Blog > Komentarze do wpisu

Śnieżynki Marshmallows( bez białek) i małe świąteczne zmiany

U mnie za oknem od kilku dni śnieg i mróz:) Nic tak dobrze nie rozgrzewa i poprawia humoru jak gorąca czekolada. A gorąca czekolada smakuje jeszcze lepiej, gdy wrzucimy od niej własnoręcznie zrobione pianki marshmallows:) W odróżnieniu od większości przepisów, jakie czytałam, ta wersja jest zrobiona bez białek i powiem szczerze, że podchodziłam do niej dość sceptycznie. Jednak ku mojej radości wszystko się udało i wyszły śliczne, puszyste pianki. Smakują trochę inaczej od tych kupnych, ale wcale nie gorzej. Przepis pochodzi za strony Marthy Stewart

 Jak już pewnie zauważyliście zmieniłam trochę kolorystykę szablonu, na bardziej świąteczną:) Pojawił się również mały dodatek w bocznej szpalcie: Świąteczne Propozycje, w których zebrałam świąteczne przepisy, które do tej pory pojawiły się na blogu i które może Was zainteresują( będę je oczywiście uzupełniać o nowe pozycje:). Zapraszam do przeglądania:)

pianki marshmallows

pianki marshmallows

English version (click here)

Składniki:

2 i 1/2 łyżki żelatyny
1 szklanka zimnej wody
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka golden syrup
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii

dodatkowo:
 
2-3 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
mikser wolnostojący
termometr cukierniczy

Wykonanie:

W misie miksera  zalać żelatynę 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić na bok. Między czasie w garnuszku wymieszać: cukier, golden syrup , sól i 1/2 szklanki wody. Postawić na średnim ogniu i podgrzewać, aż masa osiągnie 1200C( firm ball*). Kiedy temperatura będzie dochodzić do około 1100C zacząć powoli ubijać żelatynę w misce( z nakładką do ubijania białek), jeśli z żelatyny powstała zbita masa można dodać 1-2 łyżki wody. Gdy cukier osiągnie 1200C natychmiast zdjąć garnek z palnika i  powoli, cienka strużka wlewać do żelatyny( nie przerywając ubijania). Stopniowo zwiększać obroty miksera. Miksować około 15-20 minut, aż masa zwiększy swoją objętość prawie trzykrotnie, będzie biała i lśniąca. Pod koniec dodać wanilię.
W tym czasie blaszkę lub naczynie o wymiarach około 30x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie posypać cukrem pudrem zmieszanym z mąką ziemniaczaną. Gotową masę wyłożyć szpatułką na blachę i równomiernie rozprowadzić( można wygładzić wilgotnymi rękoma). Odstawić na bok do wyschnięcia około 12 godzin. Nie przykrywać. Z gotowej pianki wycinać dowolne kształty( przed pocięciem można posypać górę odrobiną cukru pudru). Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku około tygodnia.
Smacznego:)

*Firm ball stage- można również przygotować bez termometru cukierniczego: mała kropla syropu opuszczona do lodowatej wody będzie tworzyć jędrną kulkę, która zachowa kształt po wyciągnięciu z wody a jednocześnie pozostanie elastyczna a po naciśnięciu palcami ulegnie spłaszczeniu- jak miękki karmelek

pianki marshmallows

pianki marshmallows

wtorek, 04 grudnia 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/04 13:00:36
Piękne wykonanie! Te śnieżynki są przeurocze.
-
2012/12/04 14:09:34
piekne:)
-
2012/12/04 15:46:14
mmm ale smakowicie wygląda! świątecznie i rozkosznie :) śliczny kubek!
-
2012/12/04 17:43:54
Urocze:)
-
2012/12/04 18:25:25
tło i pianki są śliczne! ^-^
spróbowałabym zrobić pianki ale nie mam pojęcia gdzie można kupić golden syrup :(
-
2012/12/04 19:10:26
Rewelacja! I jak zwykle przepiękne, nastrojowe zdjęcia...
-
2012/12/05 09:42:29
jakie urocze!
-
2012/12/06 11:17:44
Gość: Bubuś- niestety poza sklepami internetowymi też nie wiem gdzie w Polsce można kupić Golden syrup, ale mogę za to zaproponować link do przepisu na domowy Golden syrup: www.mojewypieki.com/przepis/domowy-zlocisty-syrop-golden-syrup
-
2012/12/08 20:16:06
Gdzie można kupić takie cudowne foremki gwiazdki?
-
Gość: Agatka, *.icpnet.pl
2012/12/12 21:17:22
Czy udałoby się w tym przepisie podmienić żelatynę na agar?
-
2012/12/12 21:24:19
Niestety nie mam pojecia:/
-
2012/12/16 19:39:24
Iście zimowe smaczności :))



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi