Blog > Komentarze do wpisu

Gulab Jamun- indyjskie pączki z mleka w proszku

Gulab Jamun- popularny indyjski deser- to nieduże kuleczki wyrabiane z khoya( rodzaju sera), smażone w głębokim oleju a następnie moczone w aromatycznym, słodkim syropie z dodatkiem kardamonu, szafranu i wody różanej. Dziś przedstawiam trochę uproszczoną wersję z mleka w proszku. Wykonanie jest niezwykle szybkie i bezproblemowe a efekt bardzo ciekawy. Gulab Jamun  po namoczeniu w syropie stają się słodkie, mokre i mięciutkie. Smakują trochę podobnie do małych pączków o delikatnym aromacie mleka w proszku i kardamonu. Polecam jako świętą odmianę od tradycyjnych pączków na tegoroczny tłusty czwartek. Inspiracja:  blog veggiebelly

Gulab Jamun- indyjskie pączki

Gulab Jamun- indyjskie pączki

Gulab Jamun- indyjskie pączki

Gulab Jamun- indyjskie pączki

Gulab Jamun- indyjskie pączki

Składniki( na około 24-26 kuleczek):

Syrop

2 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki wody
1/4-1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu( lub 4 rozdrobnione ziarenka)
Szczypta pręcików szafranu( opcjonalnie)
1/4- 1/2 łyżeczki wody różanej( opcjonalnie)

W niedużym garnku wymieszać cukier, wodę i kardamon. Zagotować do rozpuszczenia cukru. Odstawić na bok i dodać szafran oraz wodę różaną.

Gulab Jamun

1 szklanka mleka w proszku( użyłam mleko pełne w niebieskiej torebce)
3 płaskie łyżki mąki
Szczypta soli
1 łyżka miękkiego masła
1/2 łyżeczki octu( najzwyklejszego)
1/3 szklanki mleka( plus 1-2 łyżki w rezerwie, jakby masa była za sucha*)

Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia, kilka posiekanych migdałów lub pistacji do dekoracji

*dodawałam kilkukrotnie odrobinę mleka przy kształtowaniu, ponieważ masa dość szybko wysychała

Wykonanie:

W misce wymieszać: mleko w proszku z sodą, mąką i solą. Następnie dodać masło, ocet i mleko, wyrobić na jednolitą masę. Naczynie przykryć i odstawić na 20 minut.

Do niedużego garnka wlać olej( na około 3-4 cm wysokości, w zależności od tego jak duże kuleczki zrobimy) i nagrzać do temperatury 145-1500C.

Po upływie 20 minut kilka razy wyrobić ciasto. Jeśli będzie za suche( masa będzie krucha i będzie się rozpadać) skropić mlekiem, jeśli za mokre( masa nie będzie trzymać kształtu) stopniowo dosypywać mleka w proszku, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kształtować nieduże kuleczki, rękoma dobrze natłuszczonymi olejem.

Wrzucać na rozgrzany olej. Gulab Jamun powinny po chwili zacząć pływać i lekko " urosnąć". Smażyć do uzyskania bursztynowo- brązowego koloru( u mnie około 3-4 minuty). Kilkukrotnie obracać, aby nabrały równomierną barwę. Gotowe wyjąć na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ostudzić.

Zimne Gulab Jamun moczyć w syropie od 15 do 60 minut, aż zrobią się miękkie i całe nasiąkną płynem( później można wyjąć je z syropu i tylko polewać niewielką ilością przed podaniem). Przechowywać w temperaturze pokojowej w zamkniętym pojemniku.

Smacznego:)

Gulab Jamun- indyjskie pączki

Gulab Jamun- indyjskie pączki

wtorek, 22 stycznia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/22 10:56:10
Mmmmm, bardzo oryginalne pączki!
-
2013/01/22 11:10:15
właśnie ostatnio byłam w indyjskiej restauracji i na deser z ciekawości wzięłam właśnie te pączki podane z lodami. Bardzo smaczne, zwłaszcza w tym sosie, ale jak dla mnie nie przypominają one zbytnio w smaku 'naszych' pączków ;)
-
2013/01/22 11:39:04
Bardzo ładne zdjęcia. Lubię gulab jamun, ale to typ łakoci, których jedna mała porcja zdecydowanie wystarczy.
-
2013/01/22 12:12:26
Bardzo apetyczne zdjecia! A indyjskie slodycze, podobnie jak arabskie, sa tak slodkie, ze wystarczy odrobina i czlowiek ma dosc :)
-
2013/01/22 12:14:40
bardzo ciekawe:)
-
2013/01/22 12:46:31
Już czuję jak pięknie pachną i jak smakują, mrrrrr
-
2013/01/22 16:42:04
jakie równiutkie :)
-
2013/01/23 18:29:05
piękne maleństwa :-)
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2013/01/25 17:36:37
Niesamowity przepis - muszą smakować wyjątkowo!
-
Gość: stokrota, *.echostar.pl
2013/02/01 09:15:29
Wyglądają wyjątkowo ślicznie :) A na jakim oleju smażysz? Bo ja do pączków zawsze używam rzepakowego, dobrze znosi wysokie temperatury i ma sporo witamin :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi