Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki z melasą, lekkim kremem piernikwym i bałwankami:)

W tym roku ogarnęło mnie bałwankowe szaleństwo... i to jeszcze nie koniec... :) Niezwykle miękkie i wilgotne babeczki o charakterystycznym smaku melasy. To jeden z tych wypieków, które się albo kocha, albo nienawidzi. Na szczęście my jesteśmy fanami melasy:) Cupcake-i ładnie, równo wyrastają, bez pęknięć i zachowują długo świeżość. Krem jest niezwykle prosty i delikatny - doskonale uzupełnia smak babeczek a piankowe bałwanki osładzają całość:)

Przepis pochodzi z tej strony.

babeczki z balwankami

babeczki z balwankami

English version (click here)

Składniki( na około 15 sztuk):

2 i 1/2 maki pszennej
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki przyprawy do pierników
1/4 łyżeczki soli
55g miękkiego masła
1/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1/2 szklanki melasy
2 jajka
2 łyżeczki sody
3/4 szklanki przegotowanej, gorącej wody

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać: mąkę, przyprawy, sól i sodę. W oddzielnym naczyniu zmiksować masło i olej razem z cukrem, aż masa zrobi się puszysta i jasna. Dodać melasę oraz jajka i dokładnie zmiksować. Do masy dodawać na przemian( i najlepiej w trzech partiach) suche składniki i gorącą wodę. Wymieszać tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do foremek( do 3/4 wysokości). Piec około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Lekki krem piernikowy:

250 g serka mascarpone
1/2 szklanki przesianego cukru pudru
1/2 łyżeczki przyprawy do pierników( najlepiej bez dodatku mąki)

W niedużej misce dość krótko i delikatnie wymieszać serek z cukrem pudrem i przyprawą. Natychmiast udekorować wystudzone babeczki.

Dodatkowo: pianki marshallows, cukrowa posypka na noski, barwniki spożywcze,  czekoladki do wykonania czapeczek( opcjonalnie:)

Ps.
Aby zrobić główki bałwanków wystarczy pianki przeciąć na pół, delikatnie zwilżyć rozciętą część i umieścić na całej piance lekko dociskając.

Smacznego:)

babeczki z balwankami

snowman cupcake

środa, 12 grudnia 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/12 11:03:17
Wow, cudne, idealnie pasują do pogody za moim oknem czyt. śnieżycy ;)

Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/12/12 12:34:58
Prześliczne, tylko schrupać!
-
2012/12/12 14:16:46
Wizualnie przepiękne, pod względem smakowym zapewne równie dobre. Wersja szczególnie polecana dzieciom? Idealnie pasuje do pogody :)
-
2012/12/12 18:33:12
Urocze:)
-
2012/12/13 10:48:48
Śmieszne te bałwanki- bardzo pomysłowe:)
Zapraszam do mnie- dopiero początki:)
moojekoolry.blox.pl/html



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi