Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowa drożdżówka z owocami i kruszonką

Czekoladowe ciasto drożdżowe z  porzeczkami, truskawkami, czekoladową kruszonką i kawałkami czekolady. Jak widać jest pełne pyszności:) Ciasto pięknie pachnie podczas pieczenia a kruszonka jest rewelacyjna. Dla odmiany warto było spróbować wersję czekoladową, jednak dla mnie tradycyjnej drożdżówki nie przebija. Pomysł podpatrzyłam na blogu Moje wypieki, jednak sam przepis znacznie zmodyfikowałam, ze względu na uwagi zamieszczone w komentarzach pod oryginałem.

czekoladowa drozdzowka

Ciasto drożdżowe

Składniki:

500g mąki pszennej( plus dodatkowo 1/4 szklanki, jakby ciasto było zbyt kleiste)
2 opakowania suchych drożdży( 2x 7g)
szczypta soli
130g cukru
2 czubate łyżki kakao
100g masła lub margaryny( roztopić i przestudzić)
240ml mleka( letniego)
2 jajka
100-200g czekolady mlecznej lub ciemnej, albo pół na pół( dość grubo pokroić, ilość według preferencji, ja dodałam 100g)
250-300g truskawek( przekrojonych na pół) lub innych owoców
150g porzeczek lub innych owoców

dodatkowo: łyżka bułki tartej

Wykonanie:

Mąkę przesiać z kakao. Dodać sól, cukier oraz drożdże i dobrze wymieszać. Następnie wlać mleko, przestudzony tłuszcz oraz roztrzepane jajka. Wyrobić na gładką masę ręcznie lub mikserem z hakiem. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleić, wsypać przygotowaną, dodatkową porcję mąki.  Na koniec dodać pokrojoną czekoladę, szybko zagnieść. Uformować kulę i przełożyć do wysmarowanej olejem lub podsypanej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić ciepłe miejsce na około 45- 60 minut, aż znacznie zwiększy swoją objętość.

Blaszkę o wymiarach 25x 35 cm natłuścić odrobiną oleju i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę i palcami równo rozciągnąć na całą foremkę. Górę ciasta posypać łyżką bułki tartej a następnie ułożyć na niej porzeczki oraz truskawki, rozcięciem ku górze. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 35- 45 minut.

W tym czasie przygotować kruszonkę.

Kruszonka

Składniki:

150 g miękkiego masła,
150 g białego cukru
3 łyżki cukru demerara( dodałam zwykłego, białego)
110 g mąki pszennej
2 łyżki kakao

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce i palcami wyrobić kruszonkę, w razie konieczności dodać  1-2 łyżki mąki.

Piekarnik nagrzać do 1800C.

Kiedy ciasto ponownie wyrośnie, wysypać na nie równomiernie kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec 45- 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego:)

czekoladowa drozdzowka

poniedziałek, 09 lipca 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/07/09 15:33:22
Czekoladowe drożdżowe? Nigdy nie jadłam podobnej pyszności, musi być wspaniałe :D
-
2012/07/09 16:25:19
bosko wygląda :) muszę kiedyś wypróbować
-
2012/07/09 18:49:32
Mam na nią ogromną ochotę!
-
2012/07/09 19:48:34
owoce na talerzyku dopełniają całości, jest pięknie
-
2012/07/09 20:02:16
czekoladowe drożdżowe to moja fantazja od jakiegoś czasu - koniecznie muszę spróbować :)
-
2012/07/10 00:22:23
ostatnio jadłam drożdżówkę i pomyślałam właśnie o wersji czekoladowej! a tu proszę, wchodzę i widzę ten przepis na Twoim blogu
-
2012/07/10 18:19:40
Telepatia;)
-
2012/07/11 19:46:39
mmm wygląda smakowicie ;) nie pozostawiłabym okruszka!!
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
smakiempisany.blogspot.com



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi