Blog > Komentarze do wpisu

Mini pączki z mąki orkiszowej, bananów i jogurtu?

Czy to są jeszcze pączki? Niby oryginalnie nazywają się Doughnuts, ale z naszymi pączkami to już, jak dla mnie, nie mają wiele wspólnego, no może poza kształtem;) Jednak nie ważne jaka nazwa - liczy się smak! I  tu już zupełnie i absolutnie nie mam się co czepiać, bo te pseudo pączki są  niebiańskie! Super struktura ciasta: wilgotna i elastyczna, do tego świetny,  delikatnie bananowy smak z kawałami czekolady.  Ja piekłam moje mini pączki w specjalnej foremce do cake pops, ale można zrobić je w blaszce do oponek lub po prostu jako muffinki. Słodkości można polukrować( polecam rewelacyjny lukier rumowy z brązowym cukrem), obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu lub pozostawić je " naturalnie". Alternatywa dla osób, które nie przepadają za pączkami w tłusty czwartek:)
Przepis podpatrzony TU

mini pączki orkiszowe z bananami i jogurtem

mini pączki orkiszowe z bananami i jogurtem

English version (click here)

Składniki*:

1 szklanka pulpy bananowej( 2 średnie, dojrzałe banany zmiksowane blenderem)
1/2 szklanki cukru muscavado( można zastąpić brązowym)
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1/4 szklanki rozpuszczonego, letniego masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej( można zastąpić pszenną)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka czekoladowych groszków( użyłam 50 g drobno posiekanej czekolady)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Przygotować foremki- w zależności w jakiej formie robimy: natłuścić margaryną i obsypać mąką lub wyłożyć papilotkami.
W naczyniu zmiksować razem: pulpę bananową, cukier oraz jogurt. Dodać rozpuszczone, letnie masło, jajka, wanilię i połączyć. W osobnej miseczce wymieszać mąkę razem z sodą, proszkiem do pieczenia i solą, całość wsypać do pulpy bananowej z dodatkami. Wymieszać jedynie do połączenia składników. Następnie przełożyć do przygotowanych foremek( do 3/4 wysokości). Piec około 12-15 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem z cynamonem lub polukrować.

Lukier rumowy z brązowym cukrem

2 łyżki masła
1/8 szklanki brązowego cukru
1 i 1/2 łyżki mleka
3/4- 1 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki rumu, najlepiej złotego lub ciemnego

Masło, mleko i brązowy cukier umieścić w małym garnku i podgrzewać, aż do zagotowania. Natychmiast zdjąć z palnika, dodać rum i cukier puder. Dobrze wymieszać, w razie potrzeby dosypać więcej cukru pudru. Lukier wykorzystać zaraz po zrobieniu.

Smacznego:)

*w oryginale przepis jest podany na 12 pieczonych oponek, mi wyszło: 9 mini pączków, 4 muffinki i kilka sztuk innych kształtów;)

mini pączki orkiszowe z bananami i jogurtem

mini pączki orkiszowe z bananami i jogurtem

poniedziałek, 28 stycznia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/28 19:17:09
Swietny ten przepis- pączki nie zawsze muszą być takie same!
-
2013/01/28 19:28:10
Patrząc na składniki, pycha! Ale mam wątpliwości czy smakują jak pączki, bo chyba bliżej im do muffiin....
-
2013/01/28 22:37:07
Uwielbiam takie proste przepisy. Dziękuję i proszę o więcej :)
Pozdrawiam serdecznie.
-
2013/01/29 10:57:43
Pychotki
-
Gość: suwalczanka...., *.suwalki.vectranet.pl
2013/01/30 20:18:59
Fajny i prosty przepis, a do tego bez smażenia w oleju.Wypróbuję i zaproszę"znajomych".Pozdrawiam...
-
Gość: fiołek, *.echostar.pl
2013/02/01 09:34:07
Wypróbuję na pewno, choć chyba nie na tłusty czwartek :) Raz do roku mogę nie liczyć kalorii i zjem sobie porządnego, smażonego pączka. Jedynie dla zdrowia zadbam o to, żeby był smażony na oleju rzepakowym, a nie na smalcu :) Ale te twoje wyglądają tak apetycznie, że chętnie spróbuję przy innej okazji :)
-
2013/02/02 14:22:02
zachwycające :) i wyglądają jak takie mini pączki :) dodatek bananów super!
-
2013/02/21 16:29:18
Uwielbiam wszystko z bananami :) Wygląda fantastycznie i pewnie tak samo smakuje. Aż ślinka cieknie.
-
Gość: Mucha, *.echostar.pl
2014/03/06 20:03:52
Witam serdecznie,
jak się Pani udało upiec takie okrągłe cudeńka? Niestety nie posiadam, maszyny do pieczenia donatów, a zależałoby mi na efekcie innym niż muffinki, najlepiej zbliżonym do tego, który Pani uzyskała. Czy mogłaby Pani coś poradzić?
Pozdrawiam
-
2014/03/06 20:49:32
Ja uzylam foremki do pieczenia cake pops. Przyznam, ze chyba ciezko bedzie uzyskac okragly ksztal bez foremki. Jedyne co mi teraz przychodzi do glowy to male stalowe miseczki.



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi