Blog > Komentarze do wpisu

Mój ulubiony tort czekoladowo- kokosowy

Ten tort to tegoroczny hit urodzinowy. Kiedy upiekłam go po raz pierwszy nie udało mi się zrobić nawet porządnego zdjęcia tak szybko zniknął:) Nie przypuszczałam, że za kilka dni dostanę kolejne zamówienie na niego. Tym razem chociaż na szybko pstrykęłam kilka fotek:)
Do upieczenia wykorzystałam mój ulubiony i niezawodny przepis na ciasto czekoladowe z książki "Barefoot Contessa at Home" Ina Garten.  Krem natomiast to już moja inwencja twórcza:)Nie wiem czy mógłby być jeszcze bardziej kokosowy, ma w sobie: wiórki kokosowe suszone i świeży kokos, likier kokosowy a nawet olej kokosowy. Tort jest wilgotny, mocno czekoladowy z bardzo kokosowym kremem. Nie wiem czy pamiętacie, jakiś czas temu robiłam Czekoladowe Malibu- ten torcik bije je absolutnie na głowę!! Bardzo gorąco polecam:)

tort czekoladowo- kokosowy

tort czekoladowo- kokosowy

Ciasto czekoladowe

Składniki( na 2 tortownice o średnicy 20cm)*

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki ciemnego kakao do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki( dodałam jogurt naturalny)
1/2 szklanki oleju( tym razem użyłam oleju kokosowego)
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

2 tortownice natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 1800C.
Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dodać cukier i sól.
W osobnym naczyniu wymieszać maślankę, olej, wanilię i jajka. Do mokrych składników dodawać stopniowo mieszankę mąki( lub odwrotnie- do suchych składników mokre, nie robi to różnicy). Zmiksować, pod koniec dodając gorącą kawę. Uważać, aby miksować tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do przygotowanych 2 foremek. Piec około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać 15-20 minut przed wyjęciem w tortownicy.  Jeśli ktoś nie ma 2 takich samych foremek, proponuję każdą warstwę robić osobno z połowy składników, ponieważ ciasto nie powinno czekać na pieczenie.

* Tort na zdjęciach ma średnicę 26cm i pieczony był z podwojonej ilości składników

Krem kokosowy

Składniki:

200g kremowego serka typu Philadelphia
1/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
3/4 świeżego kokosa
1/3 szklanki wiórków kokosowych( suszonych)
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka Malibu lub innego likieru kokosowego
3 łyżeczki  oleju kokosowego najlepiej extra virgin( można zastąpić rozpuszczonym masłem lub pominąć)

Przygotowanie:

Miąższ świeżego  kokosa( obranego z brązowej skórki) zetrzeć na drobnych oczkach. Jeśli ktoś ma problemy z rozłupywaniem kokosów polecam mój wcześniejszy wpis- instrukcję jak bez wysiłku dobrać się do kokosów( klik). Płatki migdałowe drobno posiekać.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W dużej misce wymieszać kremowy serek ze startym kokosem oraz suszonymi wiórkami, dodać mleko skondensowane, płatki migdałowe, olej i Malibu. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli kokos będzie bardzo mały można dodać więcej suszonych wiórków lub zetrzeć pozostałą część świeżego orzecha. Masa powinna być dość zwarta. Po schłodzeniu krem zrobi się bardziej sztywny i będzie dobrze zachowywać kształt.

Ganache:

225g ciemnej czekolady, minimum 60% zawartości kakao( można 1/4 zastąpić dobrej jakości mleczną czekoladą)
180ml śmietany kremówki

Czekoladę bardzo drobno pokroić i wrzucić do średniej miseczki. Śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia a następnie zalać nią czekoladę. Odczekać 2 minuty, aby czekolada pod wpływem ciepła zmiękła i całość delikatnie wymieszać, do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Odstawić do lodówki, aż zgęstnieje. Jeśli  używamy również mlecznej czekolady- ganache nie zgęstnieje tak bardzo, jak z samej ciemnej czekolady.

Całkowicie ostudzone płaty ciasta wyrównać nożem( o ile będzie to konieczne- moje były zupełnie płaskie) i przełożyć równą warstwą kremu kokosowego( ciasto czekoladowe przed przełożeniem  można nasączyć kilkoma łyżkami likieru kokosowego, ale nie jest to konieczne). Na gotowym torcie rozsmarować ganache i dowolnie ozdobić, np. startą i podpieczoną resztką kokosa, wiórkami kokosowymi i migdałami. Przed podaniem schłodzić minimum 2 godziny, przechowywać w lodówce.
Smacznego:)

tort czekoladowo- kokosowy

środa, 22 sierpnia 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/08/22 11:23:58
kokos i czekolada *.* mniam! az chce miec urodzinyy!:D
-
2012/08/22 11:58:26
Wspaniały! Samo połączenie czekolady z kokosem jest świetne. :)
-
2012/08/22 12:34:15
Ale okazały. Można się rzucić na niego, bo jest tak apetyczny!
-
2012/08/22 12:47:29
Bardzo elegancki!
-
2012/08/22 13:05:01
Jaki on piękny *-*. I połączenie czekolady z kokosem. Palce pizać <3

Pozdrawiam i zapraszam do siebie
-
2012/08/22 13:28:32
połączenie kokos i czekolada jest rewelacyjne, ten tort to niebo w gębie!:)
-
2012/08/22 14:10:30
Jest naprawdę wspaniały:)
-
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/08/22 17:21:54
Patrząc na te cudne zdjęcia zrobiłam się głodna!!! :-)
Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2012/08/22 19:22:29
nie dziwię się, że tak szybko znikną, wspaniale wygląda i na pewno obłędnie smakuje :)
-
2012/08/22 22:03:07
kokos i czekolada to połączenie idealne! Zapisuję sobie ten tort, bo jest naprawdę wspaniały!
-
2012/08/22 22:22:09
Wow, rewelacyjny! Musi być mega pyszny!
-
2012/08/22 22:52:22
Uwielbiam połączenie kokosu i czekolady.
Przepyszny tort, nic dziwnego że ulubiony:)
-
2012/08/23 17:04:37
Naprawdę bardzo polecam, bo jest świetny:)
-
2012/08/27 08:19:08
takie tortury przed śniadaniem :) aż mi ślina cieknie!
-
2013/12/28 23:14:15
Niestety nie mogę znależć kokosa:/ a chcę upiec ten tort na sylwestra, mogę go zastąpić wiórkami?
-
2013/12/28 23:16:05
Czy mogę ten tort upiec w jednej tortownicy 23 cm i przekroić?
-
2013/12/29 00:03:59
Mozna zastapic suszonymi wiorkami, chociaz smak bedzie juz troche inny. Najlepiej wowczas dosypywac je stopniowo do smaku, mozna je rowniez namoczyc najpierw troche w likierze kokosowym:) Ewentualne razem z wiorkami mozna rowniez dodac bardzo drobno posiekany i dobrze odsaczony ananas z puszki( kilka plasterkow, moze 2-3) teoretycznie mozna uzyc 23 cm tortownicy, ale prawdopodobnie sporo trzeba bedzie wydluzyc pieczenie aby srodek nie pozostal gniotowaty, ja wole piec to ciasto na dwa razy( chociaz z przecinaniem go nie ma problemow)
-
2013/12/29 01:29:41
Mam jeszcze pytanie odnośnie oleju kokosowego jeżeli chodzi o łyżkę to to jest olej roztopiony czy zwarty, poniewaz mam w słoiku. z góry dziekuję za odpowiedź i dodam, że pomysł z nasączeniem wiórek malibu bardzo mi sie podoba.
-
2013/12/29 11:15:02
Olej kokosowy do kremu powinien byc roztopiony( do ciasta tez) a skladniki w temperaturze pokojowej, zeby nie zrobily sie z niego twarde kawalki w masie po wymieszaniu. Ale mozna go ostatecznie nawet pominac.
-
2013/12/31 08:48:03
Czy do kremu zamiast philadelphi mogę użyć mascarpone?
-
2013/12/31 11:22:15
Bedzie zupelnie inaczej smakowac, ja bym nie zamieniala. Mozna ew. Dodac troche mascarpone zamiast serka kremowego.
-
2014/02/02 09:15:34
Zrobiłam, tylko zapomniałam dopisac komentarz. Krem jest super, mogłabym go wyjadać łyżką, natomiats blaty ciasta albo mi nie wyszły albo nam nie podchodzą w smaku. Tort wyszedł mi z duzym kopcem, piekłam z 1,5 porcji, w dwóch foremkach. Każdy blat niemiłosiernie urósł, w stosunku do kremu było go za dużo, uważam, ze na tortownice 23 cm z 1 porcji by wystarczyło. Przez to że blaty były za grube krem zginął, poa tym czy Pani blaty tez były trochę suche? Trochę je nasaczyłam ale gdybym wiedziała że będą aż tak suche to dałabym więcej. Krem super, na pewno będę korzystać. Dziękuję i pozdrawiam
-
2014/02/03 18:05:26
Przyznam, że to jedno z wilgotniejszych ciast czekoladowych jakie piekę, jeszcze nigdy nie wyszło mi przesuszone:/ Ciasto na zdjęciu bylo pieczone w 2 tortownicach 26 cm, w każdej tortownicy 1 cała porcja przepisu i jak widać było dość spore, mi zazwyczaj wyrasta kopiec, który ścinam później nożem. Co do smaku, to przez sporą ilość kawy ma trochę wytrawny posmak i może faktycznie nie wszystkim pasować, ale cieszę się, że krem chociaż smakował:)
Pozdrawiam
-
Gość: BaBa13, *.dynamic.chello.pl
2016/07/08 13:34:36
Tort wygląda imponująco, postanowiłam go zrobić na urodziny siostry. Tort zrobiłam z podstawowej ilości składników, które zgodnie z radą podzieliłam na dwa osobne ciasta ponieważ nie mam dwóch identycznych tortownic. Niestety tort wyszedł...słony. Nie do końca wiem dlaczego skoro przeznaczoną ilość soli podzieliłam jeszcze na pół, do każdego z blatów.
pozdrawiam



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi