Blog > Komentarze do wpisu

Lekkie, chrupiące, bąbelkowe faworki ( chruściki)

Faworki, zwane również chruścikami z babcinego przepisu:) Lekkie, chrupiące, z bąblami powietrza czyli takie faworki, jakie pamiętam z dzieciństwa. Moja tajemnica dobrych faworków to jak najcieńsze rozwałkowanie ciasta, po usmażeniu są wówczas  delikatne, kruche i mają moje ulubione bąbelki:) Przyznam się jednak bez bicia, że miałam lenia i nie chciało mi się wyrabiać ich ręcznie, więc wykorzystałam do tego  robota KitchenAid, jak się okazało efekt był równie dobry jakbym faworki ugniatała  ręcznie:) Polecam!

chruściki czyli faworki

chruściki czyli faworki

chruściki czyli faworki

Składniki ( na około 75-80 średnich faworków):

około 2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
3 żółtka
1 całe jajko
2 łyżeczki spirytusu
1 łyżeczka octu
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder do posypania

Wykonanie:

W misce wymieszać około 1,5 szklanki mąki, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać żółtka, jajko, spirytus, ocet i śmietanę. Całość wymieszać łyżką a następnie wyrabiać ręcznie( lub przy pomocy robota kuchennego) minimum 15 minut. W trakcie wyrabiania stopniowo dosypywać  pozostałą część mąki- ciasto powinno być zwięzłe, ale miękkie i wilgotne( ale nie może kleić się do rąk).  Możliwe, że nie wykorzystamy całej mąki lub będzie jej za mało w zależności  między innymi od wielkości jajek i wilgotności mąki. Wyrobione ciasto podzielić na pół. Rozwałkować bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy. Radełkiem lub nożem wycinać paseczki, podzielić je na mniejsze fragmenty, naciąć na środku każdego paska i kształtować faworki. Smażyć w dobrze nagrzanym oleju *( około 170-1750C) z obu stron na rumiany kolor( około 2 minut na stronę). Wyłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Całą procedurę powtórzyć z drugą częścią ciasta. Gotowe chruściki oprószyć obficie cukrem pudrem.

Smacznego:)

*chruścik wrzucony do tłuszczu powinien prawie natychmiast wypłynąć na powierzchnię, zacząć "puchnąć" i bąbelkować

chruściki czyli faworki

chruściki czyli faworki

chruściki czyli faworki

chruściki czyli faworki

chruściki czyli faworki

środa, 06 lutego 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/06 12:25:40
Pysznie wyglądają!
-
2013/02/06 21:42:16
To prawda!
-
2013/02/07 09:57:45
Uwielbiam, chociaż w tym roku pączki robię. Najchętniej zrobiłabym to i to, ale brak czasu;)
-
2013/02/07 10:50:59
w sam raz na dzisiaj!Piękne te zdjęcia ze śniegiem z pudru :) dziękujemy za zdjęcie!
-
2013/02/07 11:03:26
Koniec świata :)Nie mogę opanować ślinotoku :):) ,ale wolałabym już gotowe mieć przed sobą na talerzu :):)
-
2013/02/07 11:14:36
Jak by były z babcinego przepisu, to by były puszyste, a nie takie cieniutkie jak te :)
-
2013/02/07 12:57:22
Faworki muszą być cieniutkie jak bibułki a nie pulcne jak pązcki. te ze zdjęcia są wspaniałe. Jeśli jeszcze dobrze smakują to super. Przepis zapisuję mam nadzieję na wypróbowanie.
-
Gość: melisa, *.ksi-system.net
2013/02/07 13:02:35
-
2013/02/09 19:37:31
Przepis idealny. Faworki pyszne, teraz rodzinka wylizuje cukier puder z paluszków. Taka słodka, ostania sobota karnawału.
-
2013/02/09 19:38:55
A teraz chłopaki sprzątają kuchnie :)))
-
Gość: westowydom, *.cable.dyn.petrus.com.pl
2013/02/09 23:21:33
Idealne, już wyobrażm sobie ich smak, pozdrowionka.
-
2013/02/11 12:29:40
darkangelika- a u mnie w tym roku sezon na faworki- w przyszłym na pączki;)
wykrywaczsmaku- a ja dziekuję za opublikowanie:)
puzonik48- przesłałabym gotowe,ale już nie ma:/
tetlian- no cóż moja babcia robi akurat takie...
ardisia- dla mnie takie faworki są najlepsze, mam nadzieję, że Tobie też będą smakowały
Gość: melisa- zazwyczaj jednak pączki;)
Gość: a-paznokcie.pl- szalenie się cieszę:))I prawidłowo z tym sprzątaniem- podział obowiązków musi być!!
Gość: westowydom-:)
-
Gość: Bożka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/11 23:39:23
Pyszne. Właśnie skończyłam smażyć.Pozdrawiam :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/15 14:37:28
Pyszne są te faworki. Naprawdę warto spróbować je zrobić.
-
Gość: , *.bestgo.pl
2013/03/02 15:02:15
pycha! właśnie skończyłam smażyć
-
2013/03/02 19:39:10
Bardzo się cieszę, że smakują!:)
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2013/03/15 15:01:13
A drozdze?
-
2013/03/15 17:27:30
Do faworkow nie dodaje sie drozdzy- w przepisach jakie ja znam.
-
Gość: Ania, *.dyn.optonline.net
2013/03/17 00:12:00
Dzieki za swietny przepis! Wyszly dokladnie takie jak babcie robila-kruche lekkie przepyszne! Nastepnym razem dodam tylko toche wiecej cukru,ale to jak kto woli! Pozdrawiam
-
Gość: eczewarija, *.warszawa.vectranet.pl
2013/06/09 23:10:54
Idealne ;)
-
Gość: Anna, *.cm-6-2b.dynamic.ziggo.nl
2014/01/24 13:05:12
Wlasnie zrobilam faworki moje pierwsze zw zyciu i wyszly idealne :) Dziekuje za przepis i polecam go wszystkim :)
-
2014/01/24 13:25:43
Super, bardzo sie ciesze, ze sie udaly:)
-
Gość: , *.tktelekom.pl
2014/01/24 21:38:54
Mnia mniam pychotka
-
Gość: , *.play-internet.pl
2014/01/28 11:11:18
wyglądają tak pysznie że dzisiaj z dziećmi spróbujemy zrobić :)
-
Gość: Milucy, 195.117.76.*
2014/01/28 16:26:05
Ja też zaraz zabieram się za robienie faworków.Skorzystam z przepisu, dziękuję i pozdrawiam
-
2014/01/28 20:01:49
O widze,ze chrusciki sa dzis populare:) udanego smazenia a pozniej przyjemnego konsumowania:)
-
Gość: Gosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/02 17:21:14
Chruściki przepyszne. Chyba takich dobrych jeszcze nie jedłam. Super przepis. Też wyrabiałam ciasto robotem. Pozdrawiam
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/03 13:04:01
Pycha zrobiłam w sobotę i dziś tez bo są rewelacyjne :) palce lizać :) polecam
zrobiłam również w sobotę z innego przepis z łyżka masła ohyda gumowate nie polecam natomiast REWELACJA :)
-
2014/02/03 17:51:00
To świetnie!!:)
-
Gość: ania, *.cdma.centertel.pl
2014/02/11 15:00:04
moje wyszły bez babelkow chyba za krotko wyrabiałam ale spróbuję raz jeszcze,i sprobuje dlużej pomęczyć ciasto
-
2014/02/12 16:42:12
Są przepiękne. Ciekawe kiedy mi uda się osiągnąć taki poziom i też przygotuję takie :)
-
2014/02/13 11:22:41
Gość: ania- może powinny być troche ciensze? Im ciensze faworki po rozwalkowaniu tym ladniejsze babelki mi wychodza:)

Gość: Andzia-dziękuję,ale to nic takiego trudnego:)
-
Gość: , 5.172.252.*
2014/02/15 17:13:05
SUPER.DZIEKUJE.
-
Gość: angelamaja, *.dsl.digiweb.ie
2014/02/20 18:38:40
Kochana wlasnie zrobilam twoje chrusciki,wyszly idealne,kruche i tez maja babelki jak twoje ! Przepis bardzo prosty w wykonaniu ,szczerze polecam, od dzisiej faworki beda czestym gosciem na moim stole !!!
-
Gość: , *.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/02/22 08:21:00
Faworki z proszkiem do pieczenia -litości nie
-
2014/02/22 15:26:33
To nie rob, nikt Cie nie zmusza;)
-
Gość: Łukasz, *.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/05/03 10:46:13
Przepis rewelacyjny. Wychodzą przepyszne chrusty. Robię po raz trzeci z tego przepisu i za każdym razem zachwycam się smakiem.
-
2014/05/05 10:52:15
Bardzo się cieszę:)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/11/30 14:00:55
faworki zrobilam i sa beznadziejne!! nie dosc ze suche to i kartonowe w smaku. faworki robi sie z smietana nie tylko gesta i kwasna, ale przede wszystkim tlusta. nie polecam
-
2014/11/30 15:22:15
No coz sa rozne gusta i rozne przepisy na faworki, nie kazdy musi miec tlusta smietane. Tylko nie rozumiem zarzutu, ze sa suche? A jakie maja byc faworki? Cienutko rozwalkowane, chrupiace i z babelkami powietrza, jesli bylyby wilgotne to nie bylyby chrupiace a zakalcowate i twarde. Dla mnie smakowaly jak normalne faworki wiec nie wiem jakiego smaku oczekiwalas?
-
2014/12/30 13:37:12
Wyglądają cudnie ! Dziś będę robić :)
-
Gość: , *.kpsi.pl
2015/02/03 16:41:24
git
-
Gość: sylwia1995, *.as13285.net
2015/08/25 15:00:26
Przepyszne wlasnie robilam. Nie mialam smietany dodalam jogurtu naturalnego gestego wyszly znakomite :*
-
Gość: , *.bstnma.east.verizon.net
2015/12/06 00:23:57
Beznadziejne
-
Gość: agunia35, *.elk.mm.pl
2016/02/03 20:58:02
przepyszne :) powrócił smak dzieciństwa :) dziękuję za super przepis ;)
-
Gość: gosc, *.play-internet.pl
2016/02/09 11:59:56
dzisiaj robiłam i są wyśmienite.

Pozdrawiam
-
Gość: Monika, *.play-internet.pl
2016/02/09 12:38:18
wyszły perfekcyjne! pyszne lekkie kruche



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi