Blog > Komentarze do wpisu

Tort orzechowo- kawowy (bezmączny)

Pyszny, wilgotny torcik orzechowy, przełożony kawowo- orzechową masą. Dosłownie rozpływa się w ustach. Ciasto pięknie i równiutko wyrasta.  Muszę powiedzieć, że blatami orzechowymi po rozcięciu trzeba się obchodzić dość delikatnie, ale sam ich smak i struktura są rewelacyjne. Do przełożenia użyłam  bitej śmietany z orzechami i kawą, tak jak podane było w przepisie, ale uważam, że cięższy krem kawowy np. maślany lub z serka mascarpone również będzie tu świetnie pasować.
Źródło: Betty Bossi" Kuchen cakes& torten".

tort orzechowo-kawowy

tort orzechowo-kawowy

Biszkopt orzechowy

Składniki:

220g cukru
6 jajek( osobno białka i żółtka)
1 łyżka rumu
1 szczypta soli
2 szczypty proszku do pieczenia( dosłownie porcja na czubku noża)
2 łyżki cukru
300g mielonych orzechów laskowych
1 łyżka bułki tartej

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować niewielką ilością tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia( również boki) lub wyłożyć papierem jedynie dno a boki posmarować tłuszczem i obsypać mąką.
Cukier( 220g) utrzeć lub zmiksować z żółtkami, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Wlać łyżkę rumu i zmiksować. Następnie dodać zmielone orzechy oraz bułkę i dokładnie wymieszać.  W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, pod koniec dodać proszek do pieczenia oraz 2 łyżki cukru. 2-3 łyżki piany wymieszać z masą z żółtek( aby masa zrobiła się mniej zwarta) a następnie dodać resztę białek i delikatnie wymieszać, najlepiej szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej foremki.
Piec 20 minut w temperaturze 1800C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 1500C i piec kolejne 40 minut. Całkowicie ostudzić przed wyjęciem z tortownicy.

Krem

Składniki:

200ml śmietany kremówki
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
3 łyżki cukru pudru( lub według uznania)
1 łyżeczka rozdrobnionej na proszek kawy rozpuszczalnej

opcjonalnie: usztywniacz do śmietanki

dodatkowo: cukier puder i całe orzechy laskowe do ozdobienia tortu

Wykonanie:

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie wymieszać z  mielonymi orzechami oraz kawą.

Ciasto orzechowe przekroić na pół. Uwaga: przekrojone płaty są dość delikatne i mogą popękać przy przenoszeniu w rękach,  dlatego najlepiej jeden ułożyć od razu na paterze a drugi ułożyć na podkładce, z której będziemy mogli go po prostu zsunąć bezpośrednio na tort.
Pierwszy płat ciast posmarować ubitą kremówką( można odłożyć niewielką ilość do ułożenia orzechów na górze ciasta) i przykryć drugim płatem. Gotowy tort oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na nim orzeszki*( aby się nie przesuwały można zabezpieczyć je odrobiną ubitej śmietany)

Smacznego:)

*ja orzeszki podpiekłam 10 minut w piekarniku, aby pozbyć się skórek. W niewielkim garnku ugotowałam kilka łyżek cukru z niewielką ilością wody, aż całość nabrała złotawego koloru. Następnie w masie cukrowej zanurzyłam orzeszki.

PS.

Zapomniałam jeszcze dodać, że samo ciasto orzechowe można przechowywać szczelnie owinięte w folię, w lodówce nawet do 2 tygodni. Po przełożeniu śmietaną najlepiej zjeść w ciągu 2 dni. Tort radzę przełożyć minium jeden dzień po upieczeniu.

tort orzechowo-kawowy

tort orzechowo-kawowy

tort orzechowo-kawowy

poniedziałek, 02 lipca 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/07/02 12:41:40
Jaki piekny! Wcale bym sie nie pogniewala, gdyby ktos mi taki upiekl na urodziny :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/02 13:10:39
Genialny! Kolejny przepis od Ciebie zapisany i będzie czekał na wypróbowanie :) Pzdr Aniado Ps. O aranżacji i zdjęciach już nie wspomnę... Jak zawsze Rewelacyjne!!!
-
2012/07/02 13:53:10
Cudowny musi być:)
-
2012/07/02 16:38:19
śliczny, zdjęcia przepiękne, tort-marzenie!
-
2012/07/02 18:58:28
Pięknie i przepysznie się prezentuje :)
-
2012/07/02 20:19:44
W dodatku tak pięknie udekorowany!
-
2012/07/02 22:17:18
Taki bezmączny na pewno jest zdrowszy. Robiłam kiedyś migdałowe biszkopty, ale orzechowe muszę też wypróbować;)
-
2012/07/02 22:23:49
jak z bajki!
po prostu mistrzowski.
-
2012/07/03 08:06:58
Biszkopt orzechowy... gdyby było trzeba, zjem cały nawet bez kremu :))
Wspaniały tort!



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi