Blog > Komentarze do wpisu

Odrywana drożdżówka dyniowo- cynamonowa(pull-apart cinnamon sugar pumpkin bread)

Wspaniała jesienna, dyniowa drożdżówka- chlebek. Bardzo aromatyczna, pachnąca cynamonem i rumowym lukrem, przy tym niezwykle puszysta i delikatna. Zawsze szalenie podobały mi się wszelkie wypieki pull-apart- czyli wykonane nie w formie jednolitego bochenka a złożone z pokrojonych kawałków ciasta- i w końcu miałam okazję sama wypróbować ten sposób pieczenia. Przygotowanie jest proste a ciasto wygląda efektownie i do tego świetnie smakuje:) Na koniec musze zwrócić uwagę na wcześniej juz wspomniany lukier, nie przepadam za lukrem, ale ten jest tak dobry, że aż palcem czyściłam miseczkę z resztkami;) przepis, z małymi zmianami, pochodzi z tej strony(EN)

odrywana drożdżówka dyniowa

odrywana drożdżówka dyniowa

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej( użyłam 1 i1/2 szklanki mąki typu 1050 i 1 szklankę zwykłej pszennej)*
2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
1/2 szklanki letniego mleka
2 łyżki letniego, rozpuszczonego masła
3/4 szklanki puree z dyni( letniego lub w temperaturze pokojowej)
1/4 szklanki cukru( dodałam 60g cukru muscovado)
1 łyżeczka białego cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, 1/4 szklanki cukru, cynamon, sól i wymieszać. W osobnym naczyniu drożdże rozpuścić w letnim mleku razem z łyżeczką białego cukru i odczekać około 10 minut, aż całość zacznie wyraźnie pracować. Następnie zaczyn wlać do mąki dodać  masło i puree z dyni. Wymieszać łyżką a następnie wyrabiać rękoma około 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i elastyczne, powinno lekko kleić się do rąk. Jeśli będzie się zbyt mocno kleić lub będzie za luźne należy dosypać trochę mąki, jeśli będzie zbyt suche i twarde można dodać więcej mleka.
Wyrobione ciasto umieścić w wysmarowanej olejem misce, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją wielkość- na 1h 15min-1h 30min.

*możemy potrzebować trochę więcej mąki, wszystko zależy od tego jak wilgotne będzie puree z dyni

Posypka cukrowo- cynamonowa

3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej( można dodać mniej)
2 łyżki rozpuszczonego masła

Cukier wymieszać z przyprawami.

Przygotowanie drożdżówki:

Piekarnik nagrzać do 1700C, keksówkę o wymiarach około 26x 11cm wysmarować tłuszczem, dodatkowo dno można wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto lekko uderzyć pięścią i wyrabiać około minuty. A następnie rozwałkować na wielkość około 37x30cm. Posmarować rozpuszczonym masłem i równo posypać mieszanką cukru, pozostawiając 1/4 cukru do posypania góry drożdżówki. Tak przygotowane ciasto pociąć na 15** prostokątów. Kawałki ciasta sklejać do siebie i układać w blaszce.( Oryginalny przepis zalecał ponowne pozostawienie drożdżówki do wyrośnięcia na około 30 minut- pominęłam ten krok). Na ciasto wysypać pozostałą część cukru i piec 30-45 minut, aż nabierze dość ciemny złoto-brązowy kolor.
Gotową drożdżówkę lekko przestudzić i polać lukrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła:)

**można pociąć na większą ilość, zależy jaką foremkę mamy i jak duże kawałki chcemy uzyskać w gotowym cieście

odrywana drożdżówka dyniowa

Lukier rumowy

2 łyżki masła
1/8 szklanki brązowego cukru
1 i 1/2 łyżki mleka
3/4- 1 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki rumu, najlepiej złotego lub ciemnego

Masło, mleko i brązowy cukier umieścić w małym garnku i podgrzewać, aż do zagotowania. Natychmiast zdjąć z palnika, dodać rum i cukier puder. Dobrze wymieszać, w razie potrzeby dosypać więcej cukru pudru. Lukier wykorzystać zaraz po zrobieniu.
Smacznego:)

odrywana drożdżówka dyniowa

środa, 19 września 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/09/19 18:15:03
Wygląda przecudownie! Takie grube "kromy" drożdżowego ciasta przełożeone cynamonem,mmm... ciepłe mleko i podwieczorek gotowy :)
-
2012/09/19 19:37:26
Obłędna ta drożdżówka;) Akurat moje puree z dyni się zrobiło, więc może skorzystam z twojego przepisu ;)
-
2012/09/19 20:20:36
Odrywam kawałek i uciekam... :*
-
2012/09/20 17:30:32
Serdecznie zapraszam do odebrania wyróżnienia SO SWEET domzmozaikami.blogspot.com/2012/09/bananowe-mufinki-za-mufinke-o.html
Pozdrawiam. Ala
-
2012/09/21 17:10:38
iście jesienny wypiek ;) pyszności! ślinka cieknie jak patrzę na Twoje zdjęcia.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)
-
2012/09/23 15:29:27
Gość: Madzialena- oj tak, doskonały podwieczorek:)
darkangelika- zapraszam gorąco:)
vanilia81- smacznego;)
Gość: Ala- dziękuję serdecznie:)
Gość: Martyna- dzięki:)
-
2012/09/24 18:40:48
Musi być pyszne!



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi