środa, 17 września 2014

Placek w lekko już jesiennym klimacie. Delikatne, puszyste ciasto z dodatkiem chrupiących, podprażonych na suchej patelni orzechów włoskich, doskonale łączy się z rozpływającymi się w ustach figami. Placek nie jest bardzo słodki dlatego górę posmarowałam dodatkowo, po pieczeniu, łyżką miodu, który świetnie współgra z owocami.  Do ciasta można dodać również cynamon lub imbir, nadamy mu wówczas jeszcze bardziej jesienny charakter.

ciasti figowe z orzechami

ciasti figowe z orzechami

Składniki( na tortownicę 20cm):

70g masła, w temperaturze pokojowej
75g brązowego cukru( około 1/2 szklanki)
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 jajko
100g mąki+ 1 czubata łyżka( 3/4 szklanki + czubata łyżka)
30g mielonych orzechów laskowych lub migdałów
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g orzechów włoskich-posiekać i podpiec na suchej patelni
1/2 szklanki jogurtu naturalnego ( około 100g),w temperaturze pokojowej
2 duże figi ( u mnie razem ważyły około 180g)

opcjonalnie: łyżka miodu do posmarowania po upieczeniu.

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 1700C. Foremkę natłuścić odrobiną margaryny. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać mąką.

Masło utrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodać jajko i dobrze zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać makę, proszek, sodę i zmielone orzechy. Do masła wsypywać w 3-4 partiach mąkę z dodatkami na przemian z jogurtem, dokładnie miksować. Na koniec wsypać  3/4 podpieczonych orzechów i całość połączyć. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.

Każdą z fig pokroić na 4 plastry i ułożyć na masie, lekko dociskając. Posypać pozostałą częścią orzechów włoskich.

Piec 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu górę ciasta można posmarować łyżką miodu. Kroić najlepiej po całkowitym ostudzeniu, wcześniej ciasto jest bardzo delikatne i łatwo się kruszy.

Smacznego:)

ciasti figowe z orzechami

ciasti figowe z orzechami

10:25, anahitka9
Link Komentarze (5) »
środa, 10 września 2014

Banoffee pie - ciasto dobrze chyba wszystkim znane. Ekspresowe do przygotowania, proste i bez pieczenia :) Połączenie chrupiącego spodu, z miękkimi bananami i aksamitnym, słodkim kajmakiem ma w sobie coś uzależniającego i pomimo, że ciasto jest bardzo słodkie nie można oprzeć sie kolejnemu kawałkowi.  Polecam na osłodzenie nadchodzących długich, jesiennych wieczorów;)

Banoffee pie

Banoffee pie

Składniki( na tortownicę 20 cm)

Spód:

200g ciasteczek digestive z czekoladą ( mogą być również bez czekolady)
30-40g rozpuszczonego masła( jeśli ciastka są bez czekolady potrzeba będzie trochę więcej masła 50-55g)

Dno tortownicy wysmarować odrobiną margaryny( aby papier sie nie przesuwał) i wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasteczka zmiksować w food procesorze lub umieścić w woreczku i rozbić wałkiem na drobne okruszki. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać do uzyskania tzw. mokrego piasku. Ciasteczkową masę wysypać do tortownicy, wyrównać i mocno wgnieść w dno i boki- ja używam do tego dna szklanki. Foremkę przełożyć do lodówki.

Nadzienie:

3/4 puszki masy kajmakowej( gotowanego mleka skondensowanego)*
1,5-2 bananów, w zależności od wielkości
125ml śmietanki kremówki 36%( jeśli chcemy pokryć śmietaną całą tortownicę potrzeba będzie 250ml śmietany)

opcjonalnie: fix do śmietany,( w czasie upałów ubitą śmietanę warto usztywnić łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody) 2-3 kostki czekolady do starcia

Przygotowanie:

Banany pokroić na równe plasterki, ułożyć na przygotowanym spodzie. Owoce przykryć masą kajmakową. Śmietanę ubić na sztywno i dowolnie  udekorować nią górę ciasta. Posypać startą czekoladą. Schłodzić 4-6h. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

*użyłam masy z SM Gostyń, puszki 510g

Banoffee pie

11:03, anahitka9
Link Komentarze (9) »
środa, 03 września 2014

Tort z dedykacją dla wszystkich, którzy zaczęli naukę lub powrócili do szkolnych murów w tym tygodniu! Niech MOC będzie z Wami!!:)

angry birds star wars

angry birds star wars

angry birds star wars

10:32, anahitka9
Link Komentarze (3) »
środa, 27 sierpnia 2014

Mój ulubiony placek z czasów licealnych. Prosty, szybki i tani:) Przed pieczeniem spodu nie trzeba chłodzić ani mrozić a zrobienie całości zajmuje tylko kilka chwil. Wychodzi go duża blacha, która znika jednak  zadziwiająco szybko. Krajanka na pulchnym cieście, przykryta warstwą dżemu i kokosową kołderką, która smakuje jak kokosanki. Placek jest słodki, dlatego ważne jest, aby użyć kwaskowatego dżemu dla przełamania tej słodyczy, ja dodałam domowego, z czerwonej porzeczki.  Polecam:)

krajanka porzeczkowo-kokosowa

krajanka porzeczkowo-kokosowa

krajanka porzeczkowo-kokosowa

Składniki( na blaszkę 22x33 cm-mierzona u podstawy)

Masa kokosowa:

125g masła lub margaryny( z masłem smakuje moim zdaniem lepiej)
1,5 szklanki cukru( 280g)
2 szklanki wiórków kokosowych( 150g)
2 jajka

Masło stopić, dodać cukier i wiórki kokosowe. Pozostawić chwilę na palniku cały czas dokładnie mieszając, następnie odstawić do ostudzenia. Do chłodnej/ letniej masy wbić jajka i dobrze połączyć.

Spód:

2 szklanki  mąki( 350g)
1 niepełna szklanka cukru( 170g)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125g margaryny lub masła- stopić i przestudzić

dodatkowo:  minimum 250g kwaskowatego dżemu, np. porzeczkowego( chociaż można użyć więcej dżemu, nawet cały słoik:)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blachę  wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki( poza dżemem) krótko zagnieść na jednolitą masę. Rozłożyć równomiernie na blaszce. Na ciasto wyłożyć warstwę dżemu a następnie przykryć go masą kokosową.

Piec około 30-40 minut. Jeśli góra zacznie się zbyt mocno rumienić, ciasto przykryć folią aluminiową lub pergaminem i przełożyć na niższą półkę piekarniku. Kroić po całkowitym ostudzeniu.

Smacznego!:)

krajanka porzeczkowo-kokosowa

 

10:48, anahitka9
Link Komentarze (7) »
środa, 20 sierpnia 2014

Pierwsze lody w tym sezonie, które załapały się na sesję zdjęciową. Kremowe, pyszne lody z dodatkiem masy kajmakowej. Są słodkie- tak jak sama masa- a polane jeszcze odrobiną sosu toffi  i posypane pokrojonymi krówkami to już maksymalna rozpusta!!:) Aby przełamać słodycz deseru można polać go sosem toffi a następnie posypać solonymi orzeszkami ziemnymi- dzięki temu powstaną lody snickersowe ;)

lody kajmakowe

lody kajmakowe

Składniki( na około 400 ml- 6 pełnych gałek)

180-200ml mleka
90ml śmietany kremówki 30 lub 36%
150g masy kajmakowej( gotowanego mleka skondensowanego) domowej lub kupnej( z kupnych polecam SM Gostyń)
opcjonalnie 4-5 krówek lub cukierków toffi, solone orzeszki

Przygotowanie:

Śmietanę z kajmakiem rozpuścić na niewielkim ogniu do powstania gładkiej masy. Zdjąć z palnika, dodać zimne mleko i wymieszać. Jeśli masa będzie dla Was bardzo za słodka można dodać trochę więcej mleka, uważając jednak, aby lody nie straciły zupełnie smaku. Masę przelać do maszynki do lodów  i postępować zgodnie z instrukcją.

Krówki lub inne cukierki toffi pokroić na małe kawałki. Około 3/4 rozpuścić z 2-3 łyżeczkami mleka w małym garnuszku, aby powstał sos. Gotowe lody polać przestudzonym sosem i posypać resztą pokrojonych cukierków lub solonymi orzeszkami.

Smacznego!

lody kajmakowe

10:29, anahitka9
Link Komentarze (4) »
środa, 06 sierpnia 2014

Obłędnie pachnące kajmakiem ciasteczka. Kruche z kawałkami ciemnej czekolady, aż się proszą o pomoczenie w szklance zimnego mleka.  Mimo, że nie rozpłynęły się tak mocno jak powinny, nadal świetnie smakowały.

ciastka kajmakowe z czekoladą

ciastka kajmakowe

Składniki( na około 20 sztuk)

170g mąki pszennej
100g masła, w temperaturze pokojowej
100g masy kajmakowej z puszki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100g czekoladowych dropsów lub posiekanej czekolady

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1900C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło, masę kajmakową i cukier zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę oraz ekstrakt i ponownie zmiksować. Na koniec wsypać drobinki czekolady i wymieszać łyżką. Ciastka formować w nieduże kulki( wielkości orzecha włoskiego).Ułożyć na blaszce w sporych odstępach i spłaszczyć ręką( ja niestety zapomniałam o tym punkcie robiąc swoje ciastka;) Piec około 13 minut, aż brzegi się lekko zrumienią- powinny być jaśniejsze niż moje( im ciemniejszy będzie kolor, tym ciastka będą twardsze!). Gotowe wyjąć razem z blaszką z piekarnika i po chwili zdjąć na kratkę do studzenia.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.

Smacznego!

 ciastka kajmakowe z czekoladą

Źródło: Dorota Świątkowska "Moje wypieki i desery"

11:08, anahitka9
Link Komentarze (11) »
czwartek, 24 lipca 2014

Piętrowy tort wykonany dla małej fanki zwierzątek i roślinek.  Ciasto miało być dziewczęce, kolorowe, z dużą ilością różnorodnych kwiatków i stworzonek a pierwowzorem był Tort z Łosiami. Wszystkie ozdoby zostały wykonane z lukru plastycznego i były całkowicie jadalne( łącznie z dziewczynką na koniu).

piętorwy tort z kwiatami i zwierzątkami

piętorwy tort z kwiatami i zwierzątkami

piętorwy tort z kwiatami i zwierzątkami



10:10, anahitka9
Link Komentarze (5) »
wtorek, 15 lipca 2014

Bagels czyli moje ukochane bajgielki:) Niestety dostęp do nich mam bardzo ograniczony dlatego muszę robić je sama. To jeden z przepisów z jakich korzystam. Pochodzi z książki Nigelli Lawson" How to be a domestic goddess"( z małymi zmianami). Lekko gumowata skórka- charakterystyczna i uzyskana przez gotowanie surowych bułeczek w osłodzonej wodzie- z dużą ilością ziarenek i dość zwarty środek- a do tego serek kremowy i łosoś wędzony lub masło orzechowe z bananem czyli idealny bajgielek  na śniadanie dla mnie:)

bajgle

bajgleSkładniki( na 6 dużych bajgli)

500g mąki chlebowej, lub mąki typu 00
1 łyżeczki soli
3/4-1 łyżki cukru
7g drożdży suchych
1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek ( lub oleju)
250ml letniej wody plus więcej w razie potrzeby

dodatkowo:
 
odrobina oleju do posmarowania ciasta przy wyrastaniu
żółtko lub roztrzepane jajko do posmarowania
dowolne ziarna do obsypania bajgli

Przygotowanie:

Mąkę wspać do miski razem z solą i cukrem. Dodać drożdże( tak, aby nie stykały sie bezpośrednio z solą). Wlać oliwę oraz wodę i wyrabiać około 10minut do uzyskania gładkiego, wilgotnego, ale niezbyt klejącego się ciasta. Jeśli ciasto będzie za suche dolewać po trochu wody.  Wyrabiać można ręcznie lub przy pomocy miksera wolnostojącego z końcówką- hakiem.  Miskę i ciasto posmarować odrobiną oleju. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto zagnieść delikatnie 1-2 razy, aby je odpowietrzyć. Następnie dość grubo  rozwałkować na lekko podsypanej mąką powierzchni  i wycinać kółka o średnicy około 12 cm. W każdym kółku zrobić palcem dziurkę i mocno ją powiększać. Ukształtowane pieczywo przykryć ściereczką i odstawić od wyrośnięcia na około 20 minut.

W tym czasie w dużym garnku zagotować wodę i osłodzić ją 1-2 łyżkami cukru, w zależności od wielkości garnka.
Piekarnik nagrzać do 2000C. Dużą blachę wyłożyć matą silikonową i wysypać drobną kaszki manny lub wysmarować odrobiną oleju,  wyłożyć papierem do pieczenia i również wysypać równomiernie odrobiną kaszy manny.

Wyrośnięte bajgle wkładać do gotującej się wody i gotować około 1-1i 1/2 minuty z każdej strony. Wykładać na przygotowaną blaszkę, posmarować jajkiem i obsypać dowolnymi ziarenkami lub zostawić naturalnie.
Piec 15-20 minut, aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Zaraz po upieczeniu są dość miękkie w środku( tak jak widać na zdjęciu- było robione, kiedy były jeszcze letnie) po kilku godzinach środek staj się bardziej zwarty, typowy dla bajgli.

Smacznego:)

 bajgle

10:00, anahitka9
Link Komentarze (7) »
wtorek, 24 czerwca 2014

Ostatnio nie mam zupełnie czasu, żeby zabrać się za pieczenie letnich ciast:/ Nadrabiam za to ciastami zdobionymi w stylu angielskim.


Dzisiaj kolejna odsłona, z dedykacją dla wszystkich, którym niedługo zaczynają się wakacje. Oby tylko Wasze wyjazdy obyły się bez takich " zwierzaczków":)

tort krokodyl kontra rekiny

tort krokodyl kontra rekiny

tort krokodyl kontra rekiny

tort krokodyl kontra rekiny

tort krokodyl kontra rekiny

tort krokodyl kontra rekiny

 

10:09, anahitka9
Link Komentarze (4) »
czwartek, 29 maja 2014

Kolejny tort dla Milusińskich. Tym razem tort złożony z 2 pięter a właściwie to nawet i 3: domku, łódki i wody. Każde piętro miało inny smak ciasta i kremu a wykończone zostały oczywiście lukrem plastycznym. Tort przygotowany został na pierwsze urodziny, ale sądzę, że równie dobrze nadawałby się i na Dzień Dziecka!:)

tort Arka Noego

tort Arka Noego

tort Arka Noego



10:05, anahitka9
Link Komentarze (15) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 34

Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi