Blog > Komentarze do wpisu

Świąteczny Stollen z marcepanem

Stollen( christstollen) to tradycyjne niemieckie, świąteczne ciasto. Przyznam się, że chociaż wielokrotnie widziałam je w sklepach, to jakoś nigdy nie próbowałam, zupełnie nie wiem czemu, tym bardziej, że uwielbiam wszystko, co jest z marcepanem:) Wykonanie Stollen nie jest trudne a w domu roznosi się wspaniały świąteczny zapach, skórki pomarańczowej, masła, rumu i migdałów. Dla mnie ogromnym plusem jest fakt, że ciasto można( a nawet trzeba) upiec kilka tygodni przed świętami, aby nabrało głębszego aromatu. Czyli robimy je teraz a na święta jedynie rozpakowujemy i delektujemy się smakiem:) A będzie pewnie czym, bo już na świeżo smakuje wyśmienicie: pachnące, pełne bakalii ciasto z marcepanowym środkiem. Aż szkoda, że trzeba tyle czekać na kolejny kawałek. Moje Stollen upiekłam łącząc dwa przepisy: z książki "Backen in der Weihnachtszeit" Betty Bossi oraz ze strony Kuchnia Pełna smaków.

stollen z marcepanem

stollen z marcepanem

stollen z marcepanem

Składniki:

250-300g rodzynek*
50g całych migdałów( użyłam ze skórkami, ale wydaje mi się, że lepsze będą bez skórek)
około 160ml rumu

Rodzynki i migdały dzień wcześniej zalać rumem. Przykryć i odstawić na bok.
* przygotowałam 300g rodzynek, ale użyłam jedynie około 250g ponieważ wydawało mi się ich za dużo w surowym cieście

125g masła
90g margaryny

44g drożdży świeżych
1/3 letniego mleka+ łyżeczka cukru

1/2 kg mąki
80g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 szczypty gałki muszkatołowej
2 szczypty czarnego pieprzu
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1/2 opakowania cukru waniliowego
50g mielonych migdałów
otarta skórka z połowy pomarańczy
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50g kandyzowanej skórki cytrynowej lub mix owoców kandyzowanych

dodatkowo:

250-300g marcepanu do wypieków*
100- 125g masła( do posmarowania Stollen po upieczeniu)
cukier puder do posypania
papier(lub folia aluminiowa i papier ) do zawinięcia gotowego ciasta

* w ostateczności można użyć marcepanowy bloczek w czekoladzie, należy go jednak wcześniej obrać z czekolady:)

Wykonanie:

Namoczone rodzynki i migdały odsączyć z nadmiaru rumu. Migdały grubo posiekać. Margarynę i masło rozpuścić i przestudzić. Drożdże rozpuścić w letnim mleku( nie powinno być za ciepłe, ponieważ zabije drożdże) razem z łyżeczką cukru i odstawić w ciepłe miejsce, do momentu, gdy drożdże zaczną pracować( około 10minut).

W tym czasie wymieszać mąkę z cukrem, solą, przyprawami i proszkiem do pieczenia. Gdy drożdże wyraźnie zaczną się podnosić i spieniać wlać je do mąki, lekko przemieszać a następnie dodać przestudzony tłuszcz, wanilię, mielone migdały i otartą skórkę z pomarańczy. Zacząć wyrabiać ciasto, po chwili wrzucić bakalie: rodzynki, migdały, skórki kandyzowane i dalej energicznie wyrabiać około 15 minut. Można do tego użyć robota kuchennego, ale pod koniec warto jednak ciasto, chociaż chwilę wyrobić ręcznie. Stollen przełożyć do dużej miski natłuszczonej olejem lub blaszki wyłożonej matą silikonową, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2-3 godziny, aż mocno urośnie( ja włożyłam do piekarnika z włączonym światłem na 2 godziny)

Po tym czasie piekarnik nagrzać do 1900C. Natłuścić gładką, dużą blachę lub specjalną formę do Stollen. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby je odgazować i ponownie wyrobić około 5 minut. Stollen przełożyć na papier do pieczenia lub matę silikonową i rozwałkować na niezbyt duże koło. Marcepan uformować w wałek 2-3 cm krótszy niż średnica rozwałkowanego ciasta. Marcepan umieścić na środku koła( z obu krańców pozostawić około 1- 1,5 cm ciasta). Ciasto złożyć na pół jak naleśnik a następnie jeszcze raz na pół, ale tak, aby dolny brzeg był dłuższy( ja niestety zapomniałam o drugim złożeniu- w przyszłym roku się poprawię;) Razem z papierem, lub matą przenieść na blaszkę. Krańce ciasta skleić, aby zasłonić marcepan.

Wstawić do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 1700C. Piec około 40- 50 minut. Ja w ostatnich 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 1600C i przykryłam ciasto pergaminem.
Dodatkowe masło podzielić na pół. Pierwszą połówkę rozpuścić i posmarować nią Stollen bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, po chwili posypać obficie cukrem pudrem i pozostawić od ostygnięcia. Ostudzone ciasto posmarować drugą, rozpuszczoną połówką masła i ponownie obsypać dość grubo cukrem pudrem. Stollen zawinąć w papier( ja użyłam najpierw w folii aluminiowej) i odstawić w chłodne miejsce na 5-3 tygodni.

Smacznego... za kilka tygodni;)

stollen z marcepanem

stollen z marcepanem

poniedziałek, 19 listopada 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/19 12:36:19
To jest najlepsze świąteczne ciasto! Ubóstwiam! :) Ojejku!
-
2012/11/19 12:36:41
Jest tu wszystko, co potrzebne na święta...
-
2012/11/19 13:23:48
A wiesz, ze tez nigdy nie robilam? Lidla mam blisko, a tam maja pyszny stollen :) Ale domowy pewnie jeszcze lepszy. Wyglada oblednie!
-
2012/11/19 14:04:14
nie jadlam ale sprobuje:)
-
2012/11/19 14:31:41
Moje ulubione świąteczne ciasto... z Lidla. ;) Chyba czas upiec własne.
Kształt ma przypominać kształt zawiniątka w którym jest Dzieciątko. :)
-
2012/11/19 15:19:16
Ciekawy przepis, ale faktycznie szkoda, że tyle na niego trzeba czekać...ciężko będzie wytrzymać hihihi:)
-
2012/11/19 15:24:47
Już świąteczne klimaty na Twoich stronach ... już ciasto świąteczne - dlatego chciałam Cię prosić o poparcie apelu jaki umieściłam na swoim blogu...proszę w nim innych blogerów , żeby umieszczali informacje o niezwykłym projekcie jakim jest SZLACHETNA PACZKA obok ich bożonarodzeniowych przepisów...
-
2012/11/19 17:33:01
Właśnie dzisiaj mówiliśmy o tym cieście na lekcji języka niemieckiego :) Planuję przygotować je na Wigilię klasową. Wyzwanie będzie duże, ponieważ moja wychowawczyni doskonale zna smak prawdziwego drezdeńskiego Christstollen :)
-
2012/11/19 19:24:26
Ale numer! Planowałam upiec go w tym roku, ale nie wiedziałam, że trzeba to zrobić wczesniej! Dziękuję dzięki Tobie go nie przegapię :* Piękny, choć nie znam wersji z marcepanem :)
-
Gość: , *.koba.pl
2012/11/19 21:21:41
Ale fajny, z wyglądu jak z Lidla.
-
2012/11/20 15:59:15
Nominowałam Cię do Liebster Blog ! :D
Po szczegóły zapraszam do mnie :)

Mam nadzieję, że weźmiesz udział w tej zabawie! :D
-
2012/11/21 16:21:13
Tak zachwalacie tą lidlowską wersję, że zastanawiam się nad spróbowaniem jej,zeby mieć w święta porówanie;)

Gość: Inspirowane Smakiem- no to ja muszę nad kształtem jeszcze popracować;)

nemisiek- ciasto zapakowane, obiązane i ukryte przed moim wzrokiem więc nie ma co, trzeba zacisnąć zęby i czekać;)

Gość: Crispy Biscuits- o to w takim razie powodzenia, bo to faktycznie duże wyznanie:)

vanilia81- ja też dopiero niedawno się dowiedziałam, że trzeba go wcześniej zrobć. W niektórych przepisach jest 5 tygodni w innych 3 a nawet tylko 1 tydzien przed zjedzeniem.

dorotamirowska- dziękuję bardzo za nominację:) Jak znajdę chwilke postaram sie odpowiedziec na pytania.
-
2012/11/24 17:20:25
wygląda smacznie! chyba sobie ukręcę w wolnej chwili. Oby tylko doleżało do świąt ;)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi