Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto czekoladowe z budyniem i malinami

Zakochałam się w tym cieście, jak tylko je zobaczyłam na blogu Wiosenki27. Dla takiego czekoladoholika, jak ja to spełnienie marzeń: czekoladowe kruche ciasto, połączone z czekoladowym budyniem, do tego cudownie komponujące się maliny a wszystko przykryte kruszonką- oczywiście również czekoladową:) Ciasto nie jest zbyt słodkie, co uwydatnia czekoladowy smak, ale jeśli ktoś woli słodsze wypieki można dodać więcej cukru. Jedyna wada: nie można skończyć na jednym kawałku!;) Szkoda, że nie ma już czereśni lub jeżyn również doskonale by tu pasowały...:) Przepis z małymi zmianami pochodzi z tej strony.

ciasto czekoladowe z budyniem i malinami

ciasto czekoladowe z budyniem i malinami

ciasto czekoladowe z budyniem i malinami

Składniki:

200g margaryny
400g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
4 łyżki cukru( można dodać więcej cukru)

Dodatkowo:

2 budynie czekoladowe
4 łyżki cukru( do budyniu)
700ml mleka
500g mrożonych malin
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej( opcjonalnie)

Wykonanie:

Maliny rozmrozić( najlepiej na sitku). Dwa budynie ugotować na 700ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Odstawić do ostudzenia.
W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Dodać pokrojoną w kostki margarynę i rozdrobnić w dłoniach do uzyskania kruszonki( można całość wykonać również w food procesorze). Wbić jajka i wlać ekstrakt waniliowy. Następnie krótko wyrobić do uzyskania gładkiej, zwartej masy. Uformować w kulę, owinąć w folię i wstawić na około 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 1800C. Formę około 22x 22cm lekko wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Od schłodzonego ciasta oderwać około 1/3 i odłożyć na bok. Pozostałą część wyłożyć dno i około 3-4 mm brzegu foremki*. Na ciasto przełożyć zimny budyń. Maliny odsączyć z nadmiaru soku a następnie rozłożyć na budyniu, oprószyć równomiernie mąką ziemniaczaną. Na całość rozkruszyć w palcach pozostałą część ciasta. Piec około 45- 50 minut. Całkowicie ostudzić przed pokrojeniem. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)

*ciasto jest dość zbite i kruche, dlatego najprościej odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać je i układać obok siebie w blaszce a następnie wyrównać i docisnąć dłonią

ciasto czekoladowe z budyniem i malinami

ciasto czekoladowe z budyniem i malinami

czwartek, 08 listopada 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/08 11:25:56
pycha:)
-
2012/11/08 11:45:51
Ciasto cudowne, prezentuje się tak, że człowiek czuje czekoladę :) Zdjęcia przepiękne, smak na pewno rewelacyjny. W sobotę mam mieć gości i coś czuję, że ciasto znajdzie się na moim stole :)
-
2012/11/08 12:00:52
To coś dla mnie!
-
2012/11/08 14:28:51
Ciekawy blog. Pisz częściej!
-
2012/11/08 16:49:34
Pięknie Ci wyszło:)
-
2012/11/08 20:47:58
czekolada i maliny to duet idealny :)
-
2012/11/09 10:54:29
Świetny pomysł;) Jestem ciekawa smaku;)
-
2012/11/11 18:28:09
czekolada i maliny.... raj dla podniebienia;)
-
2012/11/11 21:40:20
jadłabym!
-
Gość: Daria, *.uprp.pl
2012/12/03 14:35:59
Niestety mi ciasto nie wyszło dobre. Budyń malowniczo wypłynał z ciasta. Zastanawiam sie czy może nie trzeba było czegoś dodać do budyniu, żeby zrobic z niego krem budyniowy, a nie po prostu zagęszczony budyń.
-
2012/12/03 16:51:26
Ja do tej pory nie miała problemów z budyniem w tym cieście, a budynie używałam najzwyklejsze, chyba z Lidla albo Aldiego po 41g każdy. Po ugotowaniu obu opakowań w 700ml mleka i całkowitym ostudzeniu budyń był bardzo ścisły i gęsty i właściwie taki sam pozostał po upieczeniu. Może maliny puściły dużo soku? Owoce, tak jak jest w przepisie, można posypać niedużą ilością mąki ziemniaczanej w razie jakby było za dużo soku. Również nigdy nie dodawałam nic do budyniu w innych ciastach, ponieważ zawsze zachowywał dobrą konsystencje po pieczeniu więc cięzko mi powiedzieć, co dodać, aby zapobiec rozpływaniu się podczas pieczenia. Pozdrawiam:)
-
2013/02/17 15:07:13
Twój blog jest wspaniały i cudowny nie mogę przestać go przeglądać, świetne słodkości!
-
Gość: Monika, 195.81.168.*
2013/11/25 12:18:43
a można zrobic z budyiem waniliowym? nie wiem jak bardzo słodki jest ten placek z budyniem czekoladowym?
-
2013/11/25 12:40:16
Sadze, ze mozna zamienic budyn na waniliowy. A ciasto tak jak pisalam nie jest bardzo slodkie - w samym ciescie sa tylko 4 lyzki cukru, plus 4 do budyniu a do tego kwaskowate owoce.



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi