Blog > Komentarze do wpisu

Pełnoziarniste krakersy jak chrupki chlebek

Dla odmiany proponuję dziś coś niesłodkiego. Zdrowe, chrupiące krakersy, które przypominają mi chrupki chlebek. Krakersy mają rewelacyjny skład, neutralny smak, dzięki czemu świetnie nadają się jako zdrowa przekąska a nawet zamiennik pieczywa na śniadanie czy kolację. Wydawałoby się, że takie krakersy to nic porywającego a jednak ciężko się od nich oderwać:) Przepis pochodzi z książki "The Great British Bake off".

krakersy pelnoziarniste / chrupki chlebek

krakersy pelnoziarniste / chrupki chlebek

Składniki( na około 48 sztuk, w zależności od wielkości):

230g mąki razowej( można zastąpić pszenną pełnoziarnistą)
115g drobnej kaszki manny
1/4 łyżeczki rozdrobnionej soli morskiej( można zwiększyć do 1/2 łyżeczki)
55g sezamu
55g pestek dyni
55g nasion lnu( zastąpiłam pestkami słonecznika)
1 łyżka płynnego miodu
3 i 1/2 łyżki oleju plus niewielka ilość do wałkowania ciasta
210ml letniej wody
dodatkowo: nasiona i sól morska do posypania krakersów

Wykonanie:

Do dużej miski wsypać: mąkę, kaszkę oraz sól. Pestki i nasiona drobno posiekać lub zmielić w młynku do kawy( uwaga, nie zmielić za mąkę;). Dodać do mąki i dobrze wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć miód, olej i wodę. Następnie wlać do suchych składników i dobrze wyrabiać około 5 minut, do momentu gdy masa będzie dobrze odchodzić od ścianek i będzie jędrna. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut.

Piekarnik nagrzać piekarnik do 1800C. Dużą, gładką blachę wyłożyć matą silikonową lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Blat lub stolnicę natłuścić odrobiną oleju. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną z nich rozwałkować na przygotowanej powierzchni na grubość karty kredytowej. Następnie nożem lub radełkiem wycinać prostokąty o wielkości 4x7cm( lub jakiej wielkości mamy ochotę). Krakersy przełożyć na przygotowaną blachę, delikatnie zwilżyć wodą przy pomocy pędzelka i posypać nasionkami i solą( można lekko je docisnąć do ciasta) Piec 15-18 minut, lub do momentu aż brzegi się lekko przyrumienią. Następnie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki na 30 sekund, aby pozbyć się pary wodnej, zamknąć drzwiczki i pozostawić w piekarniku jeszcze 10 -15 minut. Ja zupełnie pominęłam ten etap, ponieważ przy 4 czy 5 blachach do upieczenia cały ten proces trwałby, jak dla mnie, za długo a i bez tego krakersy były chrupiące. Po ostudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku, do tygodnia.

Smacznego:)

krakersy pelnoziarniste / chrupki chlebek

wtorek, 26 lutego 2013, anahitka9
Tagi: krakersy
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/26 11:27:59
Natychmiast zapisuję sobie przepis do wypróbowania, bo jestem bardzo ciekawa tych krakersów. :)
-
2013/02/26 11:39:56
Mam nadzieję, że będą Ci smakować tak jak nam. Mozna tez spokojnie zrobić z połowy składników-z całości wychodzi dość spora porcja:)
-
2013/02/26 14:09:03
Wyglądają bejecznie, ale bym pochrupąła :)
-
2013/02/26 19:45:34
To coś dla mnie!
-
2013/02/27 15:44:22
Świetne, przypominaja mi szwedzki chlebek:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi