Blog > Komentarze do wpisu

Lebkuchen Marthy Stewart i piesek co podjadał pierniczki;)

Od kiedy pierwszy raz spróbowałam lebkuchen, nie wyobrażam sobie świąt bez nich! Te wspaniałe w smaku, orzechowe, pełne kandyzowanych skórek, pachnące przyprawami pierniczki, muszą zagościć na moim stole. Po zeszłorocznej bardzo szlachetnej wersji Elisen Lebkuchen z książki Betty Bossi, tym razem sięgnęłam po jest równie ciekawy przepis Marthy Stewart. Również tym razem się nie zawiodłam. Wykonanie zupełnie bezproblemowe a smak... rewelacyjny. I przez to pojawił się inny problem: które lebkuchen są lepsze...

lebkuchen

lebkuchen

English version (click here)

Składniki*:

3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
szczypta gałki muszkatołowej
1/3 szklanki obranych ze skórki, podpieczonych w piekarniku migdałów**
1/3 szklanki podpieczonych w piekarniku  i obranych ze skórek orzechów laskowych
1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/3 szklanki kandyzowanej skórki cytrynowej
4 suszone daktyle
60g masy marcepanowej do pieczenia, drobno pociętej***
1/3 szklanki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
3 jajka
3/4 szklanki brązowego cukru

dodatkowo: kilka obranych migdałów do ozdobienia

Wykonanie:

W misce wymieszać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy, odstawić na bok. W food procesorze( malakserze) lub młynku zmielić migdały i orzechy lakowe, aż będą bardzo drobno pocięte( jednak nie zupełnie na mąkę). Wsypać kandyzowane skórki, daktyle i wszystko rozdrobnić w malakserze( jeśli nie używamy- najpierw trzeba bardzo drobno posiekać je nożem). Dodać rozdrobnioną masę marcepanową oraz dżem i ponownie całość zmiksować. Następnie wbić jajka, dodać cukier i zmiksować. Do masy stopniowo dosypywać mieszankę mąki i wymieszać( ręcznie lub za pomocą food procesora). Surowe ciasto przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na 1 do 3 dni. Masa będzie dość luźna, ale zgęstnieje trochę podczas leżakowania w lodówce.

Piekarnik nagrzać do 1700C. Dużą blachę wyłożyć matą silikonową lub lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.  Schłodzone ciasto nabierać łyżką i nakładać na blaszkę, lekko rozpłaszczając placki zachowując 1,5- 2 cm odstępy. Na górze ułożyć migdały. Piec około 14 minut, aż nabiorą złotawego koloru. Po ostudzeniu można również polukrować. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego:)

* przepis jest na 17 sztuk, ja zrobiłam około 25

**wyszło mi około 50g migdałów i 50g orzechów laskowych. Podpiekałam je w 1600C 8-10 minut

***można zastąpić batonikami marcepanowymi, należy jedynie obrać je z czekolady

lebkuchen

poniedziałek, 17 grudnia 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/17 12:01:34
Te są doskonałe!
-
Gość: Joanna, *.dynamic.chello.pl
2012/12/17 12:36:49
Myślisz, że można pominąć masę marcepanową lub zastąpić ją czymś innym? Nie jestem jej fanką, a Lebkuchen w takim wydaniu chętnie bym zrobiła. PS. Twój blog jest przesłodki:)
-
2012/12/17 12:47:02
Dziękuję :) Wydaje mi się, że spokojnie można odpuścić marcepan, jeśli masa byłaby za mało kleista można dodać trochę więcej dżemu.
-
Gość: westowydom, *.cable.dyn.petrus.com.pl
2012/12/17 19:31:10
Jesteś niesamowita!!! To moje zdanie i "zaprzyjaźnionego" Westie :-)* sądzę, że inni też je podzielają.
-
2012/12/17 22:48:27
Rozbawiłaś mnie tym pieskiem:)
-
2012/12/18 09:59:10
Ten piesek mnie rozśmieszył, bardzo fajny :)
-
2013/02/21 16:30:58
Fajne ciastka, piesek też mi się podoba :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi