Blog > Komentarze do wpisu

Gulab Jamun- indyjskie p±czki z mleka w proszku

Gulab Jamun- popularny indyjski deser- to nieduże kuleczki wyrabiane z khoya( rodzaju sera), smażone w głębokim oleju a następnie moczone w aromatycznym, słodkim syropie z dodatkiem kardamonu, szafranu i wody różanej. Dzi¶ przedstawiam trochę uproszczon± wersję z mleka w proszku. Wykonanie jest niezwykle szybkie i bezproblemowe a efekt bardzo ciekawy. Gulab Jamun  po namoczeniu w syropie staj± się słodkie, mokre i mięciutkie. Smakuj± trochę podobnie do małych p±czków o delikatnym aromacie mleka w proszku i kardamonu. Polecam jako ¶więt± odmianę od tradycyjnych p±czków na tegoroczny tłusty czwartek. Inspiracja:  blog veggiebelly

Gulab Jamun- indyjskie p±czki

Gulab Jamun- indyjskie p±czki

Gulab Jamun- indyjskie p±czki

Gulab Jamun- indyjskie p±czki

Gulab Jamun- indyjskie p±czki

Składniki( na około 24-26 kuleczek):

Syrop

2 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki wody
1/4-1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu( lub 4 rozdrobnione ziarenka)
Szczypta pręcików szafranu( opcjonalnie)
1/4- 1/2 łyżeczki wody różanej( opcjonalnie)

W niedużym garnku wymieszać cukier, wodę i kardamon. Zagotować do rozpuszczenia cukru. Odstawić na bok i dodać szafran oraz wodę różan±.

Gulab Jamun

1 szklanka mleka w proszku( użyłam mleko pełne w niebieskiej torebce)
3 płaskie łyżki m±ki
Szczypta soli
1 łyżka miękkiego masła
1/2 łyżeczki octu( najzwyklejszego)
1/3 szklanki mleka( plus 1-2 łyżki w rezerwie, jakby masa była za sucha*)

Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia, kilka posiekanych migdałów lub pistacji do dekoracji

*dodawałam kilkukrotnie odrobinę mleka przy kształtowaniu, ponieważ masa do¶ć szybko wysychała

Wykonanie:

W misce wymieszać: mleko w proszku z sod±, m±k± i sol±. Następnie dodać masło, ocet i mleko, wyrobić na jednolit± masę. Naczynie przykryć i odstawić na 20 minut.

Do niedużego garnka wlać olej( na około 3-4 cm wysoko¶ci, w zależno¶ci od tego jak duże kuleczki zrobimy) i nagrzać do temperatury 145-1500C.

Po upływie 20 minut kilka razy wyrobić ciasto. Je¶li będzie za suche( masa będzie krucha i będzie się rozpadać) skropić mlekiem, je¶li za mokre( masa nie będzie trzymać kształtu) stopniowo dosypywać mleka w proszku, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kształtować nieduże kuleczki, rękoma dobrze natłuszczonymi olejem.

Wrzucać na rozgrzany olej. Gulab Jamun powinny po chwili zacz±ć pływać i lekko " urosn±ć". Smażyć do uzyskania bursztynowo- br±zowego koloru( u mnie około 3-4 minuty). Kilkukrotnie obracać, aby nabrały równomiern± barwę. Gotowe wyj±ć na papierowy ręcznik, aby ods±czyć nadmiar tłuszczu. Ostudzić.

Zimne Gulab Jamun moczyć w syropie od 15 do 60 minut, aż zrobi± się miękkie i całe nasi±kn± płynem( póĽniej można wyj±ć je z syropu i tylko polewać niewielk± ilo¶ci± przed podaniem). Przechowywać w temperaturze pokojowej w zamkniętym pojemniku.

Smacznego:)

Gulab Jamun- indyjskie p±czki

Gulab Jamun- indyjskie p±czki

wtorek, 22 stycznia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/22 10:56:10
Mmmmm, bardzo oryginalne p±czki!
-
2013/01/22 11:10:15
wła¶nie ostatnio byłam w indyjskiej restauracji i na deser z ciekawo¶ci wzięłam wła¶nie te p±czki podane z lodami. Bardzo smaczne, zwłaszcza w tym sosie, ale jak dla mnie nie przypominaj± one zbytnio w smaku 'naszych' p±czków ;)
-
2013/01/22 11:39:04
Bardzo ładne zdjęcia. Lubię gulab jamun, ale to typ łakoci, których jedna mała porcja zdecydowanie wystarczy.
-
2013/01/22 12:12:26
Bardzo apetyczne zdjecia! A indyjskie slodycze, podobnie jak arabskie, sa tak slodkie, ze wystarczy odrobina i czlowiek ma dosc :)
-
2013/01/22 12:14:40
bardzo ciekawe:)
-
2013/01/22 12:46:31
Już czuję jak pięknie pachn± i jak smakuj±, mrrrrr
-
2013/01/22 16:42:04
jakie równiutkie :)
-
2013/01/23 18:29:05
piękne maleństwa :-)
-
Go¶ć: gin, *.flatrate.dk
2013/01/25 17:36:37
Niesamowity przepis - musz± smakować wyj±tkowo!
-
Go¶ć: stokrota, *.echostar.pl
2013/02/01 09:15:29
Wygl±daj± wyj±tkowo ¶licznie :) A na jakim oleju smażysz? Bo ja do p±czków zawsze używam rzepakowego, dobrze znosi wysokie temperatury i ma sporo witamin :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi