Blog > Komentarze do wpisu

Precle bawarskie

Dziś dla odmiany coś słonego. Pyszne bawarskie precelki. Chrupiąca, złota skórka przykrywa miękki, ale sprężysty środek. Piekłam już różne precle i te są zdecydowanie najlepsze. Ukłony za te cuda ślę autorce bloga Śladami słodkiej babeczki, z którego pochodzi przepis.

precle bawarskie

precle bawarskie

Składniki( na 8-10 precli):

500g mąki
30g świeżych drożdży
20g miękkiego smalcu
250ml ciepłej wody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

dodatkowo:

40g sody rozpuszczonej w 150ml wody
1 jajko do posmarowania precli
gruba sól, sezam, kminek lub inna posypka

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na środku zrobić zagłębienie, w które wkruszyć drożdże, dodać cukier, połowę wody i zasypać niewielką ilością mąki, aby powstała konsystencja gęstej śmietany- ja dodatkowo pomieszałam zaczyn palcami, rozdrabniając przy tym drożdże. Odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Następnie dodać pozostałą część wody, miękki smalec oraz sól i wyrobić gładkie elastyczne ciasto( dodałam 2 łyżki wody więcej, ponieważ ciasto było za suche). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość( moje rosło jak szalone i było gotowe po 30 minutach:)
Wyrośnięte ciasto odgazować( czyli uderzyć w nie pięścią) i krótko wyrobić. Następnie podzielić na 8-10 równych części i uformować wałeczki( grubsze na środku, cieńsze na końcach) o długości 30- 50 cm. Zawinąć w kształt precli.

Dużą, gładką blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 2200C
W garnku zagotować 1,8l wody razem z roztworem sody. Uformowane precle wkładać do wrzącej wody na 30 sekund a następnie przekładać na przygotowaną blaszkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą lub innym dodatkiem. Piec 15-20 minut, na ciemnozłoty kolor( ja piekłam 15 minut). Na dnie piekarnika można ustawić naczynie z gorącą wodą, aby precle miały bardziej chrupiącą skórkę( bez tego również były chrupiące).
Smacznego:)

precle bawarskie

poniedziałek, 16 lipca 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/07/16 12:21:16
Fantastyczne Ci wyszły! Wyglądają bardzo rasowo!
Bardzo się cieszę, że spełniły Twoje oczekiwania, bo zawsze się mocno stresuję, jak ktoś korzysta z moich przepisów...
Pozdrawiam serdecznie:)
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/07/16 12:26:14
Piękne, wyszly wspaniale! Super!
-
2012/07/16 12:40:21
Gość: mojetworyprzetwory- dziękuję bardzo
asiek_ba- to zupełnie jak ja, kiedy ktoś coś mojego robi, bo wiadomo nie każdemu musi to samo smakować co mi:)
A precelki wyszły trochę grubaski, mocniej urosły niż przewidzałam, następnym razem dłuższe i cieńsze je zrobię:)
-
2012/07/16 14:14:16
WOW! Niezwykłe... nic tylko oglądać, chociaż pewnie jedzenie ich to sama przyjemność ;-)
-
2012/07/16 15:44:45
muszę je kiedyś zrobić, świetnie wyglądają
-
2012/07/16 17:32:53
Piękne :)
-
2012/07/16 17:50:34
Pięknie wygladają, zapewne pyszne ! Pozdrawiam :)
-
2012/07/16 19:59:23
A wiecie, że też chciałam zrobić dziś precle? Ale postawiłam jednak na słodycz. Ale chyba jutro znowu to przemyśle:)

Pozdrawiam Sweet Housewife
-
2012/07/16 22:32:39
Ale piękne wyszły, ślinka na sam widok leci.
-
2012/07/16 23:17:30
mniam, mniam;) pyszne!
-
2012/07/17 01:46:19
Piękne! Aż ślinka cieknie:P
-
2012/07/18 07:46:25
oł,. czy zawsze musisz takie pyszności zamieszczać.. ja jeszcze przed śniadaniem i aż mi ślinka cieknie ;)
-
2012/07/18 20:25:23
wyglądają wspaniale i apetycznie
-
2012/08/14 14:15:53
właśnie zrobiłam precle wg.twojego przepisu,ale kurcze nie wyszły mi!!!!Niewiem co zrobiłam żle!!!!Zaczęło sie od tego że ciasto nie chciało mi rosnąć ,niewiem co było tego powodem,może poprostu mam taki dzien ,a tak miałam ochote na te cudne precle......
-
2012/08/14 14:41:54
oj to szkoda:/ja nie miałam problemu z wyrastaniem ciasta- rosło jak szalone.
A drożdże na samym początku zaczęły pracować- zrobiła się taka pianka? Jeśli zaczyn nie zacznie pracować na początku to niestety trzeba zacząć od nowa i wyrzucić drożdże. Drożdże zabija np. gorąca woda, dlatego na zaczyn woda musi być ciepło-letnia, nie lubią też przewiewu i nadmiaru soli. Może następnym razem zaczyn zrób w oddzielnym naczyniu/ kubeczku- wlej połowę letniej wody, wkrusz do tego drożdże i dodaj cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W tym czasie drożdże powinny "ruszyć" - płyn wyraźnie się podniesie i spieni(jeśli nic się nie będzie działo poczekać jeszcze 10 minut, jeśli nadal nie zaczną działać- kupić nowe drożdże;). Następnie zaczyn wlać do mąki, dodać pozostałe składniki i wyrabiać według przepisu. Ciasto nie może być też za twarde i suche, należy dodać trochę wody lub odrobinę więcej tłuszczu. Powinno być zwięzłe, elastyczne i może trochę kleić się trochę do rąk(ale bez przesady:)
-
2012/08/31 14:53:49
A ja dzisiaj piekłam bułki bawarskie, jutro na moim blogu :)
-
2012/09/01 14:41:41
ooo to lece zobaczyc, bo bulki bawarskie tez lubie:)
-
Gość: ewa_kor, *.dynamic.chello.pl
2013/09/26 20:24:03
Upiekłam precle wg przepisu i prawie wszystko wyszłó Ok, poza jednym. Moje precle nie mają chrupiącej skórki, są raczej gumowate. Co zrobiłam źle?
-
2013/09/26 21:29:56
A pieklas z naczyniem w woda w piekarniku? Ja ostatnio nagrzewam piekarnik z naczyniem zaroodpornym stojacym obok albo pod blaszka i na samym koncu wlewam szybko ale ostoznie zimna wode- uwaga powstanie duzo pary , szybko zamykam drzwiczki i pieke. To pomaga w utworzeniu chrupiacej skorki, tak jak przy pieczeniu chleba. Niestety domowe precle beda chrupiace dosc krotko( chociaz te kupne tez robia sie gumowe po jedym dniu u mnie). Zagotowanie w sodzie, goracy piekarnik i para przy pieczeniu powinny utworzyc ladna skorke.
-
Gość: ewa_kor, 87.204.12.*
2013/09/27 13:53:47
Nie, bez naczynia z wodą. A nie pęknie żaroodporne naczynie, jak nalejęzimnej wody do rogrzanego?
-
2013/09/27 14:04:02
Mi jeszcze nie peklo( i mam nadzieje, ze nie peknie;)chocian nawet o tym nie pomyslalam(ups). Mozna tez uzyc metalowej blaszki do ciasta zamiast ceramicznego naczynia, dla bezpieczenstwa;)
-
Gość: ewa_kor, *.dynamic.chello.pl
2013/10/01 19:09:50
Dzięki wielkie! Druga próba już całkowicie udana. Jest chrupiąca skórka! Pozdrawiam :-)
-
2013/10/01 19:38:21
Swietnie, bardzo sie ciesze!:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi