Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki Świąteczne Reniferki

Urocze babeczki reniferki- doskonały prezent na zbliżające się mikołajki. Banalnie proste do wykonania a zachwycą i małych, i dużych amatorów słodkości:) Do wykonania wykorzystała przepis na moje ulubione ciasto czekoladowe Iny Garten, dla bardziej świątecznego aromatu dodałam otartą skórkę z pomarańczy, ale można oczywiście użyć swój przepis na babeczki lub muffinki. Inspiracja: TU. 

Przypominam o trwającym Konkursie Mikołajkowym( kliknij aby dowiedzieć się więcej)

swiateczne reniferki rudolfy

renirferek rudolf

renirferek rudolf

renirferek rudolf

renirferek rudolf

Składniki( na około 15 -16 sztuk)

Ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki ciemnego kakao do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
2  jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy rozpuszczalnej
otarta skórka z 1 pomarańczy

dodatkowo: paluszki- precelki, biszkopty, brązowe i czerwone groszki typu m&m's, białe groszki albo rozpuszczona biała czekolada lub lukier( u mnie royal icing) na oczka

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać od 1800C. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami.
Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dodać cukier, sól oraz skórkę.
W osobnym naczyniu wymieszać maślankę, olej, wanilię i jajka. Do mokrych składników dodawać stopniowo mieszankę mąki( lub odwrotnie- do suchych składników mokre, nie robi to różnicy). Zmiksować, pod koniec dodając gorącą kawę. Miksować tylko do połączenia składników. Masę rozlać do przygotowanych foremek, do 3/4 wysokości. Piec około 22- 30 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawić do ostudzenia.

Ganache:

225g ciemnej czekolady, minimum 60% zawartości kakao
160ml śmietany kremówki

Czekoladę bardzo drobno pokroić i wrzucić do średniej miseczki. Śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia a następnie zalać nią czekoladę. Odczekać 2 minuty, aby czekolada pod wpływem ciepła zmiękła i całość delikatnie wymieszać, do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Odstawić w zimne miejsce, aż ostygnie i zgęstnieje

Wykonanie reniferków:

Całkowicie wystudzone babeczki wyrównać nożem, aby powstała lekka górka. Szpatułką lub nożem rozsmarować warstwę ganache, następnie ułożyć biszkopcik i precle. Za pomocą odrobiny czekoladowego kremu lub lukru przykleić nos i oczka( lub jeśli używamy białej czekolady albo lukru: zrobić białe kleksy na precelkach, jako oczy). Zrobić dodatkowe czarne kropeczki na oczach przy pomocy ganache, ewentualnie domalować uśmiech na biszkopcie
( ja użyłam do tego czarnego lukru).
Przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.

Miłej zabawy i smacznego:)

Ps. Przy robieniu najlepiej podśpiewywać: Rudolf the Red-Nosed Reindeer...;)

 

reniferek rudolf

renifer rudolf

piątek, 30 listopada 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/30 13:18:26
gratuluję pomysłu, są obłędne!
pozdrawiam ciepło,
szana-banana :)
-
2012/11/30 13:21:46
genialny pomysł, trzeba będzie wykorzystać
-
Gość: Fiś, *.ghnet.pl
2012/11/30 13:39:53
bardziej misia przypominają dzięki tej mordce biszkoptowej, ale są przeurocze :)))
-
2012/11/30 13:58:46
Gość: Fiś- u nas również były podzielone zdania co do tego czy to misie czy reniferki:)
-
2012/11/30 14:09:06
Wyglądają po prostu bosko!! Zaraz kradnę Ci ten przepis i wciagam na listę MUST DO :)
-
2012/11/30 14:17:21
Są przeurocze, ale wygladają jakby ich tatusiem był pan misiu ;) ciiii Właśnie podgryzam takie precelki, chyba kilka par odłożę...
-
2012/11/30 14:22:26
vanilia81 -no cóż... Święta to czas cudów więc kto wie, jak z tym tatusiem bylo...;)
Gość: JustInka- milej zabawy przy robieniu:)
-
2012/11/30 16:12:48
Ach, jakie cudeńka!
-
2012/11/30 16:17:14
kiedyś napotkałam na te babeczki, przeglądając zagraniczne strony, i od razu zapisałam zdjęcie na pulpicie :) Twoje są prześliczne :))
-
2012/11/30 16:40:24
Rozbrajające! Wglądają świetnie!
Pozdrawiam:)
-
2012/11/30 17:15:21
Wyglądają słodko :)
dla mnie na pierwszy rzut oka to renifery :D
-
2012/11/30 18:03:07
Przesłodkie misie :)
-
2012/11/30 18:42:21
Jakie cudne!
-
2012/11/30 20:44:26
Anahitko, są jak prawdziwe, ale by miały frajdy moje dzieciaki!
-
2012/11/30 21:40:13
Witaj, nominowałam Cię do Liebster Bloga, po szczegóły zapraszam do siebie...
-
2012/11/30 21:58:38
No cudne po prostu:)))
-
2012/12/01 13:10:09
Oh, those are so adorable! I'm having a cookie decorating party sometime before chirstmas and I'm definitely going to put the pretzel antler idea to use.
-
2012/12/01 13:13:46
Widzę, że mnie ubiegłaś bo właśnie też planowałam je upiec na Mikołajki:) Tylko, że mnie pewnie nie wyjdą takie ładne:)
-
2012/12/01 18:52:38
Przepiękne! <3
-
2012/12/04 17:43:31
Rewelacyjne! Hahaha:)
-
2012/12/11 22:54:04
przesłodkie!
-
Gość: ola, *.eaw.com.pl
2013/12/17 16:09:14
3/4 szklanki kakao? :O Nie są gorzkie?
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2013/12/17 19:59:53
Ja też się zastanawiam czy nie będą gorzkie od takiej ilości kakao?
-
2013/12/17 20:25:31
Nie sa gorzkie, ale nie sa tez bardzo slodkie. Ja akurat lubie taki smak, ale jesli obawiacie sie ze beda za wyrawne mozna dodac mniej kakao np pol szklanki( zastepujac je maka) , oraz zrobic slabsza kawe. Mozna dodac rowniez wiecej cukru a w polewie czekoladowej 1/4 ciemnej czekolady zastapic mleczna.
-
Gość: aronnia, 213.216.97.*
2013/12/19 11:29:47
Czy to ganache mogę zastąpić nutellą?
I pytanie czy to ganache jest takie jak krem czy zrobi się takie twarde, zastygnie np. jak czekolada?


Pozdrawiam
-
Gość: aronnia, 213.216.97.*
2013/12/19 11:31:11
Czy to ganache mogę zastąpić nutellą?
I pytanie czy to ganache jest takie jak krem czy zrobi się takie twarde, zastygnie np. jak czekolada?


Pozdrawiam
-
2013/12/19 11:53:02
Tak, ganache mozna zastapic nutella. Ganache nie zdobi sie twarde, jak zastygnieta czekolada, bedzie jak bardzo gesty krem.
-
Gość: Ala, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/11/25 22:39:56
Zrobiłam dziś te babeczki. Z dekorowaniem mieliśmy z synem świetną zabawę, wyglądają fantastycznie! A sam przepis wykorzystam pewnie nie raz bo lubię takie nie za słodkie ciasta.
-
Gość: Anna : , *.adsl.inetia.pl
2014/11/26 23:05:37
Piękne zdjęcia!!! :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi