Blog > Komentarze do wpisu

Idealny, domowy sok marchewkowy a la "Kubuś"

Uwielbiam sok Kubuś, mogłabym go pić hektolitrami:) Niestety tu gdzie mieszkam nie jest on dostępny:/ Całe szczęście w Internecie można wyszperać przepisy prawdopodobnie na wszystko, więc na domowy sok a la Kubuś też się coś znalazło:) Pozmieniałam trochę to i owo, i tak mam swój własny, upragniony, idealny, superzdrowy, gęsty, marchewkowy soczek Kubuś!:) Wiem, co w nim jest i sama mogę wybierać, jaki smak chcę: z bananami, truskawkami, malinami czy innymi owocami. Mam tylko nadzieję, że w najbliższym czasie nie zrobimy się pomarańczowi, od ogromnych ilości kubusiowego soku, jakie ostatnio wypijamy;) Inspiracja: z tej strony.

sok Kubuś

sok Kubuś

Składniki( na około 1 l soku):

500g marchewek
300-400 ml soku z jabłek( najlepiej bez cukru a jeszcze lepiej domowego;)*
100-150ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1/2-1 łyżeczki cukru( lub więcej do smaku)

opcjonalnie: mały banan, truskawki lub inne owoce
dodatkowo: blender lub mikser do drinków/ koktajli

Wykonanie:

Marchew obrać, umyć, pokroić w talarki i ugotować w wodzie lub na parze, aż będzie zupełnie miękka( około 20minut). Odcedzić i przełożyć do miksera lub miski. Dodać około 70ml soku jabłkowego i zmiksować na zupełnie gładką pulpę. Wrzucić wybrane owoce( jeśli robimy sok wieloowocowy:) i zmiksować. Stopniowo dolewać pozostały sok, dodać cukru do smaku i dalej miksować. W razie konieczności rozcieńczyć wodą, do uzyskania ulubionego smaku i konsystencji. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

*zamiast soku można również spróbować świeże jabłka(około 400-500g) zetrzeć na drobnej tarce i razem z sokiem dodać do marchewkowej pulpy, zmiksować

sok kubuś

 

wtorek, 15 stycznia 2013, anahitka9
Tagi: Koktajle
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/15 10:26:44
witaj wypróbuje :)i dam Twoją stronkę do moich linków pozdrawiam
-
2013/01/15 10:28:26
Mam nadzieję, że będzie smakować:)
-
2013/01/15 12:14:51
Żałuję, że nie mam sprzętu do produkcji soków....
-
2013/01/15 12:26:37
oo bez sokowirówki ! to super, akurat kupiłam dużo marchewki, więc jutro robię :) kubusia uwielbiam, bo jak można inaczej ;)
-
2013/01/15 13:09:58
W takich chwilach, przypomina mi się że muszę kupić sokowirówkę :)
-
2013/01/15 14:42:36
dogsonx, mikimama- nie potrzebna jest sokowirówka ani skomplikowane miksery, wystarczy nawet najzwyklejszy, ręczny blender:)
Gość: Dorota- w takim razie życzę smacznego jutro:)
-
2013/01/15 14:43:40
Cudowny:) I jaki zdrowy:)
-
2013/01/16 09:30:17
Kolor ma przepiękny!!
A osobiście mogę Ci polecić zrobienie z całych jabłek, a z bananami jest poezja. Ach, jak dawno go nie robiłam... Zatęskniłam :)
-
2013/01/17 11:48:34
ja również kocham Kubusia, dzień bez niego to dzień stracony! mam nadzieję że w najbliższym czasie uda mi się zrobić jego domową wersję ;)
-
2013/01/17 19:03:07
Świetnie, że nie jest potrzebna sokowirówka! Muszę wypróbować ten sposób na domowy sok :)
-
2013/01/18 12:27:28
Ale czad:) zawsze ubolewałam nad brakiem sokowirówki, a tu wcale nie jest potrzebna!
wypróbuję ten soczek, bo przepiękny ma kolor!
-
Gość: Kyu, *.ssp.dialog.net.pl
2013/08/26 11:10:14
Ja przepis lekko zmodyfikowałam w sposobie wykonania - marchewkę gotuję w odrobinie wody, tak żeby te najwyżej położone gotowały się już na parze i miksuję ją z tą odrobiną wody :) dzięki temu nie muszę nic wylewać i marnować smaczku, który pozostał po gotowaniu :)
-
2013/08/26 17:02:48
Dobry pomysł!:)
-
Gość: faziorks, 188.151.167.*
2013/09/26 18:36:12
Tutaj gdzie mieszkam tez mam ten problem. . . , znalazlam twój przepis . Napewno go wypróbuję. Wygląda smacznie :-)
-
2014/01/16 17:02:21
Całkiem dobre, a przede wszystkim nie zawiera konserwantów!
-
Gość: kinga, *.dynamic.chello.pl
2015/01/06 11:33:08
ale czy marchewka nie straci wartości odżywczych ?
-
2015/01/06 13:00:37
Hmmm... Specjalista w tej dziedzinie nie jestem, ale wydaje mi sie, ze jesli bedzie ugotowana na parze to nie straci,az tak duzo, wiadomo straci troche witaminy C jak wiekszosc warzyw przy obrobce termicznej.Kiedys mowiono, ze marchewke lepiej jesc po ugotowaniu bo jest bardziej lekkostrawna a przy gotowaniu uwalnia sie wiecej przeciwutleniaczy., nie wiem czy ta teoria jest nadal aktualna:) w kazdym razie i tak pewnie taki domowy sok bedzie zdrowszy niz ze sklepowej polki:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi