Blog > Komentarze do wpisu

Krajanka pomarańczowo-migdałowa

Pachnąca już odrobinę świętami krajanka pomarańczowo- migdałowa. Świetnie komponujące się, aromatyczne nadzienie pomarańczowo- migdałowe, ukryte między maślanym, kruchym ciastem, wykończone lukrem z nutą pomarańczy. Doskonałe do podjadania w trakcie nadchodzących przygotowań jak i na świąteczny stół.  Przepis z książki "Backen in der Weihnachtszeit" Betty Bossi.

krajanka pomaranczowo-migdalowa

krajanka pomaranczowo-migdalowa



Składniki:

Ciasto

350g mąki pszennej
1 szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka pasty waniliowej
200g masła( zimnego)
1 jajko

W naczyniu wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodać pokrojone w kostki masło, siekać nożem razem z mąka lub rozdrabiać w palcach, aż do uzyskania kruszonki. Dodać jajko i krótko zagnieść, do uzyskania gładkiej masy( jeśli masa będzie za sucha można dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Masę można również wyrobić w food procesorze( malakserze). Ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki na około 30 minut.

Nadzienie*

150g drobno mielonych migdałów
100g cukru
otarta skórka z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy ( około 100 ml)

Wszystkie składniki wymieszać w niedużej miseczce.

Lukier( najlepiej przygotować już po ostudzeniu ciasta)

100g cukru pudru
1 i 1/2 łyżki soku pomarańczowego

Oba składniki wymieszać do powstania gładkiego lukru, w razie konieczności dodać więcej soku.

Wykonanie krajanki:

Piekarnik nagrzać do 2000C. Blaszkę około 24x24 wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na pół. Pierwszą część rozłożyć lub rozwałkować na dnie blaszki, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Następnie rozsmarować równomiernie nadzienie, pozostawiając wolny brzeg około 1 cm od ścianek blaszki. Wolne brzegi posmarować odrobiną wody. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy( najlepiej zrobić to na foli spożywczej- łatwiej będzie je przenieść) i umieścić na nadzieniu. Lekko docisnąć brzegi i nakłuć w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką. Piec około 20-25 minut( jeśli zaczęłoby się zbyt mocno rumienić- przykryć papierem do pieczenia). Po ostudzeniu polukrować. Według książki krajankę przełożoną papierem do pieczenia można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 4 tygodni( oczywiście nie było szans, żebym mogła to sprawdzić;)
Smacznego:)

* całkiem dobrym pomysłem byłoby również dodanie do nadzienia kandyzowanej skórki pomarańczowej lub posypanie nią gotowego, polukrowanego ciasta( taki mam plan na następny raz:)

 krajanka pomaranczowo- migdalowa 

wtorek, 27 listopada 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/27 11:35:43
super wyglada:)
-
2012/11/27 12:14:58
Musiała pięknie pachnieć jak się piekła, cytrusami. ;)
-
2012/11/27 12:40:02
Bardzo smakowite i pełne cudownych aromatów...
-
2012/11/27 14:27:21
Cudowna:)
-
2012/11/27 16:28:03
Och pachnie, pachnie świętami u Ciebie:) Ciekawy przepis, zapisuję. Czy lukier można zastąpić czekoladą lub cukrem pudrem?
-
2012/11/27 16:34:56
Kwintesencja świąt :)
-
2012/11/27 16:59:31
blenda2007, wiosenka27, Gość: Joasia, Domowe Frykasy- dziękuję bardzo
darkangelika- i w czasie robienia też pachniało...:)
nemisiek- można bez problemów zastąpić lukier cukrem pudrem, co do czekolady to wybrałabym może białą i zrobiłabym zyzgaczki cienką strużką.
-
2012/11/28 09:07:18
:) na początku myślałam, że to makowiec :)), a to nadzienie z migdałów. I te cytrusy. Rewelacja!!
-
Gość: Misia, 145.226.94.*
2012/11/28 11:41:17
Ja tez przygotowuje sie do swiat. Twoj pomysl jest fajny. Chetnie z niego skorzystam. Czy ten ciemny kolor nadzienia dalo tylko polacznie migdalow i soku z pomaranczy czy dadalas cos jeszcze innego? Bardzo serdecznie pozdrawiam.
-
2012/11/28 12:22:29
Nic wiecej nie dodawalam do nadzienia. Uzylam migdalow, ktore byly zmielone ze skorka, bo akurat tylko takie byly a sklepie i pewnie dlatego taki kolor wyszedl. Na zdjeciu w ksiazce nadzienie bylo jasniejsze. Pozdrawiam:)
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2012/12/03 19:53:13
Cudne to ciacho. Wyobrażam sobie smak tego nadzienia, i aż mi ślinka cieknie... ;)
-
2012/12/04 17:42:19
Dziękuję :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi