam serdecznie :-)
Muszę zrobić ten tort na sobotę popołudniu (teraz jest czwartek). Co mogę przygotować np dzisiaj, a co jutro? - Może to głupie pytanie, ale nie wiem jak rozłożyć prace
Pozdrawiam
-
2015/12/03 20:47:10
Witam,
Brownies i ciasto czekoladowe mozna zrobic nawet dzis i po wystudzeniu szczelnie owinac folia spozywcza. Sernik jutro rano lub wieczorem. Jesli sernik bedzie robiony rano to wieczorem( kiedy bedzie chociaz kilka godzin w lodowce-lepiej bedzie go przeniesc) mozna zlozyc juz cale ciasto i posmarowac ganache( ganache mozna zrobic nawet dzien wczesniej) i tort moze czekac tak do soboty popoludniu.



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi