Blog > Komentarze do wpisu

Rozpuszczone bałwanki na mięciutkich whoopie pies

Obiecuję, że to juz ostatnie bałwanki w tym roku:) Niestety zima nas jakoś opuściła i nic nie zapowiada, że będą białe święta:/ Jak widać na poniższych zdjęciach bałwanki również się juz rozpuściły...  Mięciutkie, puszyste, czekoladowe ciasteczka z przepisu na Whoopie pies, oblane białą czekoladą i udekorowane czekoladką oraz cukrową posypką. Świetna propozycja dla wszystkich, którzy nie lubią pierników i świetne zajęcie dla małych pomocników:) Inspiracja znaleziona TU.

ciasteczka rozpuszczone bałwanki

Składniki( na 25-30 niedużych ciasteczek):

110g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
1 jajko
2 łyżeczki likieru Kahlua( można zastąpić innym likierem kawowym lub pominąć)
2 szklanki mąki
3/4 szklanki kakao
3/4 łyżeczki sproszkowanego espresso( rozgniotłam na proszek granulki kawy rozpuszczalnej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka mleka, w temperaturze pokojowej

dodatkowo:  100g białej czekolady, czekoladki na czapeczki i posypka cukrowa( oczka można również wykonać rozpuszczoną mleczną czekoladą)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1900C. Gładką, dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować odrobiną tłuszczu (piekłam w 3 turach- potrzebne, więc będą jeszcze dodatkowo 2 arkusze papieru).
W misce wymieszać: mąkę, kakao, sproszkowane espresso, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól. W innym naczyniu zmiksować masło z cukrem, aż zrobi się jasne i puszyste. Dodać likier Kahlua, jajko i dokładnie połączyć. Następnie wsypać 1/3 mieszanki suchych składników i zmiksować. Do powstałej masy wlać pół szklanki mleka i wymieszać. Następnie dodawać na przemian: mieszankę mąki i mleko, aż do wykończenia składników. Dokładnie zmiksować. Ciasto nakładać łyżką lub łyżeczką na przygotowaną blachę w dość dużych odstępach, wilgotnymi palcami można poprawić ich kształt, aby tworzyły dość równe, koło( ale ich nie spłaszczamy). Wstawić do nagrzanego piekarnika na przedostatnią półkę, piec około 10 minut- w połowie pieczenia odwrócić blachę( ja przestawiłam również blachę na środkową półkę piekarnika). Gotowe ciasteczka powinny być jędrne i powracać do swojego kształtu, kiedy naciśnie się je delikatnie na środku. Całą procedurę powtórzyć z resztą masy.

Białą czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Ostudzone ciasteczka smarować białą czekoladą i dekorować czekoladkami i posypką. Pozostawić do zastygnięcia czekolady( można wstawić do lodówki).

Smacznego:)

ciasteczka rozpuszczone bałwanki

wtorek, 18 grudnia 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/18 12:26:02
mega :)
-
2012/12/18 12:32:49
piękne bałwanki :)
-
2012/12/18 12:33:14
Są rozczulające!
-
2012/12/18 13:33:57
u mnie w Gdyni bałwanki właśnie tak wyglądają... ;P
-
2012/12/18 17:49:29
Jesteś niesamowita:D
-
2012/12/19 12:03:20
:)
-
2012/12/20 15:14:01
Kiedyś ktoś mi powiedział, że gotowanie jest sztuką. Te ciastka są tego namacalnym dowodem. Wielkie uznanie dla Autorki.
-
2012/12/22 23:52:43
och jakie one urocze <3



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi