Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Pudełko Czekoladek- instrukcja krok po kroku

Ciasto pudełko czekoladek-idealne na Walentynki, Dzień Matki czy urodziny. Ciasto proste do wykonania, jedynie pokrywka wymaga dłuższego czasu schnięcia( dlatego najlepiej zrobić ją już kilka dni przed upieczeniem ciasta). Do wypełnienia można wykorzystać ulubione czekoladki albo własnoręcznie zrobione trufelki.

ciasto pudełko czekoladek

ciasto pudełko czekoladek

ciasto pudełko czekoladek

Składniki:

ciasto w kształcie serca( u mnie z tego przepisu- z połowy składników)o wymiarach około 17cm( w najszerszym miejscu) na 16cm( w linii prostej, na środku serca)
800g-1kg plastycznej masy cukrowej( sugar paste) wybranego koloru
3-4 łyżeczki dżemu bez pestek
czekoladki do wypełnienie pudełka
cukier puder do podsypywania podczas wałkowania

ciasto pudełko czekoladek

Wykonanie:

Pokrywka

Oderwać około 1/3 masy cukrowej*. Na gładkiej, posypanej lekko cukrem pudrem powierzchni rozwałkować masę na grubość około  5-6 mm. Następnie wyciąć serce, większe od naszego ciasta o 6-7 mm( na całym obwodzie) -najlepiej przygotować je najpierw z papieru  a następnie odrysować na sugar paste. Delikatnie przełożyć na papier do pieczenia i ułożyć  w suchym miejscu, na gładkiej powierzchni, aby pokrywka całkowicie wyschła i zrobiła się twarda( w zależności od wilgotności powietrza może zając to od 4-7 dni).  Niewykorzystaną część masy cukrowej lekko zagnieść i natychmiast dokładnie owinąć w  folię spożywczą.

Pudełko

1. Całkowicie ostudzone ciasto posmarować  na górze odrobiną dżemu. Niedużą ilością lukru plastycznego wypełnić większe dziury i nierówności w cieście .
2. Zmierzyć obwód ciasta. Boki posmarować niedużą ilością dżemu.
3. Sugar paste rozwałkować na grubość około 2-3 mm. Wyciąć przy pomocy noża lub radełka 2 serca wielkości naszego ciasta. Niewykorzystaną cześć masy owinąć natychmiast folią spożywczą. Pierwsze wycięte serce umieścić na cieście i wyrównać przy pomocy packi cukierniczej lub dłoni. Następnie umieścić na nim drugie serce i również delikatnie wyrównać ( można zastosować jeden grubszy płat, ale dzięki użyciu dwóch warstw ciasto będzie bardziej gładkie).
4. Pozostałą część masy plastycznej  uformować w wałek i rozwałkować  tak, aby długość była równa z obwodem ciasta, na grubość około 4-5 mm. Przy pomocy linijki równo przyciąć pasek o szerokości około 1,5- 2 cm większej od wysokości naszego ciasta( w zależności od tego jak duże czekoladki później użyjemy i czy chcemy, aby pudełko sie zamykało- bok można zrobić jeszcze wyższy lub niższy). Powstały pasek delikatnie zwinąć, przenieść do ciasta i ostrożnie rozwijać, lekko dociskając do boków serca. Wszelkie nierówności  ostrożnie" wyszlifować" packą cukierniczą lub rękoma.  Jeśli  wystający brzeg jest wysoki i przechyla się do środka, zabezpieczyć go od środka rulonikiem z waty.
Gotowe ciasto przenieść na paterę lub talerz( kiedy zaschnie przenoszenie ciasta będzie bardziej ryzykowne) i odstawić w suche miejsce do przeschnięcia( absolutnie nie do lodówki!)
5. Całkowicie wyschniętą pokrywkę dowolnie udekorować.  Ja wykorzystałam zrobione wcześniej różyczki z lukru królewskiego ( royal icing).
6.  Na cieście umieścić  czekoladki, przykryć całkowicie lub częściowo pokrywką.

Smacznego:)

ciasto pudełko czekoladek

*Do masy cukrowej na pokrywkę można  dodać specjalnej pasty kwiatowej, dzięki temu masa będzie bardziej wytrzymała po wyschnięciu

ciasto pudełko czekoladek

ciasto pudełko czekoladek

wtorek, 05 lutego 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/05 12:07:18
przepiękny pudełkowy torcik :)))
pozdrawiam i życze kolejnych wspaniałych pomysłow :)))

Olinka - Smakowy Raj
-
2013/02/05 12:56:58
Jesteś niesamowita!
-
2013/02/05 13:08:01
genialne!!!!!!!
-
2013/02/05 13:38:08
Genialne! Muszę koniecznie spróbować...długo szukałam jakiegoś pudełka do którego mogłabym schować zrobione czekoladki aż natknęłam się na Twój przepis:) Koniecznie muszę spróbować-gdzie można dostać taką masę cukrową?Bo do tej pory nie widziałam jej w sklepach:)

Pozdrawiam
czekoladomania.blogspot.com
-
2013/02/05 13:51:48
Wygląda po prostu przepięknie! Zdolniacha z Ciebie:)
Pozdrawiam:)
-
2013/02/05 14:07:48
Cudowne!! zazdroszczę talentu;)
-
2013/02/05 15:14:29
talent ;)
-
2013/02/05 16:25:14
Dzięki za komplementy:) ale ten torcik nie jest taki trudny;)

Gość: Aśka- w Polsce masa cukrowa (sugarpaste)jest chyba dostępna głównie w sklepach internetowych, ale moża zrobić taką masę również samemu, tu są przykładowe przepisy: caketime.blox.pl/2011/03/Sugarpaste-domowej-roboty.html
-
2013/02/05 17:08:07
cudowny jest ! Matko jak on mi się podoba !!!!!!!!
-
2013/02/05 17:19:59
Jesteś niesamowita,wiesz? Pięknych Walentynek Ci życzę :)
-
2013/02/05 20:48:10
Wow! Jesteś niesamowita!
-
2013/02/05 21:14:21
Piękne! Rewelacyjny pomysł! :)
-
2013/02/05 22:13:39
rewelacja!!!
-
2013/02/05 23:04:39
Cudowne to mało powiedziane!Jesteś prawdziwą czarodziejką!
-
2013/02/10 11:36:36
Ale fajny pomysł z tym ciasteczkowym pudełkiem czekoladek. Bardzo mnie zadziwił, jak spojrzałam na zdjęcia pokazujące etepy pracy. Fajnie:)
-
2013/03/19 18:17:09
przecudowne.
-
Gość: sas_anka74, *.internetia.net.pl
2014/01/22 15:09:52
Ekstra pomysł :)
-
Gość: Paulina, *.lw.lannet.pl
2014/02/09 15:29:12
Ile dni przed muszę zrobić pudełko aby dobrze wyschło?
-
2014/02/09 16:28:48
Masz na mysli wieczko? Mozna je zrobic nawet tydzien wczesniej, ale 2-3 dni tez powinny wystarczyc- zalezy od samego sugarpaste, od wilgotnosci powietrza i grubosci wieczka. Pozostala czesc mozna zrobic dzien przed podaniem.



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi