Blog > Komentarze do wpisu

Placek migdałowy z brzoskwiniami

Soczyste, aromatyczne brzoskwinie połączone z migdałowym, kruchym ciastem. Świetny letni placek, prosty do przygotowania, nie za słodki i wilgotny. Migdały i brzoskwinie rewelacyjnie do siebie pasują i współgrają smakowo a chrupiąca kruszonka dopełnia całości. Polecam, szczególnie w tak piękny, słoneczny dzień jak u mnie:)

placek migdałowy z brzoskiwniami

placek migdałowy z brzoskiwniami

Składniki:

260g mąki pszennej
100g dobno zmielonych migdałów( można też użyć zmielonych orzechów laskowych)
170g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
kilka kropli olejku migdałowego lub cukier migdałowy

dodatkowo:

700-800g brzoskwiń( waga z pestkami)
3 łyżki mąki i 3 łyżki cukru( do kruszonki)
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka bułki tartej

Wykonanie:

Brzoskwinie pokroić w około 1 cm kawałki i odstawić na bok. Blaszkę o wymiarach około 22x 22cm  wysmarować niewielką ilością margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 1900C.
Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać ją razem z mąką lub rozdrobnić w palcach. W osobnej miseczce zmiksować żółtka z cukrem, aż masa zrobi się wyraźnie jasna i puszysta. Do mąki dodać zmiksowane żółtka, śmietanę oraz kilka kropli olejku migdałowego. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli byłoby za suche można dodać odrobinę więcej śmietany. Oderwać z ciasta około 1/4 na kruszonkę, pozostałą część rozłożyć na przygotowanej blaszce.

Bułkę tartą wymieszać z jedną łyżką mielonych migdałów i rozsypać równomiernie na cieście. Brzoskwie odsączyć z soku( jeśli się pojawił) i wymieszać z łyżką mielonych migdałów, następnie owoce wyłożyć na przygotowane ciasto.

Do ciasta odłożonego na kruszonkę dodać 3 łyżki mąki i 3 łyżki cukru a następnie wyrobić i rozkruszyć na ułożone owoce. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)

 placek migdałowy z brzoskiwniami 

czwartek, 19 lipca 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/07/19 12:55:02
Piękne fotki :)
-
2012/07/19 13:27:37
Następny w kolejce do zrobienia:)
-
2012/07/19 14:29:28
Uwielbiam takie ciasta :)
Pozdrawiam.
-
2012/07/19 17:47:29
aż zgłodniałam.
-
2012/07/19 18:32:19
Piękny kolor, lubię połączenie brzoskwiń i migdałów. Pozdrówki
-
2012/07/19 19:46:42
a ja właśnie szukałam przepisu na ciasto z brzoskwiniami :) to wygląda bardzo apetycznie ;)
-
2012/07/19 21:52:46
Uwielbiam brzoskwinie, placek ,musi być cudowny :)
-
2012/07/20 11:58:58
Oj zjadłoby się kawałek, zjadło;)
-
2012/07/20 16:56:21
Wygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie! Lubię takie połączenia:)
-
2012/07/21 16:24:14
mmm musi być wyborne.. migdały z brzoskwiniami <3
-
2012/08/02 09:08:58
Co za ciasto ! Aż pachnie latem i słodziutkimi brzoskwiniami, zapisuję :))
-
Gość: darek, *.olsztyn.vectranet.pl
2012/08/04 18:55:41
zrobiłem ale bez kruszonki, wlaśnie stygnie
-
Gość: darek, *.olsztyn.vectranet.pl
2012/08/04 19:43:52
ciasto rewelacyjnie smakuje - polecam!!!
-
2012/08/05 15:13:19
ciasto wyglada rewelacyjnie...musi być pyszneeee
-
2012/08/07 11:34:49
Gość: darek-cieszę się,że smakowało:)
izaa_a - i według mnie jest pyszne:)
Gość: Canette-dokładnie takie jest- słodkie i pachnące latem:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi