Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki serowo-kokosowe(prawie jak raffaello;) z malinami

Zacznę tak nieskromnie, ale muszę to napisać, te drożdżówki są rewelacyjne!:) Puszyste ciasto drożdżowe, przykryte cudownym nadzieniem serowo- kokosowy( które moim zdaniem smakuje prawie jak raffaello;)  a do tego doskonale dopełniające całości, aromatyczne maliny. I jeszcze ten zapach... robiłam zdjęcia, kiedy drożdżówki były jeszcze gorące i myślałam, że wszystkie je zaraz zjem;)
A dzisiejsze drożdżóweczki przedstawiam z okazji Akcji wspólnego pieczenia, na którą zostałam zaproszona przez Agatę/ Jasminę oraz Ervishę. Dziękuję bardzo:)
Przepis pierwotnie miał pochodzić od Agaty, ale ponieważ nie mogłam dostać podstawowego składnika nadzienia, zmieniłam całkiem koncepcję i improwizowałam.

drozdzowki serowo-kokosowe z malinami

drozdzowki serowo-kokosowe z malinami

drozdzowki serowo-kokosowe z malinami

Ciasto

Składniki( na 8 drożdżówek):

350g mąki pszennej
150g mąki pszennej pełnoziarnistej( można zastąpić białą pszenną)
30g świeżych drożdży
190- 200ml letniego mleka
1/4 szklanki białego cukru
1/4 jasnego cukru muscovado( może być również brązowy lub biały)
1 jajko
2 łyżki oleju kokosowego( albo rozpuszczonego masła lub oleju)
pół łyżeczki soli

dodatkowo: roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek

Wykonanie:

Drożdże wkruszyć do letniego mleka, dodać 2 łyżeczki białego cukru i dokładnie wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W dużej misce wymieszać obie mąki, sól oraz cukier biały i muscovado. Następnie wlać drożdże, wbić jajko i dodać olej. Całość wymieszać łyżką a następnie energicznie wyrabiać ręką- ja wyrabiałam około 10-13 minut( można oczywiście użyć robota kuchennego z hakiem). Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i wilgotne, ale nie powinno kleić się do rąk. Jeśli będzie za suche, można dodać odrobinę więcej mleka.  Z gotowego ciasta uformować kulę, posmarować ją olejem i przełożyć do lekko wysmarowanej olejem miski. Odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

Nadzienie

Składniki:

150g serka typu Philadelphia
150g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
8-9 łyżek wiórków kokosowych
1 żółtko

dodatkowo: 100-120g malin( można dodać więcej lub wykorzystać inne owoce)

Wykonanie:

Wszystkie składniki( poza malinami) krótko zmiksować na jednolitą masę.

Dużą, gładką blachę nasmarować odrobiną oleju i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 1800C.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 2cm i wycinać koła o średnicy około 10cm. Na środku każdego kółka mocno odcisnąć dno mniejszej szklanki. Przełożyć na przygotowaną blaszkę. Powstałe zagłębienie wypełnić łyżką nadzienia a na górze ułożyć kilka sztuk malin. Ciasto posmarować poztrzepanym jajkiem.  Piec około 15- 20 minut, aż drożdżówki nabiorą złotego koloru.
Smacznego:)

Ps.

Zdecydowanie najlepiej smakują w dniu upieczenia:)

drozdzowki serowo-kokosowe z malinami

drozdzowki serowo-kokosowe z malinami

czwartek, 12 lipca 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/07/12 17:00:37
Pięknie się prezentują, a smak pewnie niebiański :)
-
2012/07/12 17:16:43
BOSKIE!!!
-
2012/07/12 18:21:55
Ależ one są piękne. Bardzo lubię ciasto drożdżowe, do tego zestawienie kokosu z serkiem, to musi być pyszne!
-
2012/07/12 18:54:03
Przepiękne!
-
Gość: , *.icpnet.pl
2012/07/12 19:54:35
prawie zemdlałam z wrażenia! są piękne!
-
2012/07/12 20:32:40
Wyglądają bardzo smakowicie:)
-
2012/07/12 22:08:17
piękne zdjęcia! ta taca, rzeźbiona, drewniana, jest bajeczna.

strasznie podobają mi się Twoje drożdżówki, niezły pomysł!
-
2012/07/12 23:15:18
wyglądają obłędnie! dziękuję serdecznie za wspólne pieczenie!
u mnie z małym poślizgiem, ale jest już i przepis, i podsumowanie akcji! pozwoliłam sobie pożyczyć zdjęcie Twych drożdżówek, aby inni mogli zobaczyć je i nabrać ochoty na zajrzenie po przepis : ) mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko! pozdrowienia i smacznego! : )
-
2012/07/13 15:58:10
Gość: jasmine- a ja dziękuję za zaproszenie:) i oczywiście nie ma problemu jeśli chodzi o zdjęcie:)
karmel-itka- dzięki, też ją bardzo lubię:)
-
2012/07/16 01:08:34
Jezu, jakie one są pieknę.. Idealne wręcz. Ładniejsze niż ciastkarni. I leżą na przepięknej tacy. Ogolnie pochwała za zdjęcie, bo jest tak dobre, ze ma się ochotę lizac monitor ;p

Pozdrawiam i zapraszam do siebie
smakiempisany.blogspot.com
-
2012/07/16 08:34:05
Ojej, wyglądają przepięknie:)
-
2014/05/07 23:10:08
Są, znaczy były pyszne bo po bułkach już ani śladu :)
-
2014/05/09 10:32:48
świetnie, ze smakowały:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi