Blog > Komentarze do wpisu

Lekkie, chrupiące, bąbelkowe faworki ( chruściki)

Faworki, zwane również chruścikami z babcinego przepisu:) Lekkie, chrupiące, z bąblami powietrza czyli takie faworki, jakie pamiętam z dzieciństwa. Moja tajemnica dobrych faworków to jak najcieńsze rozwałkowanie ciasta, po usmażeniu są wówczas  delikatne, kruche i mają moje ulubione bąbelki:) Przyznam się jednak bez bicia, że miałam lenia i nie chciało mi się wyrabiać ich ręcznie, więc wykorzystałam do tego  robota KitchenAid, jak się okazało efekt był równie dobry jakbym faworki ugniatała  ręcznie:) Polecam!

chruściki czyli faworki

chruściki czyli faworki

chruściki czyli faworki

Składniki ( na około 75-80 średnich faworków):

około 2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
3 żółtka
1 całe jajko
2 łyżeczki spirytusu
1 łyżeczka octu
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder do posypania

Wykonanie:

W misce wymieszać około 1,5 szklanki mąki, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać żółtka, jajko, spirytus, ocet i śmietanę. Całość wymieszać łyżką a następnie wyrabiać ręcznie( lub przy pomocy robota kuchennego) minimum 15 minut. W trakcie wyrabiania stopniowo dosypywać  pozostałą część mąki- ciasto powinno być zwięzłe, ale miękkie i wilgotne( ale nie może kleić się do rąk).  Możliwe, że nie wykorzystamy całej mąki lub będzie jej za mało w zależności  między innymi od wielkości jajek i wilgotności mąki. Wyrobione ciasto podzielić na pół. Rozwałkować bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy. Radełkiem lub nożem wycinać paseczki, podzielić je na mniejsze fragmenty, naciąć na środku każdego paska i kształtować faworki. Smażyć w dobrze nagrzanym oleju *( około 170-1750C) z obu stron na rumiany kolor( około 2 minut na stronę). Wyłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Całą procedurę powtórzyć z drugą częścią ciasta. Gotowe chruściki oprószyć obficie cukrem pudrem.

Smacznego:)

*chruścik wrzucony do tłuszczu powinien prawie natychmiast wypłynąć na powierzchnię, zacząć "puchnąć" i bąbelkować

chruściki czyli faworki

chruściki czyli faworki

chruściki czyli faworki

chruściki czyli faworki

chruściki czyli faworki

środa, 06 lutego 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF
Komentarze
2013/02/06 12:25:40
Pysznie wyglądają!
-
2013/02/06 21:42:16
To prawda!
-
2013/02/07 09:57:45
Uwielbiam, chociaż w tym roku pączki robię. Najchętniej zrobiłabym to i to, ale brak czasu;)
-
2013/02/07 10:50:59
w sam raz na dzisiaj!Piękne te zdjęcia ze śniegiem z pudru :) dziękujemy za zdjęcie!
-
2013/02/07 11:03:26
Koniec świata :)Nie mogę opanować ślinotoku :):) ,ale wolałabym już gotowe mieć przed sobą na talerzu :):)
-
2013/02/07 11:14:36
Jak by były z babcinego przepisu, to by były puszyste, a nie takie cieniutkie jak te :)
-
2013/02/07 12:57:22
Faworki muszą być cieniutkie jak bibułki a nie pulcne jak pązcki. te ze zdjęcia są wspaniałe. Jeśli jeszcze dobrze smakują to super. Przepis zapisuję mam nadzieję na wypróbowanie.
-
Gość: melisa, 193-239-38-123.ksi-system.net
2013/02/07 13:02:35
-
2013/02/09 19:37:31
Przepis idealny. Faworki pyszne, teraz rodzinka wylizuje cukier puder z paluszków. Taka słodka, ostania sobota karnawału.
-
2013/02/09 19:38:55
A teraz chłopaki sprzątają kuchnie :)))
-
Gość: westowydom, 246.16.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl
2013/02/09 23:21:33
Idealne, już wyobrażm sobie ich smak, pozdrowionka.
-
2013/02/11 12:29:40
darkangelika- a u mnie w tym roku sezon na faworki- w przyszłym na pączki;)
wykrywaczsmaku- a ja dziekuję za opublikowanie:)
puzonik48- przesłałabym gotowe,ale już nie ma:/
tetlian- no cóż moja babcia robi akurat takie...
ardisia- dla mnie takie faworki są najlepsze, mam nadzieję, że Tobie też będą smakowały
Gość: melisa- zazwyczaj jednak pączki;)
Gość: a-paznokcie.pl- szalenie się cieszę:))I prawidłowo z tym sprzątaniem- podział obowiązków musi być!!
Gość: westowydom-:)
-
Gość: Bożka, adko111.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/11 23:39:23
Pyszne. Właśnie skończyłam smażyć.Pozdrawiam :)
-
Gość: , dik248.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/15 14:37:28
Pyszne są te faworki. Naprawdę warto spróbować je zrobić.
-
Gość: , 213-5-44-55.bestgo.pl
2013/03/02 15:02:15
pycha! właśnie skończyłam smażyć
-
2013/03/02 19:39:10
Bardzo się cieszę, że smakują!:)
-
Gość: , 178-36-80-247.adsl.inetia.pl
2013/03/15 15:01:13
A drozdze?
-
2013/03/15 17:27:30
Do faworkow nie dodaje sie drozdzy- w przepisach jakie ja znam.
-
Gość: Ania, ool-182da83d.dyn.optonline.net
2013/03/17 00:12:00
Dzieki za swietny przepis! Wyszly dokladnie takie jak babcie robila-kruche lekkie przepyszne! Nastepnym razem dodam tylko toche wiecej cukru,ale to jak kto woli! Pozdrawiam
-
Gość: eczewarija, 178235160018.warszawa.vectranet.pl
2013/06/09 23:10:54
Idealne ;)
-
Gość: Anna, 53517afd.cm-6-2b.dynamic.ziggo.nl
2014/01/24 13:05:12
Wlasnie zrobilam faworki moje pierwsze zw zyciu i wyszly idealne :) Dziekuje za przepis i polecam go wszystkim :)
-
2014/01/24 13:25:43
Super, bardzo sie ciesze, ze sie udaly:)
-
Gość: , 82-160-20-2.tktelekom.pl
2014/01/24 21:38:54
Mnia mniam pychotka
-
Gość: , user-188-33-198-153.play-internet.pl
2014/01/28 11:11:18
wyglądają tak pysznie że dzisiaj z dziećmi spróbujemy zrobić :)
-
Gość: Milucy, 195.117.76.12*
2014/01/28 16:26:05
Ja też zaraz zabieram się za robienie faworków.Skorzystam z przepisu, dziękuję i pozdrawiam
-
2014/01/28 20:01:49
O widze,ze chrusciki sa dzis populare:) udanego smazenia a pozniej przyjemnego konsumowania:)
-
Gość: Gosia, acwk27.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/02 17:21:14
Chruściki przepyszne. Chyba takich dobrych jeszcze nie jedłam. Super przepis. Też wyrabiałam ciasto robotem. Pozdrawiam
-
Gość: , aefn248.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/03 13:04:01
Pycha zrobiłam w sobotę i dziś tez bo są rewelacyjne :) palce lizać :) polecam
zrobiłam również w sobotę z innego przepis z łyżka masła ohyda gumowate nie polecam natomiast REWELACJA :)
-
2014/02/03 17:51:00
To świetnie!!:)
-
Gość: ania, public873.cdma.centertel.pl
2014/02/11 15:00:04
moje wyszły bez babelkow chyba za krotko wyrabiałam ale spróbuję raz jeszcze,i sprobuje dlużej pomęczyć ciasto
-
2014/02/12 16:42:12
Są przepiękne. Ciekawe kiedy mi uda się osiągnąć taki poziom i też przygotuję takie :)
-
2014/02/13 11:22:41
Gość: ania- może powinny być troche ciensze? Im ciensze faworki po rozwalkowaniu tym ladniejsze babelki mi wychodza:)

Gość: Andzia-dziękuję,ale to nic takiego trudnego:)
-
Gość: , 5.172.252.24*
2014/02/15 17:13:05
SUPER.DZIEKUJE.
-
Gość: angelamaja, ip-83-147-143-147.dsl.digiweb.ie
2014/02/20 18:38:40
Kochana wlasnie zrobilam twoje chrusciki,wyszly idealne,kruche i tez maja babelki jak twoje ! Przepis bardzo prosty w wykonaniu ,szczerze polecam, od dzisiej faworki beda czestym gosciem na moim stole !!!
-
Gość: , 213.158.216.134.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/02/22 08:21:00
Faworki z proszkiem do pieczenia -litości nie
-
2014/02/22 15:26:33
To nie rob, nikt Cie nie zmusza;)
-
Gość: Łukasz, 213.158.217.229.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/05/03 10:46:13
Przepis rewelacyjny. Wychodzą przepyszne chrusty. Robię po raz trzeci z tego przepisu i za każdym razem zachwycam się smakiem.
-
2014/05/05 10:52:15
Bardzo się cieszę:)

Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi