Blog > Komentarze do wpisu

Dyniowe Tiramisu

Tiramisu w trochę innej wersji a może powinnam raczej napisać deser a la tiramisu:) bez dodatku kawy, ale za to z puree z dyni. Delikatny, kremowy deser z nutą cynamonu oraz aromatycznym i rozgrzewającym rumem, doskonały na jesienne chłodne wieczory:) Pomysł na to tiramisu podpatrzyłam na stornie Better Homes and Gardens, ale sam przepis znacznie zmodyfikowałam.

dyniowe tiramisu

dyniowe tiramisu

English version (click here)

Składniki:

Do nasączenia biszkoptów:

1/2 szklanki syropu klonowego
3-6 łyżek rumu

Wymieszać i odstawić na bok.

Lub jeśli nie mamy akurat pod ręką syropu klonowego( tak jak ja;) możemy zastąpić go syropem cukrowym:
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki cukru muscovado
4-6 łyżek białego cukru*
3-6 łyżek rumu, najlepiej ciemnego( użyłam rumu miodowego)

Wodę i oba rodzaje cukru zagotować, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą. Ostudzić a następnie dodać rumu( do smaku- ja chciałam wyraźny smak rumu, dlatego dodałam 6 łyżek)

Masa dyniowa:

3/4 szklanki puree z dyni( 150g)**
3-4 łyżki cukru pudru*
190g serka mascarpone
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
200ml śmietany kremówki
130g podłużnych biszkoptów ladyfingers( 14 sztuk)
dodatkowo: cynamon do posypania każdej warstwy tiramisu
opcjonalnie: usztywniacz do śmietany

Wykonanie:

Serek mascarpone wymieszać z cukrem, dodać puree z dyni, cynamon i imbir, delikatnie połączyć. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę( opcjonalnie można dodać usztywniacz do śmietanki) a następnie wymieszać ostrożnie z masą dyniową.
Biszkopty maczać w syropie, dość krótko, tak aby mogły jeszcze wchłonąć wilgoć z masy serowo- dyniowej. Po ułożeniu pierwszej warstwy siedmiu biszkoptów rozsmarować na nich połowę kremu i oprószyć delikatnie cynamonem. Następnie po kolei maczać i układać drugą warstwę biszkoptów,  rozprowadzić na niej masę serową i ponownie posypać cynamonem. Schłodzić minimum 4-5 godzin a najlepiej całą noc.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)

* cukru można dodać według uznania, w zależności jak słodkie desery lubimy
** puree powinno być dość suche, aby masa się nie rozpłynęła, ja swoje dodatkowo podsmażyłam, aby bardziej odparować wodę i ostudziłam

dyniowe tiramisu

dyniowe tiramisu

poniedziałek, 24 września 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/09/24 11:32:52
Fantastyczna dyniowa kombinacja! Porywam kawałek, a przepis zapisuję, bo uwielbiam tiramisu i kocham dynię;)
-
2012/09/24 11:41:29
Takiego tiramisu to a jeszcze nie widziałam a co dopiero mówić o jedzeniu:) Wygląda fantastycznie i bardzo jestem ciekawa jego smaku.
Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/09/24 11:46:45
Wygląda fantastycznie! Nie jestem wielbicielką dyni z powodu jej mało wyraźnego smaku, co w takiej masie jest pewnie atutem, ale bardzo podoba mi się Twój pomysł, no i wygląda tak ciekawie dzięki kolorkowi dyni :)
-
2012/09/24 11:58:19
Ładne i oryginalne!
-
2012/09/24 12:47:00
obłędnie wygląda!:)
-
2012/09/24 14:52:19
ale piękne:)
-
2012/09/24 14:55:45
Pięknie wygląda :)
-
2012/09/24 15:04:25
GE-NIAL-NE !!!
-
2012/09/24 15:38:56
Super pomysł i ładne zdjęcia :)
-
2012/09/24 16:15:16
Mam smaka:)
-
2012/09/24 16:48:37
świetny pomysł!!
-
2012/09/24 18:37:16
Wow... Cudowny deser !!!
-
2012/09/24 18:49:44
Ciekawa, nowa odsłona tego tradycyjnego deseru. Mi się podoba;)
-
2012/09/24 22:04:02
bardzo oryginalny pomysł z tą dynią :-)
-
2012/09/25 10:18:52
wygląda obłędnie, aż żal byłoby mi zjeść coś takiego ;)
-
2012/09/25 20:33:32
oczom nie wierzę, że takie cudo wyczarowałaś :-)
-
2012/09/26 10:34:25
wygląda super, a że od niedawna jestem zagorzałą wielbicielką dyni zapisuje do zrobienia:)pozdrawiam:)
-
2012/09/27 12:01:28
Dziękuję śliczne za tak miłe komentarze, nie spodziewałam się,że tak się Wam spodoba ten pomysł. Mam nadzieję, że ktoś skusi się na wypróbowanie przepisu i da znać czy mu smakowało:)
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2012/09/28 19:19:18
Łał, bardzo oryginalny deser. Podoba mi się ogromnie :)
-
2012/10/09 13:17:51
bardzo słodko tu na tej stronie będę tu chętnie zagladac:D



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi