Blog > Komentarze do wpisu

Walentynkowe maślane ciasteczka (wg Pierre Herme)

Niezwykle proste a jednocześnie urocze kruche, maślano- waniliowe ciasteczka. Doskonały Walentynowy prezent, chociaż oczywiście pasują również na inne okazje:) Do wykonania wykorzystałam przepis Pierre Herme- ciasteczka pięknie trzymają kształt a z samym ciastem bardzo dobrze się pracuje, jednak jest jeden warunek: masa musi być mocno schłodzona. Dla osób, które nie przepadają za używaniem sztucznych barwników, proponuję zrobić wersję kakaowo- waniliową:)

kruche ciasteczka walentynkowe

kruche ciasteczka walentynkowe

kruche ciasteczka walentynkowe

kruche ciasteczka walentynkowe

Składniki:

250 g mąki pszennej( plus 2-3 łyżki jeśli ciasto byłoby zbyt luźne)
125 g cukru pudru
125 g masła, o temperaturze pokojowej
1 jajko
ziarenka z 1 laski wanilii

W misce wymieszać cukier oraz wanilię. Do osobnego naczynia( lub na stolnicę) wsypać mąkę. Masło pokroić w nieduże kostki, dodać do mąki i rozdrobnić palcami, aż powstanie masa podobna do kruszonki( użyłam do tego food procesora). Następnie wbić jajko i wsypać przygotowany cukrem. Krótko wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich dodać odrobinę czerwonego barwnika( jeśli barwnik jest w płynie prawdopodobnie trzeba będzie dodać trochę więcej mąki). Każdą z części ciasta zawinąć folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut.

Gładką blaszkę włożyć matą silikonową lub lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, podsypując lekko mąką. Wycinać kółka, serca lub inne kształty a następnie ciastka przełożyć na blaszkę* i dopiero wówczas mniejszą foremką wycinać kształty w środku( ciasteczka nie zniekształcą się dzięki temu przy przenoszeniu). Puste miejsca w ciastkach uzupełnić fragmentami z drugiego koloru, lekko docisnąć na połączeniu. Ponownie wstawić do lodówki na 30-45 minut, aż ciasteczka będą zupełnie zimne i twardawe( ja wystawiłam je na balkon- blaszka była za duża, żeby wstawić ją do lodówki;)

Piec w temperaturze 1800C przez około 10-13 minut, aż nabiorą bardzo delikatnego złotego koloru. Ostudzone przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego:)

*ciastka można przełożyć na sam papier lub matę, aby łatwiej było zmieścić je w lodówce

kruche ciasteczka walentynkowe

ps. Ciasteczka nadają się również do odbijania na nich wzorków( ważne jest wówczas ponowne ich schłodzenie po odbiciu wzorku)

ciastka walentynkowe

czwartek, 31 stycznia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/31 11:16:24
Matko, jakie one cudne!!!
-
2013/01/31 12:30:25
woow... ale piękne, jakie cudowne ciasteczka!
-
2013/01/31 12:50:05
Można się w nich zakochać!
-
2013/01/31 14:45:21
są urocze! i wyglądają tak idealnie, że aż szkoda jeść :)
-
2013/01/31 17:04:38
Przepiękne !!! :)
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2013/01/31 20:47:49
Wspaniałe! Zakochałam się w nich :)
-
2013/01/31 22:23:08
Po prostu piękne!!!
-
2013/02/01 06:11:28
wyglądają cudnie, muszę spróbować!
-
2013/02/02 14:18:07
Orany! jakie one są przepiękne! ;)
-
2013/02/03 12:09:03
So cute, just perfect for Vlaentines day. Love them.
-
2013/02/03 17:43:34
P-R-Z-E-P-I-Ę-K-N-E!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
2013/02/04 14:39:42
absolutnie urocze, dziękujemy za zdjęcie!
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/28 17:34:42
Czy moge dodac jako barwink sok malinowy?
-
2013/02/28 17:46:17
hmmm, nigdy nie barwilam ciastek sokiem mailinowym, wiec nie jestem pewna. Wydaje mi sie, ze kolor bylby dosc jasny- nie mozna dodac za duzo soku, bo za duza ilosc plynu zmieni wlasciwosci ciasta. zawsze mozna sprobowac dodawac po kropelce soku i obserwowac rezultaty:)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/01 15:47:16
A czy moge dodac sok z buraka? czy zmieni to smak?
-
2013/03/01 17:35:15
Robiłam kiedyś ciasto czekoladowe z buraczkami i ciasto smaku nie zmieniło, więc sądzę, że ciasteczka też nie powinny smakować zbytnio buraczkowo:) Chociaż nie dodawałabym go zbyt dużo, żeby nie rozwodnić masy.
-
Gość: gość, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/20 16:11:35
ile okolo wychodzi ciasteczek ?
-
2014/01/20 19:36:25
Jesli dobrze pamietam to kolo 30-35,ale ja eksperymentowalam z roznymi ksztaltami i wielkosciami foremek, wiec ciezko mi dokladnie okreslic ile wyjdzie.
-
2014/01/30 10:50:02
spektakularne i na pewno smaczne !!!
-
Gość: ania, *.4-2.cable.virginm.net
2015/01/28 21:06:02
Cudne, na pewno zrobie podwojna porcje ciasta na walentynki, foremki juz gotowe ;)
-
2015/02/19 18:51:35
Zrobiłam je i nie są takie pyszne i ładne jak wyglądają ;)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi