Blog > Komentarze do wpisu

Torcik chocolate chip cookie

Osoby, które do mnie czasem zaglądają pewnie zauważyły, że mam  słabość do ciast, które mają bardzo dużą ilość warstw. Do tej pory były to różnego typu torty naleśnikowe( takie jak tu i tu), ale kiedy zobaczyłam zdjęcie pewnego wielowarstwowego ciasta, wiedziałam, że nie oprę się pokusie zrobienia go:) I tak oto powstał tort z gigantycznych ciasteczek( Chocolate chip cookie cake) przekładany kremem z mascarpone i nutelli. Ciasto dość proste do wykonania, chociaż trochę czasu trzeba poświęcić na upieczenie ciasteczek. Torcik najlepiej zrobić dzień wcześniej, aby ciastka zmiękły od kremu- wówczas świetnie, równiutko się kroi. Ładnie się prezentuje, szczególnie po przekrojeniu, smakuje również bardzo dobrze- całość nie jest przesłodzona. Chociaż mnie osobiście na kolana nie powalił, ale wśród konsumujących słychać było głosy, że to jeden z najlepszych tortów jaki zrobiłam.  Oceńcie sami:)
Przepis na ciasteczka pochodzi z tej strony.

Tort chocolate chip cookie

Tort chocolate chip cookie

Tort chocolate chip cookie

English version (click here)

Składniki:

Ciastka( na około 9-10 sztuk)*

2 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki soli
225g miękkiego masła
3/4 szklanki białego cukru
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
50-100g mini czekoladowych groszków do pieczenia lub bardzo drobno posiekanej czekolady

Krem:

400-500g serka mascarpone
6-10 łyżek kremu typu nutella( lub więcej, do smaku)

Nutellę wymieszać dokładnie z serkiem.

Wykonanie:

W misce wymieszać mąkę, sodę oraz sól. W osobnym naczyniu zmiksować na kremową masę: masło, oba rodzaje cukru oraz wanilię. Następnie dodawać pojedynczo jajka( dobrze połączyć przed wbiciem następnego). Stopniowo dodawać  przygotowaną mąkę i dobrze wymieszać. Pod koniec wsypać czekoladę. Wstawić do lodówki na około 45 minut.

Piekarnik nagrzać do 1800C. Gładką blachę wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Ciasto nakładać  przy pomocy łyżki do lodów(  lub zwykłej) na blaszkę a następnie wilgotnymi rękoma, lub przez kawałek folii spożywczej, rozpłaszczyć na okrągły placek o średnicy około 14-15 cm( podczas pieczenia ciastka zrobią się trochę większe). U mnie na blaszce zmieściły się 2 ciastka. Piec 10-14 minut( dużo zależy tu od piekarnika), aż nabiorą złotego koloru( z ciemniejszymi brzegami). Po upieczeniu odczekać, aż chwilę przestygną i delikatnie przenieść na płaską powierzchnię( ciepłe ciastka będą gość giętkie). Procedurę powtórzyć z pozostałą częścią ciasta.
Zupełnie zimne ciasteczka przełożyć cienką warstwą kremu. Dowolnie  udekorować** i wstawić do lodówki na 4-6h. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

*jeśli macie sprawdzony przepis na dobre ciastka tego typu można go spokojnie wykorzystać:)
**u mnie ostatnia warstwa to sam serek mascarpone posypany czekoladowymi groszkami

Tort chocolate chip cookie

Tort chocolate chip cookie

Tort chocolate chip cookie

piątek, 25 stycznia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/25 11:03:55
A już myślałam, że to właśnie jeden z naleśnikowych tortów, a tu.. niespodzinka ;)
-
2013/01/25 11:14:49
uroczo wygląda :)! Zapisuję
-
2013/01/25 12:23:30
Jest uroczy !!
-
Gość: Dorota Owczarek, 31.6.244.*
2013/01/25 12:34:28
RE;Ciasto z mikrofali wychodzi każdemu więc pewnie złe moce nastawiłaś na mikrofali i tyle.
Poczytaj komentarze i moze dwóm osobom nie wyszło więc próbuj ponownie:-)
-
2013/01/25 12:59:58
Gość: Dorota Owczarek- chyba nie u tej osoby co trzeba zostawilas komentarz, bo nie mam zielonego pojecia o co chodzi...co za ciasto z mikrofalowki, ja nigdy takiego nie robilam i nie twierdzilam tym bardziej, ze mi nie wyszlo:) to nie ja napisalam anonimowe komentarze u Ciebie.
-
2013/01/25 13:24:17
Wyglada niesamowicie! Zawsze mi sie wydawalo, ze takie wielowarstwowe torty to wielkie wyzwanie, ale ten wcale nie wydaje sie taki skomplikowany w przygotowaniu.
-
2013/01/25 13:27:03
Wygląda zachwycająco! I śliczna patera. :)
-
2013/01/25 13:36:40
rewelacyjnie wygląda:) podziwiam za wytrwałość w pieczeniu:)
-
2013/01/25 21:14:38
Doskonały pomysł! Bardzo mi się podoba:)
Pozdrawiam!:)
-
2013/01/25 22:56:10
W przekroju jest cudowny!! Bardzo jestem ciekawa smaku :D
-
2013/01/26 04:58:14
Prezentuje się pięknie.
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2013/01/26 18:24:55
Bardzo oryginalny pomysł Robi wrażenie :)
-
Gość: 6niebo, *.cdma.centertel.pl
2013/01/26 18:30:40
Torcik wygląda pysznie- dokładam go do listy potraw, które chcę zrobić...
No i tradycyjnie już - zachwycam się paterą! Wspaniała!
-
2013/02/02 14:23:51
piękny! podziwiam Cię za cierpliwość pieczenia i przekładania tych wszystkich warstw :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi