Blog > Komentarze do wpisu

Sernik budyniowy z czereśniami

Sernik trochę nietypowy, bo z dodatkiem ugotowanego budyniu. Wilgotny, aksamitny środek połączony z dojrzałymi czereśniami. Smakuje naprawdę rewelacyjnie, nawet nie powiedziałabym, że w składzie jest budyń. Bardzo mi przypomina jeden z serników z mojego dzieciństwa. Nie jest specjalnie słodki, dlatego zamiast owoców można również polać go czekoladowym ganache lub tradycyjnym lukrem. Polecam i zapraszam na kawałek:)
Przepis podpatrzony na świetnym blogu Śladami Słodkiej Babeczki:)

sernik budyniowy

sernik budyniowy

Składniki( na tortownicę 26cm)*:

Ciasteczkowy spód:

300g ciastek zbożowych( użyłam pełnoziarnistych)
100g masła

Wykonanie:

Masło roztopić. Ciastka dokładnie rozkruszyć w blenderze, dodać do nich roztopione masło i wymieszać, aby powstał "mokry  piasek".
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem( ja z rozpędu papierem wyłożyłam również boki blaszki:) Ciasteczkowy piasek wcisnąć w dno i boki( dość wysoko)tortownicy i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa:

1kg twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego lub wiaderkowego
1 budyń waniliowy bez cukru( proszek)
łyżka mąki ziemniaczanej
15g cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego albo pasty waniliowej
4 jajka
pół szklanki cukru pudru

600ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru

Dodatkowo:

400g czereśni lub innych owoców, np. szklanka jagód + garść do posypania po upieczeniu

Wykonanie:

2 budynie waniliowe przygotować według instrukcji na opakowaniu, używając jedynie 600ml mleka i dodając 4 łyżki cukru. Odstawić do ostudzenia.
Czereśnie wydrylować. Połowę pokroić na ćwiartki i odstawić do lodówki. Pozostałą część pokroić w drobniejsze kawałki.
Piekarnik nagrzać do 1800C.

Do dużej miski wrzucić twaróg, ostudzony budyń oraz pozostałe składniki, poza jajkami. Całość zmiksować na gładką masę a następnie dodać jajka i jeszcze raz zmiksować, do połączenia się składników. Masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Następnie wysypać na nią owoce( tę połowę drobniej pokrojoną) i lekko przycisnąć. Wstawić do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 1500C. Piec 1godzinę 45minut do 2godzin**. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i lekko ostudzić. Następnie wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować odłożonymi owocami.
Smacznego:)

* piekłam w tortownicy o średnicy 18cm z połowy składników
**ponieważ mój sernik był mniejszy piekłam go około 1h15 minut

sernik budyniowy

sernik budyniowy

sernik budyniowy

sernik budyniowy

wtorek, 24 lipca 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/07/24 12:08:49
kocham czereśnie! a ten serniczek wygląda po prostu IDEALNIE! poproszę kawałek :)
-
2012/07/24 12:16:06
Przepiekny! I ten gruby spod bardzo mi sie podoba.
-
2012/07/24 13:17:38
super wyszło!
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/07/24 14:59:27
Wygląda wspaniale! Taki dostojny!
-
2012/07/24 15:26:10
też go robiłam ale z borówkami :) świetny jest!
-
2012/07/24 16:33:35
Wspaniały serniczek :)
-
Gość: , *.ip.netia.com.pl
2012/07/24 16:58:56
świetnie wygląda, a czereśnie wprost powalające :)
-
2012/07/24 17:22:19
Przymierzałam się i ja do tego sernika ale u mnie przepis musi troszkę odleżeć,zanim się za niego zabiorę. Chociaż Twoje migdałowe ciasto z brzoskwiniami już zrobiłam i niedługo pokaże:)
-
2012/07/24 18:52:05
musiał być boski! wygląda przepięknie :)
-
2012/07/24 19:02:02
wyglada szałowo! bardzo podoba mi się ta budyniowo-serowa masa. interesująca, pierwszy raz się z podobna spotykam.
-
2012/07/24 19:56:37
Wygląda wspaniale! Z chęcią znów bym zjadła kawałek:) Cieszę się, że przepis się spodobała a sernik smakował:) Czereśnie na nim wyglądają wspaniale:)
Pozdrawiam serdecznie:)
-
2012/07/24 20:25:24
Hi hi ale numer, robiłam podobny wz wiśniami ;) Cudeńko!
-
2012/07/24 22:12:23
U Slodkiej Babeczki zawsze czekają jakieś inspiracje ;) A sernik wygląda obłędnie i kusi, oj kusi... ;)
-
2012/07/24 22:39:42
A mnie ostatnio naszła ochota na sernik. Nigdy nie dodawałam ugotowanego budyniu do masy serowej. Następnym razem muszę wypróbować taki wariant. A Twój sernik wygląda bardzo apetycznie i te zdjęcia takie piękne. :)
-
Gość: Nika, *.meganet.lt
2012/07/24 23:04:09
Wygląda świetnie. I przepis ciekawy. Koniecznie spróbuję. A 1 budyń waniliowy - to 40 gram? Dzięki.
-
2012/07/25 00:08:25
Bellissimo! I like it, I will pin it!

Ciao
Alessandra
-
2012/07/25 11:20:56
Kurcze, mam jakiegoś pecha ;D zawsze wchodzę na Twojego bloga z pustym żołądkiem i potem bardzo cierpię. Za ładne robisz te ciacha ;D
-
2012/07/25 11:59:56
Dzięki za wszystkie komentarze:)
shinawa- proszę sięczęstować:)

zauberi-zgadzam się:)

wiosenka27- w takim razie już się nie moge doczekać :)

karmel-itka- ja też wcześniej nie spotkałam się z takim przepisem i bałam się trochę,czy masa dobrze się połączy, i nie będzie grudek budyniu w masie serowej, ale wszystko wyszlo idealnie.

slodka.babeczka- a nawet bardzo smakował:)Dzięki za przepis:)

vanilia81- z wiśniami też musi być świetny, muszę kiedyś zrobić z wiśniami z akoholu też będzie dobre;)

Gość: SmacznyKasek- zgadzam się u Niej zawsze coś dobrego jest:)

Gość: Agnieszka- dzięki:) Za mną też właśnie chodził sernik a jak zobaczyłam ten u Słodkiej Babeczki, to już było za dużo i musiałam go zrobić:)

Gość: Nika-Tak, torebka budyniu miała 40g (taki zwykły budyń na pól litra mleka)

Gość: Alessandra- thank you, I'm glad that you like it:)

Gość: Martyna- jakbym dała rade to podrzuciła bym Ci kawałek przez ekran, żeby nie burczało Ci w brzuchu;)
-
2012/07/25 22:55:08
cudnie to wygląda, aż zgłodniałam! :)
-
2012/07/29 22:49:14
ach ach, budyń i czereśnie, czego chcieć więcej..<3
-
2012/08/05 15:12:51
pięknie wygląda
-
2012/08/07 12:50:11
Bardzo udany przepis i atrakcyjne ciasto...



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi