Blog > Komentarze do wpisu

Krajanka cytynowo- borówkowa z mlekiem skondensowanym

Ciasto polecam szczególnie dla osób kochających mleko skondensowane:) Bardzo słodka masa przełamana kwaskowatością cytryny z dodatkiem ożywiających smak borówek. Bardzo letni i słoneczny wypiek, do tego prosty i szybki do przygotowania:)
Źródło( EN)-tutaj

krajanka cytrynowo- borówkowa

krajanka cytrynowo- borówkowa

krajanka cytrynowo- borówkowa

Ciasteczkowy spód

Składniki:

150g* ciasteczek digestive( użyłam zwykłych herbatników pełnoziarnistych)
100g masła
1/4 szklanki cukru
otarta skórka z jednej cytryny

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszkę o wymiarach 22x 22cm wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło rozpuścić. Ciastka rozdrobnić blenderem, dodać do nich letnie masło, cukier i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać, aby powstał "mokry piasek". Masę ciasteczkową równomiernie wyłożyć na dno i boki foremki( dość nisko) i dobrze ugnieść. Piec  10 minut. Następnie wyjąć i całkowicie ostudzić.

*w oryginale podano 1 i 1/2 szklanki pokruszonych ciastek

Masa cytrynowa

Składniki:

2 duże żółtka( dodałam 3 ponieważ trafiłam na wybitnie małe jajka)
1 puszka( 400g) słodzonego mleka skondensowanego
1/2 szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
100-150g borówek( można dodać nawet więcej)

Wykonanie:

Żółtka wymieszać z mlekiem skondensowanym, dodać sok z cytryn i otartą skórkę. Połączyć do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Dodać 3/4 borówek i wymieszać. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na górę rozłożyć resztę borówek. Piec około 15 minut( nadal w 1800C) lub do momentu, aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i ostudzić a następnie dobrze schłodzić w lodówce.
Smacznego:)

krajanka cytrynowo- borówkowa

czwartek, 16 sierpnia 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/08/16 11:17:02
Wygląda ciekawie!
-
2012/08/16 11:23:25
po prostu świetna;)
-
2012/08/16 11:31:55
O matko! Serca nie masz pokazując takie cudo! Zjadłabym w ukryciu , sama całą blachę! Kochana Ty mi zdradź jakiego obiektywu używasz, bo nie zasnę dziś z wrażenia...;) BRAWO!!
-
2012/08/16 11:48:01
oj, ja też musiałam się ostro powstrzymywać,żeby nie przyssać się zbytnio do blachy;)
a obiektywy do tych zdjęć używałam dwa canona: macro 100mm i (nie pamiętam dobrze,ale chyba;) EF-S 18-55mm
-
2012/08/16 14:03:15
mmmm jakie cudo! i takie apetyczne zdjęcia, super!
w ogole fajny wystrój bloga :)
-
2012/08/16 14:44:57
Bardzo mi się podoba. Składniki i wykonanie...
-
2012/08/16 15:43:56
Canon EF 100mm f/2.8 ? Marzenie...
-
2012/08/16 16:01:52
mmmm masa z mleka kondensowanego:D sama słodycz. Ślicznie to ciasto wygląda ;)

Pozdrawiam i zapraszam do siebie
-
Gość: , 62.244.135.*
2012/08/16 18:48:47
jeśli tam jest mleko skondensowane to musi być obłędna :)
-
2012/08/16 20:44:36
Wspaniała. Chętnie spróbuję kolejnego Twojego przepisu:)
Pozdrawiam:)
-
2012/08/16 22:38:21
Piękne kolory:) Porywam kawałek krajanki!
-
2012/08/17 11:01:01
jest taka piękna
a ja tak strasznie lubię borówki i cytryny
-
2012/08/22 10:58:04
ależ to musi być przepyszne!Dziękujemy za piękne zdjęcie!
-
2013/04/01 12:40:11
-
2014/04/02 14:35:58
Witam! Czy można użyć mrożonych borówek?
-
2014/04/02 14:45:44
Przypuszczam, że tak( wcześniej, trzeba je rozmrozić i dobrze odsączyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody) chociaż sądzę, że efekt będzie trochę gorszy, borówki sporo walorów jednak tracą po mrożeniu.



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi