Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Mango z jogurtem i sekiem wiejskim

Sernik trochę inny w smaku i strukturze. Dzieki użyciu jogurtu oraz serka wiejskiego zamiast zwykłego twarogu oraz zastosowaniu agar agar w miejsce żelatyny, masa jest znacznie delikatniejsza, lżejsza i bardziej orzeźwiająca. Mango nie nadaje mu tak intensywnego aromatu, jak się spodziewałam, ale i tak smak jest dość interesujący. Obawiałam się trochę użyć agar agar( wcześniej nie miałam z nim do czynienia), ale nie było najmniejszych problemów i wszystko pięknie się ścięło. Polecam na przyszłoroczne lato lub jako wspomnienie gorących, słonecznych dni. Przepis znaleziony Tu.

sernik mango

sernik mango

Składniki( na tortownicę 18 lub 20 cm):

Ciasteczkowy spód:

160g ciastek digestive
70g rozpuszczonego masła

Ciasteczka dokładnie rozdrobnić przy pomocy blendera, dodać rozpuszczone masło i wymieszać, aż do uzyskania tzw. mokrego piasku. Przesypać do tortownicy, wyrównać i ugniatać tworząc zbite dno sernika. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:

800g jogurtu naturalnego( użyłam 500g o zawartości 3,5% tłuszczu i 300g- 1,5% tłuszczu)
400g serka wiejskiego bez dodatków
160g cukru pudru
350-375ml wody
14g agar agar
1 szklanka puree z mango( 1 i 1/2- 2 świeżych mango- można zastąpić mango z puszki)
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty waniliowej

dodatkowo: lniana lub bawełniana ściereczka ew. gęsta gaza do odsączenia jogurtu

Wykonanie:

Jogurt przełożyć na środek czystej ściereczki, zebrać rogi ściereczki i zwinąć w tobołek, wyciskając przy tym nadmiar wody. Można również ściereczkę  z jogurtem ułożyć na sitku, wstawić do lodówki na całą noc, gdzie będzie sączyć się powoli nadmiar płynów. Mamy uzyskać 400g gęstego jogurtu( jeśli będzie mniej- uzupełnić wodą, która odciekła).
Z serków wiejski odlać nadmiar wody( jeśli taki będzie w opakowaniu), następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Wymieszać z jogurtem. Odstawić, aby masa doszła do temperatury pokojowej.
W niedużym garnku podgrzać puree z mango, aż będzie gorące. W osobnym garnuszku wlać 350-375ml zimnej wody i rozpuścić agar agar, następnie ustawić na niedużym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Zawartość obu garnków dobrze połączyć i odstawić, aby mango i agar agar lekko przestygło.
Jeszcze ciepłą( ale nie za gorącą) masę wlewać bardzo powoli do serka i jogurtu, dodać cukier i wanilię. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na przygotowany wcześniej i schłodzony spód. Poczekać, aż sernik osiągnie temperaturę pokojową a następnie wstawić do lodówki( na około 4-5 godzin)

Sos mango

1/2 szklanki puree z mango
2 łyżki wody
2 łyżki białego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2-3 łyżeczkach zimnej wody( opcjonalnie)

W niedużym garnku wymieszać puree z mango, 2 łyżki wody i cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i gotować 1-2 minuty. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Kiedy góra sernika się zetnie, delikatnie rozprowadzić na niej warstwę sosu mango. Ponownie wstawić od lodówki.  
Aby obręcz tortownicy ładnie odeszła od sernika, można ogrzać ją na chwilę owijając dookoła gorączym ręcznikiem lub ściereczką.
Sernik przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

sernik mango

sernik mango

czwartek, 11 października 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: M. :*, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/11 11:45:09
Wygląda przepysznie.
-
2012/10/11 12:17:57
alez on ladny:)
-
2012/10/11 12:33:15
Fantastyczny! I pięknie sfotografowany. Jestem pewna, że rozpływa się w ustach....
-
2012/10/11 12:44:43
Gość: M, blenda2007, mikimama - dziękuję bardzo i faktycznie, dosłowie rozpływa się w ustach:)
-
2012/10/11 13:22:39
Własne słońce w środku deszczowych dni:)
-
2012/10/11 13:24:47
Piękny serniczek!
-
2012/10/11 14:45:11
Ależ słoneczny i wakacyjny. Z chęcią taki upiekę i przypomnę sobię wakacyjny, błogi, słoneczny czas ;)
-
2012/10/11 14:48:58
wygląda wręcz idealnie ...
-
2012/10/11 18:15:23
wygląda rewelacyjnie! i bardzo ciekawa jestem jego smaku...
-
2012/10/11 21:05:27
Cudowny! Jestem zachwycona!
-
Gość: Ania, *.warszawa.vectranet.pl
2012/10/11 21:31:20
Witam przepraszam ze tutaj, ale przygotowuję badanie na temat zakupu produktów spożywczych i roli reklamy oraz internetu w tej kwestii. Moja prośba: poświęćcie 3-4 minuty i wypełnijcie ankietę z zamkniętymi pytaniami: moje-ankiety.pl/respond-31422.html
-
2012/10/14 15:41:54
Wygląda wspaniale! Piękny!
-
2012/10/22 17:34:51
mmm! rozpłynęłam się nad zdjęciem
Wygląda bosko!
-
Gość: Gosia, 185.21.150.*
2013/09/13 12:20:55
Czy agar można zastąpić żelatyną ?
-
2013/09/13 18:02:56
Tak, mozna zastapic zelatyna. Tylko nie wiem czy 14g nie byloby za duzo, agar jest chyba troche slabszy( ale niestety pewna na 100% nie jestem)
-
Gość: Gosia, 185.21.150.*
2013/09/14 11:03:29
Ok dam jej trochę mniej zobaczę co wyjdzie, i napisze co wyszło może komuś przyda się ta wiedzą :) .
-
Gość: Gosia, 5.172.252.*
2013/09/14 22:12:43
Po odsaczeniu jogurtów masa całkowita wyszła mi 560g.połączyłam ją z serkiem wiejskim i powstał litr białego kremiku + piuree z mango ,uzylam więc 28g żelatyny i boję się że się nie zetknie . I teraz czekam na efekty.
-
Gość: Gosia, 185.21.150.*
2013/09/15 19:40:31
Ciasto się udało żelatyny nie bylo czuć .Ale myślę że na ta porcie można użyć 23g zelatynki . Ciasto pyszne super przepis
-
2013/09/17 10:07:47
Dzięki za informację o żelatynie! I bardzo się cieszę, że smakowało:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi