Blog > Komentarze do wpisu

Szwajcarskie Biberli II -z nadzieniem czekoladowo- orzechowym

Biberki znowu zagościły na blogu!:) W zeszłym roku urzekła mnie wersja tych szwajcarskich słodkości nadziewanych migdałami i białą czekoladą, dlatego i w tym roku również nie mogłam sobie odmówić ich zrobienia. Co więcej, pokusiłam się dodatkowo o upieczenie nowej wersji Biberli- z nadzieniem z mleczną czekoladą, orzechami laskowymi i mlekiem skondensowanym. Nie ma, co kryć, że połączenie jest boskie! Tylko proszę nie pytać, które są lepsze, bo naprawdę ciężko powiedzieć:) Jeśli jeszcze nie próbowaliście to bardzo polecam! Przepis z Betty Bossi "Backen in der Weihnachtszeit".

biberli

biberli

Składniki( na około 50 biberli)*

Ciasto:

200g mąki
1 łyżeczka przyprawy do Lebkuchen( lub 2 łyżeczki przyprawy do pierników)
otarta skórka z połowy limonki lub cytryny
100g miodu
40g cukru pudru
1 łyżka wody
1 łyżka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia( w oryginale jest amoniak- w tym roku udało mi się go kupić, ale różnicy, w efekcie końcowym zbytnio nie ma)
 
dodatkowo: trochę słodkiej śmietanki lub mleka do posmarowania Biberków

Wykonanie:
 
Miód, wodę i cukier puder podgrzać w garnuszku, aż do rozpuszczenia cukru. Mąkę wymieszać z przyprawą, proszkiem do pieczenia i skórką z limonki. Letni miód wlać do mąki, dodać mleko i wymieszać drewnianą łyżką a następnie rękoma wyrobić gładkie ciasto. Masę zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 12 godzin( w temperaturze pokojowej).

Piekarnik nagrzać do 2000C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem.
Ciasto rozwałkować tak, aby można było całkowicie owinąć nimi rolkę nadzienia( można robić to na dwie części).W środek włożyć nadzienie i upewnić się, że oba końce ciasta dobrze na siebie nachodzą. Zwinąć tworząc wałek i lekko docisnąć miejsce sklejenia. Tak przygotowane ciasto pociąć na około 2- 3 cm kawałki, umieścić na blaszce, posmarować śmietanką i piec około 8 minut na złotawy kolor. Przechowywaćw szczelnie zamknętym pojemniku około tygodnia.

Nadzienie:

150g bardzo drobno mielonych orzechów lakowych
1 łyżeczka cynamonu
50g mlecznej lub ciemnej czekolady
100g mleka skondensowanego( słodzonego)
1 łyżka wody

Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nadzienie uformować w wałek o długości rozwałkowanego ciasta.

Smacznego:)

* zrobiłam znacznie większe i wyszło ponad 20, na zdjęciu widoczne są rówież biberli z nadzieniem migdalowym(to te małe i jasne;)

 biberli

czwartek, 20 grudnia 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/20 12:59:35
Wyglądają cudownie. :) A patera z Mikołajem - klasa!
-
2012/12/20 13:14:23
wygladaja przepysznie:)
-
2012/12/20 15:10:07
Smakowicie wygladaja! Na swieta juz nie zdaze, ale pewnie pojawia sie u mnie w przyszlym roku :)
-
2012/12/20 20:52:45
No, no, bardzo ciekawe!
-
Gość: kachaj, *.ipartner.com.pl
2012/12/20 21:34:40
Ciasto juz mam zrobione, jutro bede piec. Zastanawiam sie tylko co znaczy, zeby przechowywac je 7 dni: ze po 7 dniach zaczac jesc czy 7 dni beda mialy "waznosc"? :)
-
2012/12/20 23:48:59
Jesc mozna zaraz po zrobieniu:) 7 dni tyczy sie waznosci, chociaz ja w zeszlym roku trzymalam niektore ponad 2 tygodnie i zupelnie nic im nie bylo:)
-
Gość: kachaj, *.ipartner.com.pl
2012/12/21 00:03:56
Dziekuje za odpowiedz :) mam nadzieje, ze wyjda! (mimo dwoch lewych rak :P)

Wesolych swiat :)
-
2012/12/21 10:19:13
Co do ważności - wiele zależy jak się ciastka przechowuje. Pojemniki próżniowe bardzo się do tego nadają, ale myślę, że tydzień to taka optymalna pora.
-
2012/12/22 23:50:28
wyglądają jak paszteciki z kapusta i grzybami,a skrywają w sobie takie słodkości! sa wspaniałe;)
PS. Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w najbliższe dni, tak więc już dzisiaj życzę Ci Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia ;) ...i oby bliscy wyczyścili do zera talerzyki ze smakołykami, jakie im przygotujesz ;)

Pozdrawiam!
Martyna
-
Gość: westowydom, *.cable.dyn.petrus.com.pl
2012/12/23 11:35:39
dla mnie jesteś GURU słodkości, najsłodsze pozdrowienia :-)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi