Blog > Komentarze do wpisu

Trójwymiarowe bałwankowe ciasteczka

Oj będzie się w tym tygodniu działo...będzie bardzo bałwankowo i świątecznie:) Pojawi się oczywiście również wcześniej zapowiadany przepis na pierniczki, z którego upiekłam miniaturowe domki z poprzedniego wpisu razem z małą niespodzianką:)

Dziś pierwsza bałwankowa odsłona: bałwankowe ciasteczka w 3D. Ja wykorzystałam przepis na czekoladowe ciacha, ale można zastąpić je pierniczkami. Biała masa to lukier plastyczny (sugar paste). Jeśli nie macie go pod ręką, można wykorzystać lukier królewski lub zwykły, bardzo gęsty albo rozpuszczoną białą czekoladę. Oczka, noski i guziczki pomalowałam barwnikami spożywczymi.
Przepis na ciastka pochodzi z tej oraz  tej strony 

ciasteczka bałwanki

A!!! Jutro zapraszam na mały przedświąteczny konkurs. Do wygrania będzie bardzo fajna foremka do odciskania pierniczków lub ciasteczek z dość niespotykanymi wzorkami. Konkurs będzie krótki tak, aby nagroda mogła być wysłana jeszcze w tym tygodniu do zwycięzcy:) Serdecznie zapraszam i dodam tylko jeszcze, że taką foremkę można również zakupić na Allegro( kliknij, aby zobaczyć)

foremka do odciakania pierników

English version (click here)

Składniki na ciasteczka*:

750g mąki
137g kakao do pieczenia
2 szczypty soli
454g miękkiego masła
400g białego cukru
228 brązowego cukru
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Do miski przesiać razem: mąkę, kakao i sól. W oddzielnym naczyniu zmiksować razem oba rodzaje cukru i masło do uzyskania puszystej masy. Wbijać pojedynczo jajka. Stopniowo dodawać przygotowaną mąkę oraz wanilię. Miksować( lub mieszać) do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto**( najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub foli) na około 3-5 mm. Rozwałkowane ciasto wstawić ponownie do lodówki na około 15 minut (pominęłam ten krok). Piekarnik nagrzać do 1700C, dużą, gładką blachę wyłożyć mat silikonową lub papierem do pieczenia. Po ponownym schłodzeniu ciasta wykrawać wybrane kształty. Gotowe pierniczki ponownie wstawić do lodówki na około 15 minut( wystawiłam na balkon). Piec około 14-16 minut( w zależności od wielkości ciastek). Po ostudzeniu ciastka można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni, można również je mrozić.

Smacznego:)

*proponuję zrobić z 1/2 lub 1/4 składników chyba, że potrzebujemy olbrzymią ilość ciastek:)
**na tym etapie dodałam trochę więcej mąki, bo ciasto było za miękkie dla mnie

ciasteczka balwanki

ciasteczka balwanki

poniedziałek, 10 grudnia 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF
Komentarze
2012/12/10 12:15:22
Świetne! Myślałam właśnie o bezowych bałwankach, ale te są nawet fajniejsze :)
-
2012/12/10 13:02:59
Słodkie i to nie tylko z powodu lukru...
-
2012/12/10 13:15:03
Prześliczne! :)
-
2012/12/10 13:21:23
śliczne:)
-
2012/12/10 19:53:01
Piękne, spodobały by się mojemu bratu. Może jeszcze znajdę czas przed Świętami na takie bałwanki, a jak nie to koniecznie wypróbuję w przyszłym roku :)!
-
2012/12/10 22:15:26
Fajne te Twoje bałwanki, jak prawdziwe :-)
-
2012/12/11 00:00:21
O jejku, jakie cudne...Śmieją się do mnie:)
-
Gość: , 82-160-4-8.tktelekom.pl
2012/12/11 13:49:05
cudeńka :)
-
2012/12/11 22:53:04
ale urocze te bałwanki;) aż żal zjadać
-
2012/12/12 20:08:27
te słodziaki biorą udział w naszym konkursie, zachęcamy do głosowania! :) wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy
-
Gość: drendi, aaca220.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/23 23:18:53
Witam serdecznie:)
Jestem szczęśliwą posiadaczką foremek do wyciskania które brały udział w konkursie jak równiez innych do springerle. Próbowałam przy ich pomocy upiec kruche ciasteczka jednak wzór po upieczeniu był bardzo rozmyty i niewyraźny. Czy można prosić o przepis na ciasteczka oprócz zmieszczonych ana blogu spekulatius i szwajcarskich na miodzie na inne ciasteczka gdzie wzór byłby widoczny, a foremki mogłyby być wykorzystane ne różne, nie tylko świąteczne okazje?
Pozdrawiam
Marzena
-
2013/01/24 16:12:19
Powiem szczerze, ze nie mam sprawdzonego przepisu na inne ciasteczka, do ktorych moznaby wykorzystac te foremki, ale mam kilka na oku do testowania. Aby ciastka lepiej trzymaly wzorki mozna rowniez, juz po odbiciu wzoru, wstawic je jeszcze raz do lodowki na minimum godzine.
Mam nadzieje, ze cos z tego wyjdzie i niedlugo pojawi sie na blogu, jesli jednak potrzebujesz czegos pilnie to moge na maila podeslac Ci przepisy, ktore u mnie czekaja w kolejce, do wlasnego testowania:)
-
Gość: Magda, nat2.finemedia.pl
2013/12/21 14:18:21
Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale ciasteczka nic nie wyrosły , są twarde.
-
2013/12/21 20:43:11
Bo one nie maja prawa wyrosnac, nie ma tu ani sody, ani proszku;) powinny pozostac takiej wielkosci jak przed pieczeniem. Jesli byly twarde to prawdopodobnie ciasto bylo za dlugo wyrabiane lub jesli rozwalkowywalas ciasto podsypujac maka- ciastka ' zjadly' jej za duzo.


Świąteczne ciasta, torty, pierniki i serniki. Kliknij na Reniferka:)




Instagram
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi